عید الله‌الاکبر  حکایت پیوند معنوی انسان با خدا/ عید  فطر روز شمارش دستاوردهای یک ماه بندگی است

خبرگزاری شبستان: مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه عید فطر روز شمارش دستاوردهای یک ماه بندگی و روزه داری است، گفت: روزه باید در هم شکننده‌ غفلت انسان و در بر گیرنده‌ عصمت برای انسان باشد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ عید فطر، روز رها شدن از بندهای گناه و نافرمانی، روز پاک شدن از هر پلیدی و زشتی است،عيد فطر يكى از اعياد بزرگ در سنت اسلامى است كه درباره آن احاديث و روايات بيشمار وارد شده است، عید فطر روز بازگشت به فطرت است، چرا که «عید» به معنای بازگشت و «فطر» به معنای «فطرت و طبیعت»  است.

 

مسلمانان كه یک ماه را به روزه دارى پرداخته و از خوردن و آشاميدن و بسيارى از كارهاى مباح ديگر امتناع ورزيده اند، اكنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستين روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند می‌طلبند، اجر و پاداشى كه خداوند متعال به آنان وعده داده است.

 

عید فطر، روزی است که همه مسلمانان جهان در کنار یکدیگر به نماز می ایستند و به عبادت خداوند متعال می پردازند و کام خویش را با حلاوت ذکر او شیرین می کنند. عیدفطر، نمادی از وحدت مسلمانان است؛ وحدتی که سبب ذلت و ناامیدی شیطان و نیز خواری استکبار و دشمنان اسلام می شود. آنها با دیدن صف‌های به هم پیوسته مسلمانان در نماز عید فطر، متوجه می شوند که دیگر جایی برای آنان نخواهد بود و نمی توانند اهداف شوم خود را در جوامع اسلامی پیاده کنند.

 

اجتماع روز عید فطر می تواند در پیوند و همدلی مسلمانان نقش آفرین باشد، آنان در گردهمایی روز عید فطر و قرار گرفتن در کنار هم، از نظرات، مشکلات و گرفتاری‌های یکدیگر آگاه می شوند و در این گردهمایی بغض‌ها و کینه‌ها تبدیل به دوستی و همدلی می شود و مؤمنان در یک صف واحد احساس اتحاد و نزدیکی بیشتری به همدیگر می کنند و عید فطر از سویی حکایت از پیوند معنوی انسان با خدای خویش دارد و از سوی دیگر حکایت‌گر ارتباط وی با هم کیشان خود است.

 

پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: خداوند متعالی در روز عید به فرشتگان می فرماید: مزد آنانی که به وظایف خود عمل کردند چیست؟ فرشتگان می گویند: خدایا! پاداش آنها به دست توست و خداوند می‌فرماید: شما فرشتگان گواهی بدهید که من بندگان خود را بخشیدم.

 

روز عید فطر را می توان روز مبارزه با طاغوت هم دانست و اجتماع با عظمت مردم را در این روز، به منظور نشانی از وحدت و یکپارچگی مسلمانان برشمرد و مهرورزی مؤمنان به یکدیگر و کنار گذاشتن کینه‌ها، رایحه خوش اتحاد و همدلی را در جامعه می گستراند و دشمنِ همواره در کمین، از این وحدت و یکپارچگی خشمگین می گردد و شیطان، خوار و ذلیل می شود.

 

حرکت دسته جمعی مردم به سوی میعادگاه عاشقان برای برگزاری نماز با شکوه عید، خود مبارزه‌ای با استکبار شمرده می شود و تکبیرهای قبل از نماز هم، ضربه ای کوبنده بر طاغوت است؛ زیرا دشمن از تکبیر وحشت دارد، همان‌گونه که انقلاب اسلامی ایران، با شعار الله اکبر، قدرت رژیم استبدادی پهلوی و استعمارِ استکبار جهانی را درهم شکست.

 

روزه فاصله بین غفلت و عصمت انسان است

حجت الاسلام والمسلمین کاظم لطفیان، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار  شبستان در بیرجند اظهار داشت: انسان در اول ماه مبارک رمضان یک تفاهم نامه و قراردادی با خداوند متعال می بندد و در پایان ماه مبارک رمضان باید سنجشی از خود و رفتارمان داشته باشیم.

