اصول تغذیه سالم در رمضان/ماه خدا فرصتی برای تصحیح عادات بد غذایی

خبرگزاری شبستان: ماه رمضان فرصتی مناسب برای تصحیح عادات غلط غذایی، رعایت اصول تغذیه سالم وهمچنین دفع سموم بدن است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، ماه پرخیر و برکت رمضان ماه بندگی پروردگار است، روزه داری در این ماه علاوه بر تاثیرات معنوی و روحی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی در سلامت افراد دارد.

 

مطالعات متعدد تاثیرات مثبت روزه داری را برای درمان و بهبود انواع بیماری ها در طب پزشکی نشان داده است.

 

زمانی می توان تاثیرات مطلوب روزه را مشاهده کرد که در تغذیه متعادل بوده و در مصرف غذاهای متنوع افطار و سحری اصول تغذیه مناسب رعایت شود.

امروزه با توجه به اینکه سفره های افطاری و سحری بسیار رنگین بوده و با انواع شیرینی جات و آش ها و... تزیین شده است بدین سبب زمینه افزایش فشار خون، چربی و چاقی و اختلالات گوارشی و... بیش از روزهای عادی برای روزه داران فراهم خواهد شد. بدین سبب با رعایت نکردن اصول تغذیه مناسب نه تنها بیماری‌ها بهبود نخواهد یافت بلکه سلامت افراد روزه دار نیز به مخاطره می‌افتد.

 

 در این ماه ضرورت دارد که روزه داران با اصول تغذیه مناسب ماه رمضان آشنا شده و با بهره مندی از تکنیک غذایی مطلوب از بروز انواع مشکلات گوارشی و .... جلوگیری کرده و از تغذیه مناسب بهره مند شوند.

 

به منظور رعایت اصول تغذیه مناسب درماه رمضان گفتگوی ویژه ای با دکتر مداح، متخصص تغذیه و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شده است که با هم می خوانیم: 

 

سموم زیاد بدن با روزه داری دفع خواهد شد

دکتر سید محسن مداح، کارشناس تغدیه دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: ایران دارای فرهنگ های مختلف غذایی است.

 

وی با بیان اینکه در آداب و رسوم هر منطقه نوع افطاری متفاوت است گفت: دستور واحدی برای تغذیه غذایی در کشور نداریم و هر منطقه با توجه به اقلیم جغرافیایی مصارف متفاوتی در سحری و افطاری دارند.

 

مداح  افزود: سحری، افطار و شام سه وعده  غذایی است که باید در ایام ماه رمضان مورد توجه قرار گیرد و در هر وعده به صورت سبک مواد غذایی استفاده شود.

 

این کارشناس تغدیه دانشگاه علوم پزشکی گیلان اذعان کرد: غذای گرم از جمله چای و سوپ به همراه یک ماده غذایی شیرین یکی از سنت های غذایی است که از دیر باز در فرهنگ رمضان ایران قرار دارد.

 

وی بر مصرف آب در افطار و سحر تاکید وخاطر نشان کرد: آب بهترین نوشیدنی در سحر و افطار است.

 

مداح به بیماران خاص اشاره و تصریح کرد: بیماران دیابتی و چربی خون و .. بایستی طبق دستور پزشک مربوطه الگوی تغذیه در ایام ماه رمضان را رعایت کنند.

 

کارشناس تغدیه دانشگاه علوم پزشکی گیلان اذعان کرد: مصرف میوه، سالاد و انواع سبزی جات مهمترین الگوی مناسب در ماه رمضان و همچنین در دیگر روزهای سال است.

 

وی به  نوجوانان اشاره کرد و گفت: نوجوانان که برای نخستین بار در روزهای طولانی خرداد و تیر روزه دار هستند با استفاده از اصول تغذیه مناسب مانع رشد خود نشده و افطاری و سحر و شام را به صورت کامل مصرف کنند.

 

مداح خاطر نشان کرد: ماه رمضان فرصتی مغتم برای افرادی که تنقلات بسیار مصرف می کنند بدین سبب در ماه مبارک رمضان عادت غلط غذایی شان تنظیم خواهد شد.

 

وی در ادامه به افرادی که مشکل نفخ معده و برگشت غذا از معده به مری دارند اشاره کرد و اذعان داشت: این افراد خصوصا باید به استفاده از انواع غذا در سحر و افطار توجه کرده و غذاهایی استفاده کنند که از نظر حجم غذایی سبک  باشند.

 

مداح با بیان اینکه روزه داری برای بدن بسیار مفید است و سموم زیاد بدن با روزه داری دفع خواهد شد، اظهار کرد: ماه رمضان فرصتی است که افراد به تصحیح عادت غذایی بپردازند و افرادی که در روزهای عادی از بی‌حوصلگی سراغ تنقلات و ... می‌روند، در این ماه تمرین کنند تا این عادت بدرا کنار گذاشته و عادت غذایی خود را در یازده ماه دیگر تنظیم کنند تا دچار اضافه وزن و بیماری‌های دیگری که در اثر مصرف بی مورد غذا به وجود می‌آید، نشوند.

 

از مصرف غذاهای پر نمک در هنگام سحر خودداری کنید

 این متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان اظهار کرد: یک شخص روزه دار باید بداند در هنگام سحر نباید از غذاهای پر نمک استفاده کند چرا که موجب تشنگی در طول روز خواهد شد.
 

 

وی به استفاده زیاد گوشت در این ماه اشاره و اذعان کرد: به علت پروتئین زیاد گوشت، مصرف گوشت و مرغ در این ماه زیاد است که باید سعی شود از گوشت به صورت خورشت استفاده شود و از مصرف گوشت به صورت کباب خودداری کنیم چراکه باعث تشنگی می‌شود.

 

مداح به افرادی که مشکل یبوست دارند پرداخت و گفت: افرادی که این مشکل را دارند، باید آب فراوان بنوشند چون روزه داری ممکن است برای اینگونه بیماری مشکلاتی را به وجود آورد که توصیه می‌شود مصرف سالاد کاهو و میوه در  وعده افطار و سحر فراموش نشود.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: افراد روزه دار سعی کنند در طول روز از انجام کارهای پرتحرک خودداری کرده و از صحبت کردن زیاد بپرهیزند چرا که با تحرک و صحبت کردن مقداری زیادی از بدن آب استخراج می‌شود و بدن نیازبه آب بیشتر خواهد داشت.
 

مداح به غذا‌های پر انرژی پرداخت و گفت: هر یکصد گرم خرما سه برابر وزن برنج انرژی دارد پنیر، آش و فرنی از جمله غذاهای پر انرژی هستند ونقش دو وعده غذایی دارند. 

 

وی به مصرف زولبیا و بامیا اشاره و خاطر نشان کرد: در تهیه زولبیا و بامیا از روغن نامناسب استفاده می‌شود که مناسب بدن نیست افراد روزه دار خصوصا افرادی که چربی خون و قند خون دارند از مصرف زیاد این مواد غذایی بپرهیزند ودر حد تعادل استفاده کنند.


دکتر مداح آب را مهمترین نوشیدنی دانست و افزود: نوشابه، چای، ماءالشعیر از جمله نوشیدنی‌های است که به غلط در سحر و افطار مصرف می‌شود که توصیه می‌شود از مصرف زیاد اینگونه نوشیدنی‌ها پرهیز شود چون تاثیری در رفع تشنگی ندارند، آب بهترین نوشیدنی در رفع تشنگی است.

 

با توجه به توصیه های  بهداشتی و پزشکی شاهد مراجعات مردمی به علت رعایت نکردن اصول تغذیه مناسب در ایام ماه رمضان به بیمارستان ها و درمانگاه های پزشکی هستیم بیماران خاص از جمله دیابت و فشار خون بالا می باید با توجه به توصیه های پزشکی و رعایت الگوی تغذیه در ماه رمضان روزه بگیرند در غیر این صورت با انواع مشکلات جسمی مواجه خواهندشد.

 

 

 

کد خبر 553413

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha