خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: با آنکه کشورمان در دوران تحریم در مسیر پیشرفت و توسعه داخلی بود اما وجود تحریم ها؛ روابط کشورمان با محافل و نهادهای بین المللی تاثیرگذار در اقتصاد را به حداقل رسانده بود؛ حال با لغو تحریم ها و فراهم آوردن شرایط برای گسترش ارتباطات تجاری می توان امید این را داشت که در دو نهاد بزرگ اقتصادی؛ سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به عنوان عضو دائم پذیرفته شویم.
بنابراین گزارش، لوکیانوف، سردبیر نشریه روسیه در سیاست جهانی در این باره به ایرنا گفته است: "با آغاز روند لغو تحریمهای ضد ایرانی شورای امنیت سازمان ملل، مسکو انتظار دارد جمهوری اسلامی نقش منطقهای و حتی جهانی فعالتری را ایفا کند. روسیه پشتیبان نقش فعال تر ایران در عرصه منطقه ای و جهانی است. همزمان نباید از یاد برد که برجام یکی از مهمترین محورهای مورد بحث در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می باشد و همچنین لابی های زیاد آمریکایی در پی از بین بردن توافق هسته ای 1+5 و ایران هستند. تهران باید عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا باشد. ایران بخش مهمی از اوراسیا است و نبود تهران در این اتحادیه یک نقص و کاستی برای تشکل منطقه ای اوراسیایی محسوب می شود. روسیه و چین چارچوب و هسته مرکزی اوراسیا را تشکیل می دهند و کشورهای دیگر منطقه آن را تکمیل می کنند. ایران کشور توانمندی است و باید بازیگر مهم منطقه باشد. عضویت این کشور در سازمان همکاری شانگهای هم اهمیت بسیار زیادی دارد و مانع جدی عضویت تهران در این سازمان منطقه ای با لغو تحریم های بین المللی برداشته شده و در آینده به جمع اعضای رسمی این سازمان خواهد پیوست."
این گزارش می افزاید: اتحادیه اقتصادی اوراسیا Eurasian Economic Union از ابتدای ژانویه سال 2015 میلادی فعالیت خود را بهطور رسمی آغاز کرد. عملیاتی شدن اتحادیه اقتصادی اوراسیا در وهله نخست به ایجاد بازار مشترک بزرگی در حوزه کشورهای مستقل همسود عضو این اتحادیه منجر شده است. درعینحال هدف اصلی ایجاد این اتحادیه، تسهیل تجارت میان کشورهای استقلالیافته از اتحاد جماهیر شوروی است. ارمنستان در 2 ژانویه 2015 به عضویت کامل اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد. همچنین توافقنامه پیوستن قرقیزستان به این اتحادیه در 23 دسامبر 2014 به امضا رسید. اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال حاضر از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان تشکیلشده است. مجموع مساحت کشورهای این اتحادیه بیش از 20 میلیون کیلومترمربع، جمعیت آنها بیش از 180 میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی آنها در سال 2013 میلادی حدود 4 تریلیون دلار (بر اساس معیار برابری قدرت خرید) است.
با آغاز کار اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بازار بزرگی در چارچوب قوانین سازمان تجارت جهانی ایجاد میشود، تجارت میان اعضا بهبود مییابد و تسهیلات بسیاری را در این زمینه برای کشورهای عضو به ارمغان میآورد. در چارچوب این اتحادیه، اعضای آن موافقت خود را با تردد آزاد کالا، سرمایه، نیروی کار و خدمات در مرزهای اوراسیا اعلام کردهاند. اعضای اوراسیا همچنین اعلام کردهاند که سیاست مشترکی درزمینهٔ انرژی، صنعت، کشاورزی و وسایل نقلیه خواهند داشت. روسیه، بلاروس و قزاقستان، سه کشور پایهگذار پیمان اقتصادی اوراسیا پیشازاین اتحادیه گمرکی اوراسیا را در سال 2010 بنیان نهاده بودند. با عملیاتی شدن اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مبادلات تجاری میان کشورهای عضو با سهولت بیشتری انجام خواهد شد.
این در حالی است که سازمان همکاری شانگهای سازمانی میاندولتی است که برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شدهاست. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایهگذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده را، در سازمان شانگهای، دو کشور چین و روسیه تشکیل میدهند. سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب جدید سازمان «شانگهای ۵» است که در سال ۱۹۹۶ تأسیس شده بود، ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر داده شد. علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۱۲ به عنوان عضو ناظر به سازمان ملحق شدند. نقش این سازمان از زمان تاسیس آن تاکنون در منطقه افزایش یافتهاست. این سازمان، بر خلاف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و پیمان ورشو سابق، هنوز یک معاهده دفاعی چندجانبه به شمار نمیرود.
نظر شما