به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، ذات الله نیکزاد، معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: عملیات مرمت و بهسازی برج و باروی بقعه سید گلسرخ یزد شامل تخریب دیوار خشت و گلی، تراشیدن اندود فرسوده بدنه، اجرای زیربندی و استحکام بخشی زیر دیوار، اجرای دیوارچینی واجرای دوخت و دوز ترک های موجود در بدنه با گچ و چوب شورانه بوده است.
وی افزود: اجرای کنگره قسمت فوقانی دیوار برج، اجرای کاهگل بدنه بصورت ته کش،کندن و خاکبرداری زمین و پرکردن خندق جلوی حصار قدیمی از دیگر عملیات انجام شده جهت مرمت و بهسازی این بنا بوده است.
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، هزینه مرمت و بهسازی این بنای تاریخی را بالغ بر 230 میلیون ریال ذکر کرد.
گفتنی است، بقعه سید گلسرخ در خیابانی به همین نام در محله "سرچم" شهر یزد قرار دارد و متعلق به قرن نهم هـ. ق است؛ این بقعه جزء یکی از مجموعههای با ارزش تاریخی شهر یزد است که شامل حسینیه، خانهی آقا، نمازخانه، بازارچه، آبانبار و قبرستان است. ورودی بقعه در ضلع شمالی آن قرار دارد و گنبد این بقعه کاشیکاری شده و مصالح آن از خشت و گل است.
در این زیارتگاه صورت قبری وجود دارد که طبق کتیبه منسوب بر آن قبر سید معزالدین بن شرف الدین علی بن شمس الدین محمد بن تاج الدین است.
عامه مردم یزد هم او را به نام سیدحسین پسر امام موسی بن جعفر میدانند و مزار او را بسیار محترم میشمارند.
از مشخصات کالبدی داخل بقعه سیدگل سرخ می توان به موارد زیر اشاره نمود؛ ازاره داخل بقعه تا ارتفاع یک متر از سنگ پوشیده شده است و ما بقی سطح داخل بقعه با گچ اندود شده است. در قسمت گنبد تاق نماها و پنجره فلزی به چشم میخورد.
مزار سیدگل سرخ مسقف به تاق و تویزه و قوس جناقی میباشد و کف داخل بقعه با سنگ پوشیده و پشت بام و نمای خارجی بقعه، آجری و جدیدساز است.
بقعه از گنبدخانه و شبستانی در کنار آن تشکیل شده است و گنبد آن بصورت دو پوسته گسسته و دارای کاشیکاری از بیرون است.
به گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، گردونه گنبد مزین به کتیبه کاشی معرق با نقوش اسلیمی و هندسی و قسمت خارجی گنبد با قوس شبدری است.
اطراف بنای اصلی مزار (که اندازه آن 4×55/4 متر و ضخامت دیوارش 4/1 متر است) و چسبیده به دیوارهای آن آثار خرابه حجراتی چند باقی است که بقایای آن شباهتی زیاد به مدارس قدیمی دارد و این حجرات به خانه سید گلسرخ مشهور است.
پایان پیام/
نظر شما