به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خبرگزاری عراق؛ تنها طی 24 ساعت "رجب طیب اردوغان" –رئیس جمهور ترکیه- سیاست های تبلیغاتی پنج ساله گذشته خود را کنار گذاشت و 180درجه مواضع خود را تغییر داد. او در این پنج سال، مسئله و کشوری را در منطقه و یا خارج از آن نیافت که در آن دخالت نکرده باشد؛ گویی او پادشاه عثمانی است.
این تغییر موضع اردوغان که روز سه شنبه اتفاق افتاد، در عادی سازی روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی پس از قطع آن به دنبال تعدی اسرائیل به کشتی حامل کمک های انسانی ماوی مرمره، آن هم بدون تحقق شروط از پیش تعیین شده اعم از رفع محاصره نوار غزه و نیز ارسال نامه عذر خواهی به "ولادیمیر پوتین" –رئیس جمهور روسیه- در ارتباط با سرنگونی جنگنده سوخوی روسی در خاک سوریه نمود می باید؛ این در حالی است که پیش از این، "اردوغان" نه تنها عذرخواهی را رد کرده بود، بلکه برعکس، از روس ها خواسته بود تا به دلیل نقض حریم هوایی این کشور، از مقامات آنکارا عذر خواهی کنند.
دنبال کنندگان مسائل ترکیه، از این تغییر موضع اردوغانی غافلگیر نشدند؛ چرا که رئیس جمهور ترکیه از مدت ها پیش و پس از انکه سیاست های عثمانی اش در سوریه، عراق، مصر و لیبی شکست خورد، راه را برای این اقدام هموار کرده بود. به گونه ای که به خاطر تکیه او بر سیاست در باغ سبز برای گروه های تروریستی عازم به سوریه و عراق و نیز توقف مذاکرات صلح با کردها، پیامد سیاست های عثمانی، هم از نظر اقتصادی و هم از نظر امنیتی، دامن ترکیه را گرفت.
این سیاست های اردوغان، موجب شد تا مشکلات امنیتی و حملات تروریستی در کشور ترکیه افزایش یابد و از نظر اقتصادی نیز، این سیاست ها تصویر اقتصاد روبه رشد این کشور را پاره کرد؛ امری که بخش گردشگری آن را به دلیل وقوع حملات تروریستی به شدت تحت تأثیر قرار داد و سود 30 میلیارد دلاری ترکیه از این بخش را سلب کرد. همچنین، بهای ارز ترکیه نیز به شدت کاهش یافت و میانگین بیکاری روبه افزایش گذاشت.
در همان روز، روزی که اردوغان برای نجات کشورش از شبح تروریسم و آشوب، 180 درجه موضع خود را تغییر داد، 36 نفر براثر سلسله انفجارهای انتحاری در فرودگاه بین المللی "آتاترک" استانبول، جان باختند و ده ها نفر زخمی شدند و با وجود آنکه داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت، ولی باز هم تأیید طرفی که در پس این حملات قرار داشته، دشوار است، چرا که ترکیه بیش از یک دشمن دارد و آنها دشمنانی هستند که سیاست های عثمانی اردوغان در دوره گذشته به بار آورده است.
ناکامی های متوالی داخلی و منطقه ای ترکیه و اضافه بر آن، روابط متشنج آنکارا با اروپا و آلمان در پی مسئله پناهجویان سوری و نسل کشی ارمنی ها، کافی بود تا اندکی هوشیاری به اردوغان بازگردد تا او برای برقراری موازنه، ردای گشاد عثمانی را از تن به در کند و با عینک واقع بینی به امکانات کشور خود و نقش منطقه ای و بین المللی آن بنگرد. این چیزی است که به وضوح در نامه عذرخواهی اش به "ولادیمیر پوتین" نمایان است. اما آن چیزی که امید کارشناسان به اردوغان را از بین برده، همان عادی سازی شرم آور روابط آنکارا با رژیم اشغالگر صهیونیستی و چشم پوشی از شرط خود، مبنی بر رفع محاصره از نوار غزه است.
نظر شما