به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خدا و ماه نزول قرآن کریم است و شبهای قدر به منزلت و شکوه این ماه افزوده است، شب قدر شبی است که به تعبیر قرآن کریم از هزار ماه بهتر و برتر است و در این شب، مقدرات یک سال انسان رقم میخورد. در روایات اسلامی، در شبهای قدر به اعمالی توصیه شده است، از جمله شب زنده داری، تلاوت قرآن کریم، مناجات و خواندن ادعیه که هر یک به تنهایی دارای مضامین عالی است، اما با توجه به این که در فصلی از سال قرار گرفتهایم که در کوتاهترین شبهای سال به سر میبریم، بسیاری از افراد سوال میکنند که چگونه همه اعمال شبهای قدر را به جای آورند.
در این رابطه حجت الاسلام والمسلمین ابوالفضل سبزی، کارشناس مباحث مهدویت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، عنوان کرد: افرادی که دغدغه دارند تا تمام اعمال شبهای قدر را به جای آورند، باید درک ابتدایی از شب قدر داشته باشند.
پژوهشگر و محقق دینی با اشاره به تنوع ادعیه و اعمال شبهای قدر، گفت: جوشن کبیر یکی از دعاهای بسیار زیباست که یک زره محکم است که انسان را از آتش دنیا و آخرت و بلایای شیطانی دور میکند.
حجت الاسلام و المسلمین سبزی تصریح کرد: ادعیه و اعمال شبهای قدر یک سفره رنگین است که خدا در شب قدر گسترانیده است و لزومی ندارد که از تمام این سفره برداشت شود.
وی با بیان این که ما باید شب قدر را بفهمیم، افزود: درک ابتدایی شب قدر این است که ما بفهمیم شب قدر، شب تقدیر ماست، ما باید پرونده خود را بررسی کنیم و اعمال خود را بسنجیم و بدانیم که چه برنامه ای در دین، اخلاق و زندگی آینده خود داریم.
نویسنده کتاب «فرهنگ اعتقادات شیعه» تصریح کرد: اگر ما نیازهای خود را فهمیدیم و آنها را از خدا درخواست کردیم، شب قدر ما بهترین شب قدر است و شب قدر درک شده است.
حجت الاسلام و المسلمین سبزی تأکید کرد: اگر ما شب قدر، تمام اعمال را به جای آوریم و تمام ادعیه مخصوص را بخوانیم، اما نیاز خود را درک نکرده باشیم، شب قدر، اثرگذاری خود را ندارد.
وی اضافه کرد: اصل برنامه شب قدر این است که برنامه ریزی کنیم؛ هر گونه که ما برنامه ریزی کنیم، خدا همان را امضا میکند؛ بنابراین اگر کسی در شب قدر غفلت کند، دچار خسران میشود.
کارشناس مباحث مهدویت با بیان این که احیا به معنای بیداری و زنده نگه داشتن است، عنوان کرد: شب احیا فقط به این نیست که چشم ما باز باشد، بلکه باید دل ما باز شود، اگر در شب قدر چشم دل ما باز شد و فهمیدیم که باید بنده خدا باشیم و دل خود را به امام زمان (عج) که محیالقلوب، محیالدین و احیاکننده تمام هستی است، گره زدیم، ما آن شب را احیا گرفتیم.
حجت الاسلام و المسلمین سبزی ادامه داد: اگر دل ما متصل نشود، ما هیچ احیایی نگرفتیم، بنابراین ما باید به معدن حیات متصل شویم، همان گونه که در زیارتنامه حضرت میخوانیم «السلام علیک یا عین الحیات»؛ ما باید به چشمه ائمه اطهار (ع) متصل شویم.
وی تأکید کرد: ما معتقدیم که در شب قدر باید اعمال خود را محاسبه کنیم و رفتار، برخورد، کاسبی، خانوادهداری و ... را مرور کنیم و از اشتباهات خود استغفار کنیم، اگر این مسائل مرور شد و فرد خوبیها را از خدا بخواهد و تغییر و تحول داشته باشد، خدا قطعا خوبی ها را برای او می نویسد.
نویسنده بیش از هفتاد جلد کتاب با بیان این که ما خودمان، خوشبختی و بدبختی را در شب قدر رقم میزنیم، گفت: ما در شبهای قدر این دعا را می خوانیم که «اللهمَّ ان کُنتُ کَتَبتَنِی عِندَکَ فِی اُمُّ الکِتَابِ شَقِیَّاً ... فامحنی من الاشقیا فاکتبنی من السعدا؛ خدایا اگر من در قضا قدر تو اگر در کتاب حتمی و لوح محفوظ تو جزء اشقیا هستم من را از این لیست محو بکن و جزء سعادتمندان قرار بده».
حجت الاسلام و المسلمین سبزی اظهار داشت: بهترین کار در شب قدر، کسب علم و تفکر است، بهترین کار در شب قدر این است که انسان از برنامه گذشته خود استغفار کند و برای برنامه آینده خود فکر کند و خوبیها را از خداوند درخواست کند.
وی بیان کرد: یکی از توصیهها در شب قدر این است که دو رکعت نماز شکر به جای آورند و خوبیها و خیراتی که در سال گذشته کسب کردند و نعمتهای خدا را در چند دقیقه مرور کنند، همچنین برای سال آینده، دو رکعت نماز حاجت به جای آورند و خوبیها و خیرات را از خداوند درخواست کنند.
کارشناس مباحث مهدویت تأکید کرد: در شبهای قدر، همه مردم با اضطرار و استغاثه برای فرج امام زمان دعا کنند، زیرا اگر امام زمان (عج) ظهور کنند، همه آرزوها و حاجتهای ما برآورده میشود.
نظر شما