خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان با اقلیم گرم و خشک است. رشد سریع جمعیت مهمترین عامل کاهش سرانه آب تجدیدشونده کشور در قرن گذشته بوده است. جمعیت ایران در طی این هشت دهه، از حدود ۸ میلیون نفر در سال ۰۶–۱۳۰۰ به ۷۸ میلیون نفر تا پایان سال ۱۳۹۲ رسیده است. بر این اساس میزان سرانه آب تجدیدپذیرساﻻنه کشور از میزان حدود۱۳۰۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۰۰ به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۹۲ تقلیل یافته و در صورت ادامه این روند، وضعیت در آینده به مراتب بدتر خواهد شد. منابع آب تجدید پذیر کل ایران به ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بالغ میگردد. مطالعات و بررسیها نشان میدهد که در سال ۱۳۸۶ از کل منابع آب تجدیدشونده کشور حدود ۸۹/۵ میلیارد متر مکعب جهت مصارف بخشهای کشاورزی، صنعت و معدن و خانگی برداشت میشده است که حدود ۸۳ میلیارد متر مکعب آن (۹۳ درصد) به بخش کشاورزی، ۵/۵ میلیارد متر مکعب (۶ درصد) به بخش خانگی و مابقی به بخش صنعت و نیازهای متفرقه دیگر اختصاص داشته است.
بنابراین گزارش، با توجه به میزان منابع آب و سرانه مصرف، ایران از جمله کشورهایی است که در گروه کشورهای مواجه با کمبود فیزیکی آب قرار دارد. این گروه شامل کشورهای است که در سال ۲۰۲۵ با کمبود فیزیکی آب مواجه هستند. این بدان معناست که حتی با باﻻترین راندمان و بهرهوری ممکن در مصرف آب، برای تامین نیازهایشان آب کافی در اختیار نخواهند داشت. حدود ۲۵ درصد مردم جهان از جمله ایران مشمول این گروه میباشند.
براساس شاخص فالکن مارک، کشورمان در آستانه قرار گرفتن در بحران آبی است. با توجه به اینکه در دهه ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰ خورشیدی حدود ۶۹ درصد از کل آب تجدیدپذیر سالیانه مورد استفاده قرار میگیرد، براساس شاخص سازمان ملل، ایران نیز اکنون در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد. بر اساس شاخص مؤسسه بینالمللی مدیریت آب نیز، ایران در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد. بنا بر شاخصهای ذکر شده، کشور ایران برای حفظ وضع موجود خود تا سال ۲۰۲۵ باید بتواند ۱۱۲ درصد به منابع آب قابل استحصال خود بیفزاید که این مقدار با توجه به امکانات و منابع آب موجود غیرممکن به نظر میرسد. بر این اساس اقداماتی برای مقابله با بحران کم آبی در دستور کار قرار گرفته است از جمله اقداماتی که در این مسیر در حال انجام است همکاری با ژاپن برای توسعه ظرفیت مدیریت به هم پیوسته منابع آب در ۴ بند است.
این گزارش می افزاید: سند نهایی همکاریهای فنی فاز دوم پروژه توسعه ظرفیت مدیریت به هم پیوسته منابع آب در حوضه سفیدرود، توسط مشاور وزیر نیرو و ماساهیرو اوکی (Masahiro UEKI) سرپرست تیم اعزامی آژانس همکاری بینالمللی ژاپن (جایکا) امضا و مبادله شد. برپایه این سند همکاری که مدت زمان اجرای آن ۴ سال پیش بینی شده است موارد زیر با مشارکت فعال ذینفعان استانهای مختلف پیگیری خواهد شد:
۱. شفاف سازی منابع و مصارف آب در سطح حوضه آبریز سفیدرود بر مبنای شرایط طبیعی و شرایط بهرهبرداری از طرحهای توسعه منابع آب
۲. تقویت مهارتهای ایجاد اجماع، برنامهریزی و تدوین راهکارهای اجرایی در ارتباط با موضوع تخصیص آب برای بخشهای مختلف با اولویت تأمین آب شرب، بهرهبرداری از سدها، طرحهای توسعه منابع آب، آب زیرزمینی، کیفیت آب، صرفهجویی آب و غیره.
۳. تصمیمگیری و ایجاد اجماع بین ذینفعان مختلف در خصوص راهکارهای ارائه شده در سطح شورای هماهنگی مدیریت بههم پیوسته منابع آب حوضه آبریز سفیدرود.
۴. اولویت بندی مسائل و مشکلات حوضه و عملیاتی کردن برنامههای مورد توافق در سطح حوضه آبریز
بنابراین گزارش، مهر در این باره نوشته است: "در نشست امضای این سند همکاری که با حضور کارشناسان جایکا، معاون حفاظت و بهرهبرداری و مدیرکل دفتر مدیریت بههم پیوسته منابع آب حوضههای آبریز دریای خزر و دریاچه ارومیه برگزار شد، طرفین ضمن اهتمام بر رعایت پایبندی به تمامی مفاد سند تدوین شده و زمان بندی پیشنهادی، نسبت به همکاری مشترک و عملیاتی کردن اهداف و ارائه گزارشهای لازم در طول انجام پروژه تاکید کردند."
نظر شما