به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین ناصر محمدی رفیعی، استاد حوزه و دانشگاه امروز (15 تیر) در سخنرانی پس از نماز ظهر و عصر مسجد اعظم قم و در آخرین روز ماه مبارک رمضان، عنوان کرد: یکی از موضوعات مهم که در روایات اسلامی اشاره شده است، نحوه وداع اهل بیت (ع) با ماه مبارک رمضان است.
اهل بیت (ع) در ماه مبارک رمضان وداع ویژه ای داشتند
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که وداع و خداحافظی مانند سلام یک ادب است، گفت: وداع و خداحافظی نشانه درک اهمیت آن جایی است که انسان رفته است و با احترام خداحافظی میکند، اهل بیت (ع) نیز نسبت به ماه مبارک رمضان وداع ویژه ای داشتند.
وی یادآور شد: اهل بیت (ع) در ماه مبارک رمضان خداحافظی و وداع ویژه ای داشتند، به طوری که جابر بن عبدالله انصاری نقل میکند که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمود: «اللّهُمَّ لا تَجْعَلْهُ اخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِیامِنا اِیّاهُ فَاِنْ جَعَلْتَهُ فَاجْعَلْنى مَرْحُوما وَلا تَجْعَلنى مَحْرُوما؛ خدایا این ماه را ماه اخر روزه داری ما قرارمده و اگر چنین خواهی کرد پس مرا ازکسانی قرار ده که مورد رحمت تو قرار گرفته اند ومرا از محرومین قرار مده».
حجت الاسلام و المسلمین رفیعی افزود: ما در وداع ماه مبارک رمضان از خداوند تقاضا میکنیم که برگردیم و پیامبر خدا (ص) در این دعا از خداوند درخواست میکند که این ماه رمضان را آخرین ماه قرار ندهد و اگر مرگ ما فرا رسید، خداوند ما را ببخشد.
وی تصریح کرد: امام سجاد (ع) در دعای 45 صحیفه سجادیه، با ماه مبارک رمضان وداع کردند که از مضامین والایی برخوردار است، همچنین همه ائمه اطهار (ع) مطالب و وداعهایی با ماه مبارک رمضان داشتند که در کتاب «اقبال» سید بن طاوش آمده است.
اهمیت شب و روز عید سعید فطر در روایات اسلامی
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اعمال شب عید فطر، اظهار داشت: یکی از نکات مهم در شب عید فطر، احیای شب عید فطر است، به طوری که امام علی (ع) به هیچ وجه شب عید سعید فطر را نمی خوابیدند و میفرمودند اهمیت شب عید فطر همانند شب قدر است، همچنین پیامبر فرمودند: «کسی که شب عید فطر را احیا بگیرد، قلبش نمی میرد و همیشه سرزنده و شاداب است».
وی ادامه داد: امام سجاد (ع) فرمودند که اگر کسی شک دارد که عید فطر است یا نه دو شب احیا بگیرد، که این حدیث، اهمیت احیا در شب عید فطر را نشان میدهد.
حجت الاسلام و المسلمین رفیعی تأکید کرد: در روایات اسلامی خواندن سه سوره قرآن کریم از جمله انعام، کهف و یاسین در شب عید فطر بسیار سفارش شده است، همچنین صد مرتبه ذکر «استغفر الله و اتوب الیه» توصیه شده است.
وی با اشاره به این که نمازهایی در شب عید سعید فطر سفارش شده است، گفت: سید بن طاوس نقش مهمی در دعا و عرفان دارد و ایشان را پدر دعا و عرفان میخوانند، به طوری که بسیاری از دعاهای مفاتیح الجناح از کتاب «اقبال» سید بن طاوس گرفته شده است و در این کتاب نمازهای شب عید سعید فطر بیان شده است و به خواندن آنها سفارش شده است.
عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه اضافه کرد: سه شب در طول سال وجود دارد که زیارت امام حسین (ع) در این سه شب سفارش شده است، از جمله شب عید قربان، شب نیمه شعبان و شب عید فطر که خداوند گناهان فرد را میآمرزد.
وی با اشاره به اهمیت و اعمال عید سعید فطر، یادآور شد: در روایات اسلامی آمده است که فرشتگان در روز عید سعید فطر در تمام مسیرها قرار میگیرند و ندا میدهند که امروز آمرزش و جایزه ویژه دریافت میکنید.
ماه شوال را ماه خزان قرآن قرار ندهید
حجت الاسلام و المسلمین رفیعی تصریح کرد: متأسفانه برخی از افراد با به اتمام رسیدن ماه مبارک رمضان، معنویت را کنار میگذارند؛ ماه مبارک رمضان ماه بهار قرآن است، اما برخی از افراد، ماه شوال را ماه خزان قرآن قرار میدهند.
وی با بیان این که ماه شوال خزان عبادت نباشد، گفت: معنویت ماه مبارک رمضان باید بعد از این ماه نیز استمرار داشته باشد، افرادی که میتوانند در ماه مبارک رمضان از حلال پرهیز کنند، میتوانند از حرام نیز پرهیز کنند.
توصیههای ارزشمند امام علی (ع) در خطبههای عید فطر
استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمود: «وقتی روز عید فطر میشود، خدا در نزد ملائکه به روزه دارانی که برای نماز عید فطر میروند، مباحات میکند»؛ بنابراین عید بسیار بزرگی است و روایت است که بهترین لباسها و عطرها باید در این روز استفاده شود.
وی افزود: امام علی (ع) در ایام خلافت خود در روزهای عید فطر خطبههایی خوانده اند که برخی از این خطبهها در مسجد کوفه بیان شده است.
حجت الاسلام و المسلمین رفیعی عنوان کرد: امام علی (ع) در یکی از خطبههای نماز عید فطر فرمودند: «این دنیا میدان آمادگی است و قیامت میدان مسابقه است، در این مسابقه یک برنده و یک بازنده داریم، کسی که برنده شود در بهشت و کسی که بازنده شود، در جهنم است».
وی ادامه داد: امام علی (ع) در ادامه خطبه خود سفارشهایی داشتند از جمله فرمودند: «همدیگر را بر نیکی و تقوا کمک کنید، به هم رحم کنید، به واجبات اهمیت دهید، به زنان خود احسان کنید و به خانواده رسیدگی کنید، به مردم تهمت نزنید و آبروی کسی را نریزید، به دنبال فحشا و شرب خمر نروید، کم فروشی نکنید و برای مردم کم نگذارید».
قوانین جامعه باید به نفع مستضعفان باشد
عضو هیأت علمی جامعه المصطفی اظهار داشت: امام علی (ع) در توصیههای پایانی ماه رمضان تصریح میکند که به یکدیگر کمک مالی کنید و در تقوا و خویشتنداری نیز به یکدیگر کمک کنید، همچنین آن حضرت تأکید میکند که قوانینی که در جامعه تصویب میشود، باید به نفع مستضعفان باشد.
وی افزود: قوانینی که در جامعه تصویب میشود، باید به گونه ای باشد که حقوق مردم عادی رعایت شود و نباید بر اساس حقوق افراد توانمند و دارا باشد.
حجت الاسلام و المسلین رفیعی تصریح کرد: دولت، مجلس، قوه قضائیه، ادارات و شهرداریها باید اضعف مردم را رعایت کنند، دولت از کسانی که حقوق نجومی دارند و یا کارخانه ای دارند، مالیات بگیرد، اما به مستضعفان و کارگران و کارمندان توجه کنند و به وضعیت مالی آنها توجه کند.
متأسفانه امروز برخی افراد واجبات را فدای مستحبات میکنند
وی یادآور شد: امام علی (ع) در خطبه روز عید فطر به مردم توصیه میکند که به واجبات خود اهمیت دهند، متأسفانه امروز برخی افراد واجبات را فدای مستحبات میکنند، برخی به زیارت و رفتن به هیئات مذهبی اهمیت میدهند اما به نماز، وجوهات و روزه اهمیت نمی دهند.
استاد حوزه علمیه قم در پایان با تقدیر و تشکر از عوامل اجرایی برگزاری سخنرانی و مراسم مختلف ماه مبارک رمضان در حرم حضرت معصومه (س)، عنوان کرد: امروز 10ها گروه داعشی در کشور دستگیر شدند که نشان میدهد که امنیت زیادی در کشور برقرار است که باید از نیروهای امنیتی کشور تقدیر کرد.
نظر شما