خبرگزاری شبستان - بوشهر:
با پایان یافتن ماه مبارک رمضان مسئله گذراندن اوقات فراغت نسل جوان و نوجوان در خانواده ها پررنگ تر می شود و شکل جدی تری به خود می گیرد.
بیش تر خانواده ها هم در سردرگمی برنامه ریزی مناسب برای گذراندن این اوقات طلایی به سر می برند و در چه کنم های بین والدین و علاقه و سلیقه های متفاوت نسل امروز گیر می کنند.
کم تر پیش می آید خانواده ها برای برنامه ریزی اوقات فراغت که روانشناسان از آن به عنوان اوقات طلایی برای یادگیری و توانمندسازی جوانان و نوجوانان یاد می کنندبه مشاور مراجعه کنند یا حتی تصمیمی جدی برای آن بگیرند.
اول مهر که می شود اولین زنگ انشا معلم می گوید درباره تابستان خود بنویسید و اینکه "تابستان خود را چگونه گذراندید؟" و دانش آموزان اتفاقات تابستان خود را در این انشا می نویسند.
اغلب یا از مسافرت هایشان سخن می گویند یا کلاس های ورزشی و دید و یازدید از اقوام و کم تر پیش می آید در میان این همه انشا پاسخی معقول بیابیم که نشان از برنامه ریزی مناسب خانواده ها برای تابستان دارد.
جوانان و نوجوان می توانند با برنامه ریزی مناسب از تعطیلات تابستان که به عنوان اوقات فراغت یاد می شود بهره ببرند و به دور از تلف کردن آن در راستای خروجی مناسب و بهره بردن کافی تابستانی خوب و دلچسب داشته باشند.
لزوم وجود برنامه های دانش بنیان و راهبردی در اوقات فراغت
وجود نیروهای انسانی متخصص از معیار ها و ملاک های وجود یک کشور پیشرفته به شمار می آید که به دنبال آن سایر پیشرفت ها نیز حاصل می شود اما در نحوه چگونگی تربیت این چنین نیروهایی باید دقت و برنامه ریزی شود.
به نظر می رسد بهره گرفتن از اوقات فراغت دانش آموزان و ارائه آموزش های لازم در زمینه های مختلف می تواند گامی موثر در این زمینه باشد که از همین دوران طلایی استعدادها شناسایی و برای بهره گرفتن از آن گام برداشت.
سازمان ها و نهادهای مختلفی در ایام اوقات فراغت جوانان و نوجوانان دست به کار می شوند و با برگزاری کلاس های مختلف سعی در پر کردن اوقات فراغت دارند ولی به نظر می رسد برگزاری کلاس های مختلف بدون برنامه ریزی مناسب نوعی وقت تلف کردن است.
باید برای این اوقات طلایی برنامه ریزی شود و با آینده نگری و برنامه های دانش بنیان و کابردی این وقت طلایی و ارزشمند را در بالندگی کشور به کار گیریم و آینده ساز بسازیم برای آینده کشورمان.
در سال های اخیر مطالعات و پژوهش های زیادی درباره برنامه ریزی مناسب برای اوقات فراغت صورت گرفته ولی این مطالعات و اقدامات ناکافی بوده و کمتر در معرض بررسی، نقد و قضاوت صاحبنظران قرار گرفته است.
طیف وسیعی از جوانان دانش آموزانی هستند که اوقات فراغت خود را در تعطیلات تابستان می دانند و به دنبال پر کردن جایگزینی مناسب برای مدرسه در این تعطیلات هستند.
در این میان نقش آموزش و پرورش در زمینه سازی و برنامه ریزی مناسب برای این زمان به چشم می خود.
فعالیت ۲۰۰ پایگاه اوقات فراغت آموزش و پرورش در استان
ناصر کرمی، مدیر کل آموزش و پرورش استان بوشهر، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بوشهر با اشاره به اینکه برنامه ریزی های مناسبی برای اوقات فراغت دانش آموزان صورت گرفته است، گفت: ۲۵ هزار نفر از دانش آموزان استان بوشهر تحت پوشش برنامه های اوقات فراغت در ۲۰۰ پایگاه استان هستند.
وی افزود: محورهای مختلفی برای اوقات فراغت دانش آموزان برنامه ریزی شده است که از جمله آن می توان به رآن و معارف اسلامی، علمی، فرهنگی و هنری، مهارتهای زندگی، ورزشی اشاره کرد.
کرمی با اشاره به اینکه استان بوشهر دارای ظرفیت ها و استعدادهای زیادی در دانش آموزان است بیان کرد: تلاش می شود تا با برنامه ریزی مناسب و دانش بنیان زمینه بهره بردن کافی دانش آموزان از اوقات فراغتشان را فراهم کنیم.
وی عنوان داشت: در همین راستا تلاش شده است تا مناطق محروم استان بوشهر هم از این برنامه ها بهره کافی را ببرند.
مساجد پایگاهی کلیدی و ارزشمند برای اوقات فراغت دانش آموزان
در اوقات فراغت دانش آموزان نباید نقش کلیدی مساجد را از یاد برد پایگاههایی مناسب و مطئن برای گذراندن اوقات فراغت دانش آموزان.
می توان با برنامه ریزی مناسب و پررنگ کردن این مکان های مهم و حیاتی در جامعه اسلامی رنگ و بویی دیگر به اوقات فراغت بخشید و با برگزاری برنامه های مختلف و متنوع و با محوریت روحانیون در راستای یک برنامه دانش بنیان و راهبردی در راستای غنی سازی این اوقات طلایی گام برداشت.
همچنین می توان از این اوقات فراغت برای ارتباط و انس بیش تر خانواده ها و جوانان با مساجد بهره برد.
سبک های گذراندن اوقات فراغت نشان دهنده فرهنگ جامعه
باید به این مهم توجه داشت که اوقات فراغت جوانان و سبكه اي گذران آن، نشان دهنده تحولات اجتماعي و فرهنگي به سامان در جامعه است و دريچه اي براي ورود نوآوري هاي فرهنگي تلقي شود.
باید با برنامه ریزی مناسب و با شناسایی ظرفیت های موجود و استعدادهای جوانان در راستای هدایت درست این اوقات طلایی در توانمندسازی نسل جوان برای آینده سازی استفاده کرد.
گزارش: فاطمه رجبی
نظر شما