حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی، در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: شب قدر شبی است که قرآن در آن نازل شده است و یکی از مواردی که شرافت شب قدر به آن منتسب است نزول دفعی قرآن در آن است.
وی بیان کرد: ما دو گونه نزول قرآن داریم یکی نزول تدریجی و دیگری نزول دفعی است. «انا انزلناه ...» یعنی آن شب همه قرآن با تمامی معارف اش بر پیامبر(ص) نازل شد؛ بنابراین یکی از شرافت های شب قدر نزول قرآن است و در زمان قبل هم این چنین روزی وجود داشته است و چون این روز شرافت داشت خداوند در این شب قرآن را نازل کرد، بنابراین یکی از مسائل مهمی که در شب های قدر باید مورد توجه قرار گیرد، قرائت قرآن در مساجد است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: مطالبی که گفته شد نشان می دهد که شب قدر سابقه طولانی دارد و چون این شب، شب شریفی بود خداوند قرآن را در آن شب نازل کرد یعنی قرآن در ماه خدا (رمضان) نازل شد ضمن اینکه روزی که این امر اتفاق افتاد از قدیم الایام شرافت داشته است. شرافت این روزها به شهادت و ضربت خوردن حضرت امیر (ع) هم محدود نمی شود و چون این شب چنین ویژگی هایی داشت به عنوان شب شهادت آن حضرت قرار گرفت.
ایزدهی ابراز کرد: در روایات آمده است که بادیه نشینی به پیامبر(ص) گفته بود: من وقت ندارم که هر سه شب را برای احیا به مسجد بیایم و یک شب را برای من تعیین و به من اختصاص بده که پیامبر (ص) پاسخ داده است: شب بیست و سوم در مسجد حضور یابی بهتر است.
وی اذعان کرد: در روایات وارد شده است کسانی که می خواهند در ایام حج وارد خانه خدا شوند باید از محدوده حرم بیرون بروند و سه جا در بزنند تا وارد خانه خدا شوند، یک بار می روند در عرفات و استغفار می کنند و از خداوند می خواهند که به آنها اجازه دهد که وارد حرم او شوند، بعد از آن در «مشعر» نیز همین گونه عمل می کنند و از خدا می خواهند که وارد حرم امن اش شوند و باز در مرحله سوم وارد «منا» می شوند که اگر این سه مرحله اتفاق بیفتد تازه خداوند آنها را پاک می کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: حال اگر ماه رمضان را تقسیم کنیم دهه سوم دهه ای است که سیره پیامبر (ص) در آن به این شکل بود که اسباب خواب برای خود پهن نمی کردند و شب ها را بیدار می ماندند. گویی دهه اول و دوم مقدمه برای دهه سوم ماه رمضان باشد که انسان از اوج آن در دهه سوم استفاده کند.
ایزدهی ادامه داد: کسی که برای خود ارزش و قدر قایل است دیگر خودش را به گناه آلوده نمی کند، شب قدر شبی است که همچنان که انسان در عرفات به معرفت می رسد، انسان نیز در این شب قدر خود را می شناسد و با خدا ارتباط برقرار می کند، اگر انسان به خود معرفت پیدا کند هرگز وارد عرصه گناه نمی شود.
وی اظهار کرد: مساله آن است که ما عادت کرده ایم یک سری رفتارها و اعمال را انجام دهیم، ظاهر عبادات را انجام می دهیم اما از فیضی که باید ببریم بهره مند نمی شویم، انتظار این است که امسال هر جا که توفیق یافتیم و اعمال شب قدر را انجام دادیم کمی تامل و تدبر نیز داشته باشیم و حقیقتا تصمیم بگیریم که واقعا تغییر کنیم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: باید بتوانیم از فرصت شبهای قدر به درستی استفاده کنیم و برنامهریزی کرده و نگذاریم این اوقات به غفلت و بیفايدگي بگذرد و حضور در مسجد بهترین عامل برای دوری از غفلت است.
ایزدهی مساجد را بهترین پایگاه برای بهره مندی از فضیلت های ماه مبارک رمضان و شب های قدر دانست و خاطرنشان کرد: باید زمینه حضور حداکثری جوانان و نوجوانان در این ماه الهی و لیالی قدر در مساجد فراهم شود و برنامه های مساجد به گونه ای باشد که زمینه جذب آنها در ماه های دیگر هم فراهم شود.
نظر شما