به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان در اجلاس بزرگداشت هفته قوه قضاییه گفت: زندگی علی (ع) صدای عدالت انسانیت بر همه مظلومین و محرومین است او حتی نسبت به قاتل خود هم توصیه به عدل کرد.
وی با بیان اینکه امیرالمومنین علی (ع) آن دادگستری است که نسبت به قاتل خود توصیه می کند شیوه اجرای عدالت مبادا از حد و حدود الهی تعدی شود، افزود: او اسوه بزرگ به اجرای عدالتی است که در برابر همه مدعیان حقوق بشر به آن افتخار می کنیم و در این میان یادی می کنیم از معمار بزرگ قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران شهید آیت الله بهشتی.
روحانی با یادآوری ابعاد شخصیتی شهید آیت الله بهشتی گفت: شخصیت کم نظیر او در تاریخ روحانیت و اجرای احکام دین و فقه بی سابقه است و شخصی را نظیر او نمی شناسیم.
رییس جمهور با اظهار اینکه فروتنی تواضع و بالاخره مظلوم زیستن و همچنین مظلوم چشم از جهان فرو بستن درخصوص شهید بهشتی به گونه ای است که هیچ جمله ای نمی تواند او را تعریف کند جز کلام امام (ره) که فرمودند بهشتی یک ملت بود.
رییس جمهور با اظهار اینکه او بنیانگذار قضا اسلامی نوین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در قضا و قوانین از علمای بزرگ نام ببریم از شهید مدرس اغاز و در ادامه به مشروطه و شروع تدوین قوانین و از شهید بهشتی در آغاز تدوین در نظام جمهوری اسلامی ایران است.
رییس قوه مجریه با اظهار اینکه امروز ما در یک شرایطی هستیم که نیازمند یک قوه قضاییه قوی به روز چابک و قوه قضاییه ای که بتواند پناهگاه برای سرزمین ما باشد هستیم تصریح کرد: همه مردم ما اگر شب به راحتی می توانند در کنار خانواده خود سر به بالین استراحت بگذارند به دلیل وجود یک قوه قضاییه تواناست.
وی ادامه داد: هیچ کشوری حفظ نخواهد شد مگر انکه مردم در پناه یک قوه قضاییه بی طرف، عالم، کارا در زمینه رفع مخاصمات و مبارزه با مجرمین و ایجاد عدل و داد در جامعه باشد.
وی تاکید کرد: ما باید قدردان قوه قضاییه و مسئولین قضایی، قضات محترم برای ایجاد امنیت در کشور باشیم.
رییس جمهور با اشاره به این نکته که اگر امروز کسی حاضر است سرمایه خود و مایملک خود را روی زمین بگذارد فعالیت اقتصادی کند به دلیل اعتماد به قوه قضاییه است افزود: والا این سرمایه در مسیر غیرشفاف و غیرمولد به کار گرفته می شد اگر سرمایه ای از خارج از کشور وارد این سرزمین می شود باز هم به اعتماد یک قوه قضاییه سالم و عادلانه در این کشور است.
رییس دولت یازدهم خاطرنشان کرد: قوه قضاییه قبل از انکه به بحث رفع تخاصم بپردازد و رسیدگی به شکایات مردم و احقاق حقوق مردم و اجرای عدالت داشته باشد باید قوه قضاییه مورد اعتماد جامعه داشته باشیم.
رییس جمهور با تاکید بر این نکته که هر مقدار اعتماد مردم به قوه قضاییه بیشتر باشد در جامعه امنیت قضایی بیشتر خواهد تصریح کرد: ممکن است یک قوه قضاییه از هر نظر سالم در یک کشوری فعال باشد اما دیه مردم و نظر مردم نسبت به قوه قضاییه و قضات اعتمادآور نباشد گفت: این به آن معناست که از قضاوت مهمتر شاید به نحوه بیان فعالیت قوه قضاییه و شفافیت کار قضایی برای اعتماد مردم است.
روحانی در ادامه تصریح کرد: مردم می خواهند بدانند اگر یک عده ای خودسر به یک سفارت خارجی برخلاف قانون وضعیت عمومی کشور حمله کردهاند که عاملانشان و آمرانشان به خوبی روشن هستند قوه قضاییه چگونه برخورد می کند و چگونه اجرای این حکم به سمع و نظر مردم میرسد.