 

وی بیان کرد: در اول این ماه مبارک از خداوند متعال غفلت زدایی را خواستار شدیم و در پایان آن از خداوند می خواهیم که توفیق و عصمت را به انسان عنایت کند و ملکه‌ عصمت به معنای ملکه‌ بازدارنده، نگهدارنده و محافظت کننده از شخصیت انسان است.

 

حجت الاسلام لطفیان با اشاره به اینکه روزه فاصله بین غفلت و عصمت انسان است، گفت: روزه باید در هم شکننده‌ غفلت انسان و در بر گیرنده‌ عصمت برای انسان باشد و در این ماه انسان باید افق پروازش را در نظر بگیرد به این معنا که از خواب غفلت بیدار شود و به عصمت برسد.

 

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه عید سعید فطر روز گشودن یک ماه روزه داری است، تصریح کرد: عیدسعید فطر روز شمارش دستاوردهای یک ماه بندگی و روزه داری است و این موضوع در ارتباط با خود انسان است.

 

وی در ادامه افزود: در ارتباط با خانواده و بستگان تعهدی امام سجاد(علیه السلام ) در صحیفه سجادیه دارند که می فرمایند: خدایا به ما توفیق بده که با خویشاوندان خود ارتباط برقرار کنیم و این هم جزء آثار اجتماعی روزه داری محسوب می شود.

 

حجت الاسلام لطفیان با اشاره به اینکه باید در پایان ماه مبارک رمضان ببینیم به چند خانه از بستگان خود سرزده ایم، گفت: باید ببینیم چند نفر سر سفره خود دعوت کرده ایم و آیا یک توجه کوچکی به همسایه معطوف داشته ایم یا نه و این‌ موضوعات معیار اندازه گیری محسوب می شوند.

 

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه جدالی بین عقل و نفس انسان بر سر کینه‌ها و بدی‌ها وجود دارد، تصریح کرد: نفس انسان می گوید اگر کسی به شما ظلم کرده نباید به آن فرد توجهی داشته باشید و از او کینه به دل بگیرید اما عقل انسان می گوید باید یک مراتبی از عفو و بخشش را داشته باشید.

 

عید فطر به عنوان عید الله الاکبر به معنای عید بزرگ خداوند متعال است/ عید فطر آغاز راه برای انسان

وی در ادامه اظهار کرد: باید نورانیتی در درون انسان ایجاد شود و با این نورانیت ظاهر، باطن، قلب و روح خود را منور کند و ظاهر نورانی به تنهایی مفید نیست بلکه باید باطن نیز نورانی باشد و هنگامی که قلب انسان منور می شود روح انسان نیز در آستانه ملکوتی شدن قرار می گیرد.

 

حجت الاسلام لطفیان با اشاره به اینکه از عید فطر به عنوان عید الله الاکبر به معنای عید بزرگ خداوند متعال یاد می شود، گفت: هر آن‌چه از خوبی‌ها وجود دارد در این روز به سراغ انسان می آید و ضمن اینکه یک سروری هم حاصل از یک ماه بندگی خدا بر انسان عارض می شود و عیدفطر برای بسیاری از افراد پایان راه است در حالی که برای اهل بیت(علیه السلام) عید فطر آغاز راه بوده است.

 

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه انسان در ماه مبارک رمضان از یک ظلمت رهایی پیدا می کند، تصریح کرد: انسان در این ماه وارد وادی نور می شود و این ورود انسان به عرصه نور عید محسوب می شود و عید در روایاتی از اهل بیت (ع) به عنوان روزی که انسان در آن گناه نکرده باشد، یاد می شود.

 

عید فطر اعمال و عباداتی دارد که در روایات اهل بیت (علیهم السلام) به آنها پرداخته شده و دعاهای ویژه ای نیز درباره آن آمده است و از سخنان پیشوایان معصوم چنین استفاده می شود که روز عید فطر، روز گرفتن مزد است و از این رو، در این روز مستحب است انسان بسیار دعا کند و به یاد خدا باشد و روز خود را به بطالت و تنبلی نگذراند و خیر دنیا و آخرت را بطلبد.

