حجت الاسلام علی محمد باقی، کارشناس مرکز تخصصی نماز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بندرعباس، یکی از مباحث مهم در حوزه نماز را اسرار و باطن آن برشمرد و گفت: از دو زاویه می توان به اسرار نماز توجه کرد که یکی از آنها، سرّ کلی نماز است.
وی با اشاره به اینکه از دو زاویه می توان به اسرار نماز توجه کرد، افزود: گاه به سرّ کلی نماز، یعنی به مجموعه به همه پیوسته نماز می شود نگاه کرد و اسرار آن را مورد بررسی قرار داد و گاه می توان به اجزای نماز به طور مجزا توجه کرد و از اسرار آن سخن گفت.
نماز، انسان را به خشوع در برابر خدا وا می دارد
کارشناس مرکز تخصصی نماز با ذکر این نکته که در نگاه نخست می توان گفت که نماز دارای چهار سرّ کلی است، عنوان کرد: خشوع، یکی از اسرار کلی نماز است؛ خشوع به این معناست که قلب انسان در برابر ذات مقدس الهی، خاشع و خاضع گردد.
وی با بیان اینکه نماز، انسان را به خشوع در برابر خدا وا می دارد، گفت: حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) در حدیثی می فرماید:«علت واجب شدن نماز، پاک شدن انسان از خودبینی و خودپسندی است». ثمره این تطهیر، توجه انسان به خدا و در نتیجه خضوع در برابر حضرت حق است، این خضوع باعث می شود فیض الهی بر وجود انسان جاری شود.
حجت الاسلام باقی اذعان کرد: به هر میزان که خضوع انسان بیشتر شود، زمینه برای بهره مندی بیشتر از رحمت بی انتهای الهی نیز گسترده تر خواهد شد.
افتادگی آموز اگر طالب فیضی هرگز نخورد آب زمینی که بلند است
وی تصریح کرد: در حقیقت نماز، انسان را به مرتبه ای می رساند که بتواند از فیض الهی هم در این دنیا و هم در جهان آخرت بهره مند شود.
وی از طهارت به عنوان دومین سّر نماز یاد کرد و افزود: قرآن کریم در سوره مائده درباره علت نماز می فرماید:«یرید لیطهرکم»؛ یعنی خدا به واسطه نماز می خواهد شما را از آلودگی شرک و گناه تطهیر کند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به حدیثی ار رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) که می فرماید:«نماز، به منزله نهر آبی است که در مقابل خانه های شما جاری است و هر روز پنج بار خود را در آن شستشو می دهید»، خاطرنشان کرد: آن حضرت در حدیث دیگری می فرمایند:«همان طوری که برگ های خشک از این شاخه بر زمین ریخته اند، به واسطه نماز نیز گناهان از وجود شما زدوده می شوند».
نماز، انسان را از زشتی ها پاک می کند
وی تصریح کرد: این احادیث نشان می دهد که نماز، طاهر کننده انسان از زشتی ها و گناهان است. ثمره این طهارت، ارتباط با مطهرون است؛ یعنی اگر کسی بخواهد با امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و اهل بیت(علیهم السلام) ارتباطبرقرار کند، می بایست اول خودش را به وسیله نماز طاهر و پاک کند.
غسل در اشک زدم، کاهل طریقت گویند پاک شو اول و سپس دیده بر آن پاک انداز
حجت الاسلام باقی افزود: ارتباط با قرآن نیز که کتاب پاک و مقدس الهی می باشد، مستلزم طهارت درونی است و به واسطه نماز حاصل می شود؛ زیرا طهارت، سرّ کلی نماز است.
شکوفا شدن اسماء و صفات الهی در انسان یکی از اسرار نماز است
وی از شکوفا شدن اسماء و صفات الهی در انسان به عنوان سومین سرّ کلی نماز نام برد و گفت: در این رابطه ابتدا باید به آیات سوره مبارکه «تین» توجه نمود، آنجا که خداوند می فرماید:«ما انسان را در بهترین حالت خلق کردیم، پس او را در این عالم(دنیا) وارد کرده و آنگاه باید به سوی ما بازگردد».
کارشناس مرکز تخصصی نماز با اشاره به معنای آیه یاد شده، افزود: انسان موجودی است که همه اوصاف و کمالات را از خداوند به ودیعه گرفته است و در این دنیا آمده تا آن صفات را در خود به فضیلت برساند؛ به این معنا که اگر قرآن فرمود:«علم آدم الاسماء کلها»، یعنی ما همه اسماء و صفات خود را به مقام انسانیت دادیم. پس انسان ظرفیت این را دارد که این اسماء و صفات را در خود شکوفا سازد.
وی، شکوفایی اسماء و صفات الهی در انسان را هدف از خلقت دانست و عنوان کرد: انسان به هر میزانی که این اوصاف را در خود شکوفا سازد، به همان میزان نیز خود را به هدف از آفرینش نزدیک کرده است؛ نزدیکی به هدف آفرینش، الهی شدن و مزین گشتن به صفات الهی است.
حجت الاسلام باقی با اشاره به آیه«والعصر، ان الانسان لفی خسر»، تصریح کرد: اگر کسی نیز آن استعداد وجودی خود را از بین برده و از شکوفا شدن آن جلوگیری کنند، خسارتی عظیم و غیرقابل جبران مرتکب شده است.
وی، راه شکوفایی این استعداد را عبادت و در راس آن نماز برشمرد و اظهار داشت: زیرا نماز، خواندن خداوند به همه اسماء و صفات اوست؛ در سوره مومنون به این مطلب اشاره شده است، آنجا که می فرماید: «قد افلح المومنون اذین هم فی صلاتهم خاشعون». یعنی مومنین به فلاح(شکوفایی) رسیدند، آنانی که در نمازشان خاشع و خاضعند.
عشق به خدا و اولیا الهی از اهداف خلقت و اسرار نماز است
این استاد حوزه و دانشگاه، عشق به خدا و اولیاء الهی را یکی دیگر از اسرار نماز معرفی کرد و گفت: عشق به خدا و اولیاء الهی از دیگر اهداف خلقت است و اگر کسی از این عشق بی بهره باشد به آن هدف عالی دست نیافته است.
عاشق شو، ارنه روزی کار جهان سر آید ناخوانده درس مقصود از کارگاه هستی
وی افزود: به تعبیری دیگر، انسانیت انسان، در گرو عشق و محبت به خدا و اولیاء الهی است؛ امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «هل الدین الا الحب»، آیا دین به جز محبت(به خدا و اولیا الهی) چیز دیگری است.
حجت الاسلام باقی با بیان اینکه این محبت و عشق، سرّ نماز است که انسان نمازگزار هر چه قدر نمازش عالی تر و بهتر شود بیشتر به آن دست می یابد، خاطرنشان کرد: جایگاه نماز را مولی متقیان حضرت علی(علیه السلام) درک کرد تا جایی که زمانی که تیر از پای مبارک حضرت خارج می کنند آنچنان غرق در عشق محبوب است که متوجه درد نمی شود.
وی افزود: این مطلب در قرآن و در داستان حضرت یوسف(علیه السلام) این گونه ذکر شده است که روزی یوسف نبی از مقابل زنان مصری عبور کرد و آنها چنان محو جمال او شدند که حواسشان به پوست کندن میوه ها نشد و دست های خود را بریدند؛ حکیم سبزواری در تعبیری زیبا می گوید:«جایی که جمال ظاهری یوسف محدود، زنان مصر را از خود بیخود کند، جمال حقیقی خدا که همه زیبایی ها در پرتو زیبایی اوست، با عاشقان او که در حال مناجات و نمازند، چه می کند.
سرّ نماز شیفتگی در آستان حضرت حق است
این کارشناس مرکز تخصصی نماز با ذکر اینکه، علت وجوب نماز، رساندن انسان به این مرتبه از کمال است و سایر اسرار نیز مقدمه ساز این مرحله هستند، گفت: رمضان، ماه رسیدن به سرّ نماز و عشق به معشوق بی همتاست.
وی با بیان اینکه سرّ نماز، شیفتگی در آستان حضرت حق است، افزود: در ماه مبارک رمضان به ویژه شب های قدر، زمینه برای لبریز شدن قلوب نمازگزاران از محبت الهی آماده است و باید از این فرصت نهایت بهره را ببریم.
نظر شما