خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پالایشگاه نفت یک واحد صنعتی است که در آن نفت خام به مواد مفیدتری مانند گاز مایع، نفت سفید، بنزین، گازوئیل، نفت کوره، آسفالت، قیر و دیگر فراوردههای نفتی تبدیل میگردد. پالایشگاههای نفت بهطور معمول واحدهای صنعتی بزرگ و پیچیدهای میباشند که در آنها واحدهای مختلف توسط مسیرهای لولهکشی متعددی به هم پیوند داده شدهاند. تولیدات پالایشگاه به ترتیب سبک به سنگین عبارتند از گاز مایع (الپیجی)، بنزین، نفتا (برشی که بین بنزین و نفت سفید قرار میگیرد و خصوصیات آن ترکیبی از این دو است)، نفت سفید و سوختهای جت مرتبط به آن، گازوئیل (نفتگاز) و به طور کلی سوختهای دیزل، نفت کوره معروف به مازوت یا نفت سیاه، روغنهای نفتی، واکس پارافین، آسفالت و قیر، کُک نفتی و گوگرد.
بنابراین گزارش، پالایشگاه نفت آبادان، پالایشگاه نفت تهران، پالایشگاه نفت اصفهان، پالایشگاه نفت شیراز، پالایشگاه نفت تبریز، پالایشگاه نفت کرمانشاه، پالایشگاه نفت جزیره لاوان، پالایشگاه نفت بندر عباس و پالایشگاه نفت امام خمینی (شازند) از جمله پالایشگاه کشورمان هستند که با توجه به برنامه افزایش تولید نفت و گاز در کشور؛ ظرفیت تولید آنها به روزانه 1.83 میلیون بشکه رسیده است.
این گزارش می افزاید: شانا در این زمینه به نقل از شاهرخ خسروانی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نوشته است: "برنامه تولید پالایشی کشور از ابتدای امسال تاکنون یک میلیون و ٨٣٠ هزار بشکه بوده و ظرفیت پالایشی کشور هم برابر با این رقم است که در شرایط خاص و با برنامهریزی شرکت ملی پالایش و پخش تولید تغییر میکند. ظرفیت پالایشی با میزان تولید پالایشی کشور دو موضوع متفاوت است، اما امکان دارد این ظرفیت پالایشی در سالهای مختلف به کار گرفته شود یا نشود. تولید پالایشی کشور براساس برنامه سالانه واحد برنامهریزی تلفیقی شرکت با در نظر گرفتن مقدار تولید، مصرف، تعمیرات اساسی و پیشبینیهای صادراتی کشور تعیین میشود. ظرفیت پالایشی کشور تا چهار سال آینده ٧٠ درصد افزایش خواهد داشت، ظرفیت پالایشی کشور پس از پایان پروژهها و طرحهای پیشبینی شده تا سال٢٠٢٠ میلادی از یک میلیون و ٨٥٠ هزار بشکه به سه میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه میرسد."
یادآور می شود: اکنون 9 پالایشگاه کشور وظیفه پالایش روزانه حدود 1.85 میلیون بشکه نفت کشور را برعهده دارند و قرار است با راه اندازی پالایشگاه های جدید، این ظرفیت افزایش یابد. از 9 پالایشگاه فعال در ایران، یک پالایشگاه، سودآوری قابل قبولی دارد و سایر پالایشگاه ها نیاز به ارتقا و بهبود عملکرد دارند و بر این اساس، قرار است که با مشارکت ژاپنی ها و کره ای، این پالایشگاه ها نوسازی شوند. ایران در تولید بنزین و گازوئیل به ترتیب رتبه نهم و 13 جهان را دارد، اما در تولید مازوت در رتبه سوم قرار گرفته که نشان دهنده کیفیت پایین فرایندها در پالایشگاه های داخلی است.
نظر شما