خبرگزاری شبستان- ایلام: پزشکان و محققان بر این عقیده اند که هر پُکی که به سیگار زده می شود، بلافاصله آثار تخریبی و آسیب های زیادی در بدن ایجاد می شود که در اکثر مواقع هم جبران ناپذیر است و و خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی را افزایش و انسان را به کام مرگ می کشاند.
دین مبین اسلام نیز که کامل ترین دین است و سعادت دنیوی و اخروی انسان ها را به واسطه عمل به دستورات الهی، قرآن کریم، رسول گرامی اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع)، تضمین می کند، انسان را از خوردن و آشامیدن چیزهایی که برای سلامتی انسان ضرر داشته باشد، منع کرده است و علمای دین و مراجع تقلید نیز همواره در خصوص سیگار بر جایز نبودن استعمال آن اشاره و بر ترک آن تاکید کرده اند.
و اما در چند سال اخیر در نام روستایی در استان ایلام بهعنوان روستای بدون سیگار مطرحشده است، شهرستان آبدانان چهارمین شهرستان پرجمعیت استان ایلام است و ۲۸۶ امین شهرستان ایران ازنظر جمعیت است، آبدانان دارای طبیعتی بکر و زیباست که در ایام تعطیلات عید نوروز گردشگران زیادی را از دورترین نقاط ایران به این شهرستان میکشاند. جاده دسترسی به شهرستان آبدانان را میتوان جاده خواهر جاده چالوس نامید زیرا ازنظر زیبایی و پیچها شباهت زیادی با جاده چالوس دارد.
در این منطقه منابع کانی فراوان مانند نفت و گوگرد و زاج وجود دارد و به خاطر آب فراوان و وجود جنگلها و مراتع دارای زمینهای مستعد کشاورزی و دام داری است، وجود آثار تاریخی و باستانی فراوان در این منطقه نشان از قدمت تاریخی این منطقه دارد. این منطقه از تاریخ و قدمتی دیرینه برخوردار بوده و آثار ارزنده تاریخی سراسر آن را فرا گرفته است.
روستای وچکبود در بخش سراب باغ، در 22 کیلومتری شرق آبدانان در استان ایلام واقعشده که از سالهای گذشته این روستا به روستای بدوم سیگار معروف بوده است، یکی از ویژگیهای ممتاز این روستا این است که هیچ فردی از اهالی این روستا سیگار نمیکشد و بهاصطلاح عامیانه اهل دود و دًم نیست.
مردم این روستا به کشاورزی و دامداری اشتغال دارند و به مردمانی سختکوش نیز در این شهرستان شهره دارند، البته این روستای وچکبود دارای دو قسمت وچکبود سفلی و وچکبود جودکی است که مردم روستای وچکبود جودکی بیشتر از تیره و طایفه جودکی هستند.
در مغازههای این روستا که تعدادی اندک هم هستند هیچگونه سیگاری به فروش نمیرسد و افراد این روستا کشیدن سیگار را امری زشت و ممنوع میپندارند و هیچ خریداری برای سیگار هم وجود ندارد که سیگار در این روستا کالایی ممنوعه است.
علی جودکی پور، دهدار این روستا در این خصوص گفت: از سالهای گذشته و آنچه ما به یاد داریم و بزرگترها و پدربزرگها برای ما تعریف کردهاند هیچیک از اهالی این روستا سیگاری نبودهاند و اصلاً از سیگار و دود و دًم نفرت داشته اند.
وی، افزود: این سنت و این صفت نیز از گذشته تاکنون ادامه داشته است و هیچ از اهالی روستا و جوانان و نوجوانان روستا، سیگاری نیستند و هرگز به سمت سیگاری شدن نرفتهاند، البته باید بگویم که عدم استفاده از سیگار بهعنوان یک رسم دیرینه در مراسمات ازدواج است و پای ثابت ویژگیهای داماد است.
جودکی پور، افزود: روستای وچکبود جودکی، دارای یک مسجد در مرکز روستاست که اهالی روستا در هنگام نمازهای یومیه در مسجد حضور مییابند و نماز جماعت را برپا میدارند، در برنامهها و مناسبتهای سال که روحانی در این روستا نیز مستقر میشود، استقبال بیشتری از مسجد انجام میشود و مراسمت فاتحهخوانی نیز در این مسجد برگزار میشود که البته چند سالی است که کانون فرهنگی و هنری نیز در مسجد این روستا تأسیسشده است.
حجتالاسلام علی چراغی پور، مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام، در این خصوص، گفت، در حال حاضر استان ایلام دارای 280 کانون فرهنگی و هنری مسجد در مناطق روستایی، عشایری و شهری است که از این تعداد، 147 کانون در مناطق روستایی استان فعالیت دارند.
وی، بیان کرد: کانونهای فرهنگی و هنری در مساجد با استقبال جوانان و نوجوانان روستایی مواجه شده است چراکه تنها نهادی که در مناطق روستایی بهطور فعال، حضور مستمر دارد کانون فرهنگی و هنری است که با برنامههای متنوع فرهنگی و هنری و مذهبی و البته با همکاری هیئتامنای مساجد و پایگاهها مقاومت، موجب جذب جوانان به مساجد شده است.
چراغی پور، یادآور شد: شهرستان آبدانان دارای 26 کانون فرهنگی و هنری مسجد است که بیش از 70 درصد این کانونهای در مناطق روستایی این شهرستان فعالیت دارند و کانون فرهنگی و هنری المهدی(عج) مسجد اباصالح در سال 1389 تأسیس و راهاندازی شده است که هماکنون نیز فعالیتهای بسیار خوبی در حوزههای مختلف فرهنگی، هنری و مذهبی در راستای جذب جوانان به مساجد انجام میدهد.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام، بابیان اینکه ممنوع بودن سیگار در روستای وچکبود جودکی بهعنوان یک رسم و سنت، فرصت بسیار خوبی برای دستگاههای فرهنگی است که دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری نیز در این زمینه و در راستای بسط و گسترش این فرهنگ، تلاشهای خوبی انجام داده و در این روستا یادواره شهدای وچکبود با همکاری دبیرخانه مساجد برگزار شد.
وی، خاطرنشان کرد: بایستی باکارهای فرهنگی و بهویژه پیوند جوانان به مساجد با اجرای برنامههای فرهنگی و هنری از به دام افتادن جوانان در بسیاری از آسیبها ازجمله مواد دخانی و سیگار جلوگیری کرد که کانونهای مساجد در زمینه فرهنگسازی در این زمینه نقش مهمی ایفا میکنند.
اینکه یک روستایی بدون سیگار باشد و مردم و اهالی روستا، رغبتی به سیگار نشان نمیدهند در نوع خودش بینظیر است اما باید باکار فرهنگی و فرهنگسازی، این امر را به سایر روستاهای استان، کشور و حتی بتوان در سطح شهرهای کشور گسترش داد که مصرف سیگار امروزه بهعنوان یکی از عوامل بیماریزا بهویژه سرطان در جهان مطرح است و نکشیدن سیگار به معنای زندگی سالم و کاهش هزینههای خانوار و فرد به دلیل بیماریهای ناشی از سیگار است.
عظیم پیرانی
نظر شما