رئیس جمهور ادامه داد: این به معنای ان است که یک کشور در برابر امنیت سفارتخانههای خارجی مسئولیت دارد و اگر مردم ما نسبت به اینگونه مسایل به خوبی و با شفافیت برخورد کند و بدانند که در دستگاه قضایی چه شده است اعتماد مردم به قوه قضاییه و این کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران بیشتر می شود.
ما به دنبال کف زدن نیستیم، باید وجدانمان آرام باشد
رئیس دولت یازدهم با تاکید بر این نکته که ما به دنبال این نیستیم که دیگران برای ما کف بزنند گفت: مهم این است که ما در پیش وجدان عمومی خودمان با افکار عمومی جهان چگونه رفتار می کنیم و عدل را به نمایش برای جهانیان بگذاریم و نشان دهیم که این سرزمین علی (ع) است.
مردم می خواهند بدانند چه کسانی پول نفتشان را به کسانی داده اند که آن را به تاراج ببرند
روحانی با تاکید بر این نکته که اگر اموال مردم و پول نفت مردم عده ای به تاراج و یغما بردند مردم می خواهند بدانند این سازماندهی از کجا بوده است و چه کسانی مجوز دادهاند برنامهریزی کرده اند و این پول چگونه در اختیار آن افراد قرار گرفته به کجا رفته و چگونه مصرف شده است.
روحانی تصریح کرد: آنچه برای مردم مهم است ختم یک پرونده نیست و بالاتر از ختم پرونده ختم سوالاتی است که در اذهان مردم است و قوه قضاییه باید هم پرونده را ختم کند و هم سوالاتی که در ذهن مردم است را به خوبی پاسخ دهد که ثمره آن ایجاد امنیت و اعتماد بیشتر به دستگاه قضایی است.
رئیس جمهور ادامه داد: اگر موضوع اعتماد مردم به نظام یک بخش بزرگش قوه قضاییه باشد بخش دیگر ان دستگاه اجرایی و قوه مقننه و سایر ارکان فعال در این نظام هستند که اعتماد مردم به نظام را یا حاصل می کنند یاغ تضعیف و بی تردید بزرگترین سرمایه برای ما سرمایه اجتماعی است که با اعتماد مردم به نظام حاصل می شود.
وی تاکید کرد: قوه قضاییه اولین مسئولیت ایجاد اعتماد بیشتر در جامعه را بر عهده دارد چون مردم اگر روزی به دستگاههای اجرایی و مقننه بی اعتماد شوند نگاهشان به دستگاه قضایی خواهد بود و جایی که احساس کنند فریادرس نهایی شان دستگاه قضایی است.
روحانی با اظهار اینکه در جامعه ما مردم باید احساس کرامت و عزت کنند تاکید کرد: در این جامعه باید حقوق شهروندی مردم محترم شمرده شود و اگر مردم در جامعه ای احساس تحقیر کنند ممکن است به هر گناهی دست بزنند و به هر خیانتی رو کنند و سالم سازی جامعه از جایگاه مردم شروع می شود که از احساس عزت و سربلندی انها نشات می گیرد.
روحانی افزود: مردم باید احساس کنند که به حقوق عمومی و آزادی آنها احترام گذاشته میشود و یکی از وظایف قوه قضائیه که در قانون اساسی بر آن تصریح شده است، احیای حقوق عامه مردم و گسترش عدل و آزادی است.
رییس جمهوری تصریح کرد: مردم باید احساس کنند که قوه قضائیه حامی آزادی آنها است و اگر سایر قوا و دستگاههای کشور خللی در حقوق و آزادی مردم ایجاد کردند، این قوه قضائیه است که آزادی مردم را تضمین میکند.
روحانی گفت: مردم نباید چنین احساس کنند که قوه قضائیه فقط در برابر مجرم قرار دارد، بلکه باید احساس کنند که از آزادی حقوق عمومی آنها هم حمایت میکند و اگر چنین رابطه و احساسی بین مردم در قوه قضائیه بوجود آمد، در آن صورت در چنین جامعهای اجرای قانون و مبارزه با مفسدین، با حمایت مردم سادهتر و به خوبی اجرایی و عملیاتی خواهد شد.
رییس جمهوری گفت: به هر مقدار که احکام قضایی شفافیت بیشتری داشته و با استدلال دقیقی همراه باشد، وجدان عمومی جامعه را به دنبال خود خواهد داشت و وجدان عمومی بزرگترین قاضی برای افکار عمومی داخلی و جهانی است و میتواند به راحتی افکار عمومی را نسبت به احکام صادر شده اقناع کند.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در شرایط فعلی کشور نیازمند حرکت بزرگ اقتصادی برای رونق و اشتغال جوانان هستیم، اظهار داشت: اگر به دنبال پیشگیری از جرایم هستیم، یک عامل اصلی آن از بین بردن رکود اقتصادی و بیکاری است چرا که منشأ بسیاری از مفاسد و انحرافات در جامعه از بیکاری نشأت میگیرد.
رییس جمهوری افزود: اگر در جامعهای رشد اقتصادی منفی بوده و تورم غیرقابل مهار باشد و اشتغال نیز به اندازه نیروی ورودی کار به جامعه نباشد، در چنین جامعهای چگونه میتوان جلوی مفاسد اجتماعی را گرفت؟
روحانی با بیان اینکه امروز شرایط کشورمان برای رونق اقتصادی آمادهتر از گذشته است، اظهار داشت: اگر روزی جامعه دچار رکود عمیق بوده و با رشد منفی نزدیک 7 درصد مواجه بود اما امروز در شرایطی هستیم که توانستهایم از رشد منفی اقتصادی به رشد مثبت حرکت کنیم و در سال 93 رشد 3 درصد را تجربه کرده و در سال گذشته نیز به رغم مشکلات فراوان رشد منفی نداشتیم و امسال خودمان را برای رشد 5 درصد آماده کردهایم، لذا امروز این جامعه آمادگی دارد تا در مسیر رونق اقتصادی قرار بگیرد.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: اگر در سال 91 اشتغال خالص کشورمان تقریباً صفر بود، اما در دو سال اخیر به طور متوسط 450 هزار اشتغال خالص ایجاد شده است و اگر چه تا نقطه مطلوب فاصله داریم، اما در مسیری قرار گرفتهایم که میتواند به حل معضل بیکاری بینجامد.
روحانی با اشاره به اینکه امروز نیازمند رونق اقتصادی، اشتغال و رشد سرمایهگذاری در کشور هستیم، اظهارداشت: باید به همه کارآفرینان و سرمایهگذاران داخلی و خارجی اعتماد و اطمینان بدهیم که امنیت سرمایههای آنان محفوظ است و زمانی که سرمایه داخلی و خارجی فعال شده و بازار فروش و فناوری آماده شود، شرایط کشورمان برای اشتغالزایی مهیا خواهد بود.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه بزرگترین هدف دولت در برجام و مذاکرات هستهای، ایجاد شرایط مناسب در داخل کشور برای رونق اقتصادی و اشتغال بود، گفت: امروز رسیدن به این هدف از دیروز مهیاتر است، اما بی تردید قوه مجریه بدون حمایت و هماهنگی با قوه قضائیه نخواهد توانست این مسئولیت را به مقصد برساند.
روحانی ضرورت هماهنگی و نزدیکی هر چه بیشتر قوه قضائیه و مجریه را مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: زمانی طبق قانون باوجود استقلال قوه مجریه و قوه قضائیه، این دو قوه بسیار بهم نزدیک بود، اما امروز استقلال قوه قضائیه نسبت به قوه مجریه پررنگتر از گذشته شده است. در سایر کشورها بین دستگاه اجرایی و دستگاه قضایی یک نوع رابطههایی وجود دارد لذا در شرایط موجود باید بتوانیم ارتباط نزدیکتری بین دو قوه حداقل از طریق روسای قوا و مسئولین بخشهای مختلف بوجود بیاوریم و هر سه قوه را برای اهداف مهم ملی که پیش رو داریم هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک کنیم.
رییس جمهوری تصریح کرد: امروز برای حرکت بزرگ در بخش اقتصادی نیازمند آن هستیم که قوه قضائیه قدرتمندانه به حمایت از قوه مجریه وارد شود.
روحانی با بیان اینکه نرخ بالای بیکاری در بین جوانان میتواند از لحاظ اجتماعی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی برای جامعه خطرناک باشد، گفت: برای رفع مشکلات، هماهنگی، همفکری و در کنار هم قرار گرفتن قوا میتواند بسیار مفید باشد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: هیچ کس در این کشور سرمایهگذاری نخواهد کرد مگر آنکه به قوه قضائیه اعتماد داشته باشد. هیچ سرمایهای از خارج نخواهد آمد مگر آنکه به قوه قضائیه اعتماد باشد و هیچ فناوری به جامعه عرضه نمیشود مگر اینکه به مالکیت فکری در این کشور، احترام گذاشته شود.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع قراردادهای اقتصادی اشاره کرد و گفت: در بخش قراردادها میتوان از بار مسئولیت قوه قضائیه کاست و بر سرعت کار قضایی افزود به شرط آنکه در قراردادها از مشاوران حقوقی بهتر و بیشتر استفاده شود. استفاده خوب از مشاور حقوقی کار قضاوت را هم در روزی که لازم است سادهتر و آسانتر میکند و از طرف دیگر بسیاری از امور در قراردادها لازم نیست پایانش به دادگاه ختم شود و میتوان از شیوههای مرسوم در دنیا از جمله میانجیگری، سازش و داوری استفاده کرد. باید راههای دیگر را در بخش اقتصادی و بخش قراردادها پیشبینی کنیم و حتی اگر لازم است قوانینی در این زمینه اصلاح شود، تا شرایط برای یک حرکت بلند در جامعه، در بخش اقتصادی آماده شود.
رییس جمهوری تأکید کرد: قوای قضائیه و مجریه باید همدیگر را یاری کنند و باید کاری کرد که ضمن شفافیت، مانع و کندی در بخش مدیریت ایجاد نشود.
با وجود دستگاه ها نظارتی در مورد فیش های حقوقی غفلت شده است
روحانی در ادامه به جریان فیشهای حقوقی برخی از مدیران اشاره کرد و گفت: این فیشهای حقوقی نشان این بود که غفلتی در این زمینه صورت گرفته است و به رغم اینکه دستگاههای بازرسی، دیوان محاسبات و عدالت اداری وجود دارد که در اینگونه موارد ورود پیدا میکنند، اما در عین حال مشاهده میشود که سالها در این زمینه غفلتی روی داده و در برخی موارد حقوقهای غیرمتعارف گرفتند که البته باید این معضل درمان و با آن برخورد شود و حتماً با آن برخورد کرده و نتیجه آن را به مردم اعلام خواهیم کرد. اما باید مراقب بود که تلاش، فداکاری و حیثیت اکثریت قاطع مدیران جامعه در این زمینه مورد خدشه قرار نگیرد و در این عرصه نیازمند کمک و همکاری هر سه قوه هستیم.
رییس جمهوری تصریح کرد: اگر به دنبال اقتصاد سالم، رونق و رشد اقتصادی قابل قبول و اشتغال هستیم باید با رانت و فساد به طور جدی مبارزه شود. اینکه در قاچاق کالا شاهد روند نزولی قابل توجهی هستیم اما حتی رقم پایین نیز در این زمینه قابل قبول نیست.
روحانی افزود: چرا باید شاهد قاچاق کالا در کشور آن هم در بعضی از موارد به صورت سازمانیافته باشیم، باید با این معضل نیز برخورد شود و همه نیروهای امنیتی و مرزبانی مسئول در این زمینه باید با همه توان در کنار قوه قضائیه دست به دست هم داده و با فساد مبارزه کنند.
رییس جمهوری افزود: در حوزه مبارزه با قاچاق کالا در بسیاری از امور لازم است از فناوری جدید و توانمندیهای علمی استفاده شود و با هماهنگی کامل بین سه قوه، شرایط سالمی برای فعالیت اقتصادی و اجتماعی در جامعه فراهم شود.
روحانی در ادامه با تأکید بر اینکه قوه مجریه با همه توان در کنار قوه قضائیه قرار دارد، اظهار داشت: تصور نشود که قوه مجریه در دادن امکانات به قوه قضائیه بخلورزی میکند. اگر شرایط و منابع مالی اجازه دهد تردیدی نداریم که با تقویت، چابکسازی و شفافیت در فعالیت، قوه قضائیه بزرگترین حامی برای دستگاه مجریه، نظام جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران خواهد بود.
نظر شما