 

اعمال شب عیدفطر

بدون تردید تک تک مسلمانان با فرا رسیدن عید سعید فطر نوعی شادی و لذت درونی در خود احساس می کنند چرا که در فرهنگ اسلامی اولین روز ماه شوال به عنوان عید فطر و جشن بازگشت به فطرت معین شده است که در فضیلت و ثواب عبادت و احیای آن احادیث بسیار وارد شده و روایت شده است که آن شب کمتر از شب قدر نیست و از برای آن چند عمل توصیه شده است:

اوّل: وقتی که آفتاب غروب کرد غسل کند.

دوّم: احیاء  آن  شب  به  نماز  و  دعا  و  استغفار  و  سؤال  از  حقّ  تعالی و  بَیتُوته  در  مسجد است.

 سوم : آنکه  پس از  نماز  مغرب  و  عشاء  و  نماز  صبح   و  نماز  عید این عبارات را بخواند:

 اللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ لا اِلـهَ اِلاّ اللهُ، وَاللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، وَللهِِ الْحَمْدُ، اَلْحَمْدُ للهِِ عَلی ما هَدینا، وَلَهُ الشُّکْرُ علی ما اَوْلینا.

چهارم: آنکه  چون نماز  مغرب و نافله  آنرا  خواند  دست ها  را  به  سوی  آسمان  بلند  کند  و بگوید :

 یا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ، یا ذَاالْجُودِ، یا مُصْطَفِی مُحَمَّد وَناصِرَهُ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ الِ مُحَمَّد، وَاغْفِرْ لی کُلَّ ذَنْب اَحْصَیتَهُ، وَهُوَ عِنْدَکَ فی کِتاب مُبین.

پس به سجده برود و صد مرتبه در سجده بگوید: اَتُوبُ اِلَی اللهِ.

پس هر حاجت که دارد از حقّ تعالی بخواهد که انشاء الله برآورده خواهد شد.

در روایتی آمده است که بعد از نماز مغرب به سجده رود و بگوید: 

یا ذَاالْحَوْلِ یا ذَاالطَّوْلِ، یا مُصْطَفِیاً مُحَمَّداً وَناصِرَهُ، صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ الِ مُحَمَّد، وَاغْفِرْ لی کُلَّ ذَنْب اَذْنَبْتُهُ، وَنَسیتُهُ اَ نَا، وَهُوَ عِنْدَکَ فی کِتاب مُبین. 

پس صد مرتبه بگوید: اَتُوبُ اِلَی اللهِ.

پنجم: زیارت مخصوص امام  حسین(ع) درشب عید فطر.

ششم: ده  مرتبه  بگویدیا دائِمَ الْفَضْلِ عَلی الْبَریةِ، یا باسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیةِ، یا صاحِبَ الْمَواهِبِ السَّنِیةِ، صَلِّ عَلی مُحَمِّد وَ آلِهِ خَیرِ الْوَری سَجِیةً، وَ اغْفِرْ لَنا یا ذَاالْعُلی فی هذِهِ الْعَشِیةِ.

هفتم:  ده  رکعت  نمازی  که  در  شب  آخر  ماه  رمضان  ذکر شده را بجا  آورد.

هشتم: بجا  آورد  دو  رکعت  نماز  در  رکعت  اوّل  بعد از حمد هزار مرتبه توحید  و  در  دوّم  یک  مرتبه  بخواند  و  بعد  از  سلام  سر  به  سجده  بگذارد  و  صدمرتبه  بگوید: اَتُوبُ  اِلَی  اللهِ. 

پس بگوید: یا ذَالْمَنِّ وَالْجُودِ، یا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ، یا مُصْطَفِی مُحَمَّد صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ، صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ الِهِ، وَافْعَلْ بی کَذا وَکَذا. 

و به جای آن حاجات خود را بطلبد و روایت است که حضرت امیرالمؤمنین(ع) این دو رکعت را به این کیفیت به جا می آورد پس سر از سجده برمی داشت و می فرمود بحقّ آن خداوندی که جانم بدست قدرت اوست هر که این نماز را بخواند هر حاجت از خدا بطلبد البتّه عطا کند و اگر به عدد ریگ های بیابان گناه داشته باشد خدا بیامرزد و در روایت دیگر به جای هزار مرتبه توحید صد مرتبه وارد شده ولی نماز را بعد از نماز مغرب و نافله آن باید بجا آورد و بعد از این نماز این دعا را نقل شده است: یا اَللهُ یااَللهُ یا اَللهُ، یا رَحْمنُ یا اَللهُ، یا رَحیمُ یا اَللهُ،...

 

نهم: چهارده رکعت نماز اقامه کند. بعد از هر دو رکعت سلام دهد و در هر رکعت بعد از حمد، یک بار آیةالکرسی و سه مرتبه توحید خوانده شود. براى هر رکعت، ثواب عبادت چهل سال و عبادت هر که در آن ماه روزه گرفته و نماز خوانده اعطاء می شود.

دهم: در آخر شب غسل کند و تا طلوع فجر در جای نماز خود بنشیند.

 

اعمال روز عیدفطر

اول: بعد از نماز صبح و نماز عید آن تکبیراتى را که در شب عید ذکر شد، گفته شود.

دوم: پرداخت زکات فطره پیش از نماز عید.

سوم: انجام غسل روز عید. که زمان آن بعد از طلوع فجر تا زمان به جا آوردن نماز عید است. در هنگام غسل بگو: " اللهم ایمانا بک و تصدیقا بکتابک واتباع سنة نبیک محمد صلى الله علیه و آله." و پس از غسل بگو:" اللهم اجعله کفارة لذنوبی و طهر دینی اللهم اذهب عنی الدنس."

چهارم: برای اقامه نماز عید لباس نیکو پوشیده و از عطر استفاده نمایید.

پنجم: پیش از نماز عید، در اول روز افطار کنى. و بهتر آن است که به خرما یا به شیرینى باشد. و شیخ مفید فرموده مستحب است خوردن مقدار کمى از تربت‏ سیدالشهداء علیه السلام که براى هر دردى شفا است.

ششم: قبل از خروج از منزل برای نماز عید، دعایی را که از امام باقر علیه السلام روایت شده را بخوانی: " اللهم من تهیا فی هذاالیوم او تعبا او اعد واستعد لوفادة الى مخلوق رجاء رفده و نوافله و فواضله و عطایاه فان الیک یا سیدی تهیئتی و تعبئتی و اعدادی و استعدادی رجاء رفدک و جوائزک و نوافلک و فواضلک و فضائلک و عطایاک و قد غدوت الى عید من اعیاد امة نبیک محمد صلوات الله علیه و على آله و لم افد الیک الیوم بعمل صالح اثق به قدمته ولا توجهت ‏بمخلوق املته ولکن اتیتک خاضعا مقرا بذنوبی و اسائتی الى نفسی فیا عظیم یا عظیم یا عظیم اغفرلی العظیم من ذنوبی فانه لا یغفرالذنوب العظام الا انت ‏یا لا اله الا انت ‏یا ارحم الراحمین."

هفتم: اقامه نماز عید.

هشتم: زیارت امام حسین علیه السلام.

نهم: دعاى ندبه خوانده شود. سید بن طاوس فرموده که چون از دعا فارغ شود به سجده رود و بگوید:" اعوذ بک من نار حرها لا یطفى و جدیدها لا یبلى وعطشانها لا یروى" پس گونه راست را بر خاک بگذارد و بگوید:" الهی لا تقلب وجهی فی النار بعد سجودی وتعفیری لک بغیرمن منی علیک بل لک المن علی" سپس گونه چپ را بر خاک بگذارد و بگوید: " ارحم من اساء واقترف واستکان واعترف" پس به حال سجده شود و بگوید:" ان کنت‏ بئس العبد فانت نعم الرب عظم الذنب من عبدک فلیحسن العفو من عندک یا کریم " پس از آن صد بار بگوید: العفو العفو.

 

 

 

کد خبر 556273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha