در گذشته «مساجد»، صبح تا شام باز بودند

خبرگزاری شبستان: امام جماعت مسجد حضرت عباس (ع) گفت: در گذشته در مساجد جامع و اصلی شهرها از صبح تا شام به روی مردم باز بود تا محلی برای طرح سوالات شرعی، آشنایی با احکام دین، بیان مشکلات اجتماعی و خانوادگی و ... باشند.

حجت الاسلام و المسلمین محمدباقر شریعت پناه در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: مسجد اصلی ترین کانون و مرکز اجتماع مسلمین است به طوری که شهرها در اطراف مسجد شکل می گرفتند و برنامه های عبادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع در مساجد انجام می شد.

 

«مسجد» محل ارتباط اجتماعی آحاد مردم است

وی افزود: «مسجد» محل ارتباط اجتماعی آحاد مردم در طول تاریخ اسلام بوده است و پیگیری مسایل و نیازهای مردم در مسجد صورت می گرفت. در حالی که امروزه باید پرسید چقدر این نقش و کارکرد محوری «مسجد» در روزگار ما وجود دارد و با توجه به گسترش مراکز و فضاهای اجتماعی، فرهنگی، دینی و رفاهی، چقدر قابل تحقق و ماندگاری است؟

 

امام جماعت مسجد حضرت عباس (ع) خاطرنشان کرد: برای گسترش حضور مردم در مساجد پس از ماه رمضان که لازمه حفظ نقش محوری مسجد در جامعه است باید تمام ارکان خانه خدا شامل امام جماعت، خادم، هیئت امنا و اعضای فرهنگی به صورت مداوم با کیفیت ارتباط با مردم، فناوری های نو، جامعه شناسی نمازگزاران، بهداشت محیط و ... آشنا شوند.

 

حضور بیشتر در مسجد با باز بودن در مساجد

وی اضافه کرد: سابقا در مساجد جامع و اصلی شهرها از صبح تا شام به روی مردم باز بود تا محلی برای طرح سوالات شرعی، آشنایی با احکام دین، بیان مشکلات اجتماعی و خانوادگی و ... باشند؛ اقدامی که زمینه حضور و مشارکت بیشتر مردم در مساجد را فراهم می کرد. اما امروزه بسیاری از مساجد صرفا در ساعات اقامه نماز جماعت باز هستند.

 

شریعت پناه ادامه داد: اهمیت مسجد نزد حضرت محمد (ص) به اندازه ای بود که ایشان عموم برنامه های سیاسی و اجتماعی مانند بررسی اوضاع داخلی و خارجی، ارزیابی وضعیت نیازمندان، انتخاب و انتصاب فرمانداران و قضات و ... را در خانه خدا انجام می دادند. شاید انجام تمام این برنامه ها در مسجد با تخصصی شدن مشاغل و منصب ها و شکل گیری سازمان ها، نهادها و مراکز حکومتی ممکن نباشد، اما به راستی چقدر برای تحقق حداکثری آن تلاش شده است؟

 

برگزاری منظم برنامه ها عامل جذب به مسجد است

وی برگزاری منظم برنامه ها را عامل دیگر جذب مردم به مسجد خواند و تصریح کرد: برخی مساجد ضمن اینکه برنامه هایی منظم و دقیق برگزار نمی کنند، فاقد امام جماعت ثابت هم هستند. در حالی که امام جماعت اصلی مساجد باید مقید به حضور مستمر در مسجد باشد و ضمنا امام جماعت نایب ثابتی برای انتخاب کند.

 

امام جماعت مسجد حضرت عباس (ع) افزود: مساجد در گذشته محل برگزاری دروس حوزوی بودند و این موضوع علاوه بر حضور بیشتر جوانان در خانه خدا، موجب باز بودن در مساجد از صبح تا شب بود. این در حالی است که امروزه با تاسیس مدارس علمیه منفک از مساجد و راه اندازی مراکز تخصصی حوزوی، این وضعیت دچار چالش شده است.

 

لزوم تسلط به تاریخچه کارکردهای مساجد

وی خاطرنشان کرد: مسئولان مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر نهادی مرتبط با این خانه های خدا، برای استمرار حضور مردم در مساجد پس از ماه رمضان باید ضمن تسلط به تاریخچه نقش و کارکردهای مساجد در گذشته، آسیب شناسی دقیقی نسبت به نهادها و مراکزی که به مرور زمان، نقشی به موازات مسجد یافته اند، داشته باشند.

 

 

شریعت پناه اضافه کرد: فعالیت های مسجد باید متناسب با نیازهای جامعه و جوان باشد؛ حال اینکه بسیاری از مساجد، صرفا محلی برای اقامه نماز و برگزاری مراسمات مذهبی و ترحیم شده اند.

 

باید جوان، پاسخ دغدغه هایش را در مسجد پیدا کند

وی خاطرنشان کرد: ائمه جماعات باید برای اقشار و طبقات مختلف جامعه به ویژه جوانان، برنامه ریزی داشته باشند به طوری که یک جوان، پاسخ سوالات، شبهات و دغدغه هایش را در مسجد پیدا کند.

 

امام جماعت مسجد حضرت عباس (ع) در پایان گفت: «مسجد» محل اقامه نماز، برگزاری مراسم مذهبی و ترحیم، برپایی کلاس های دینی، تضارب آراء، هم اندیشی فرهیختگان و اندیشمندان، برگزاری مراسم عقد و ازدواج، رفع مشکلات اجتماعی و خانوادگی و ... باشد. چنین رویکردی «مسجد» را کانون و مرکز اصلی شهرها و کشورها می کند.

 

 

 

کد خبر 556246

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha