خبرگزاری شبستان ـ گروه قرآن و معارف: بنابر آموزههای قرآنی، «مسجد» مهمترین و بنیادیترین پایگاه عبادی و اجتماعی اسلام و محل مراجعه مردم برای طرح مسایل شرعی و فراگیری کلام خدا و آموزههای اهل بیت (ع) است. این پایگاه برای حفظ ارتباط خود با مردم، ناگزیر از هماهنگی با رویدادهای تازه، فناوریهای نو و تحولات اجتماعی و فرهنگی جامعه است. البته شاید جمع میان این سازگاری و همراهی با دستورات دین دشوار باشد.
گاهی برخی اقدامات و فعالیتهای مرتبط با مسجد، زمینهساز بروز بدعتهای نادرست و برخلاف روح و دستور شرع میشود. از سوی دیگر این موضوع مطرح است که اگر مساجد به روز و نوآور نباشند، چگونه در جذب نسلهای تازه و حفظ نسلهای قدیم نمازگزاران و مومنین موفق خواهند بود؟!
خبرنگار مسجد خبرگزاری شبستان طی سلسه گفت و گوهایی با برخی فقها و مجتهدین این موضوع را پیگیری کرده است که در این فرصت، گفت و گو با آیتالله علی تهرانی، امام جماعت مسجد هدایت و تولیت مدرسه علمیه ام ابیها (س) تهران از نظرتان میگذرد.
آیتالله تهرانی برگزاری مراسم عقد بدون حواشی آن مانند شادی و کف زدن را بلا اشکال خواند و گفت: «صیغه عقد»، عبادت و مسجد هم «محل عبادت» است، بنابراین برگزاری آن در «مسجد»، بسیار شایسته است.
پایبندی به حواشی مانع گسترش مراسم عقد در مساجد است
وی افزود: پایبندی به برنامههای خاص مانند چیدن سفره، پوشیدن لباس های ویژه و ... مانع برگزاری فراگیر «عقد» در مسجد میشود.
تولیت مدرسه علمیه ام ابیها خاطرنشان کرد: بنده مکررا «صیغه عقد» با رعایت ضوابط شرعی و حفظ قداست در مسجد خواندم. ضمن اینکه پایبند به حواشی مرسوم و رایج مراسم عقد نبودم.
ائمه جماعات نگرانِ عواقب قرائت صیغه عقد هستند
وی «ثبت محضری عقد» را مشکل عمده در مسیر گسترش برگزاری مراسم عقد به عنوان یکی از مصادیق ترویج شادی معنوی، در مسجد دانست و اضافه کرد: ائمه جماعات نگرانِ عواقب قرائت صیغه عقد هستند زیرا اگر عقدی، رسمی نشود، مشکلاتی ایجاد میکند.
آیتالله تهرانی ادامه داد: خواندن صیغه عقد در مسجد درحالی که پیش از آن، عقد در یک دفترخانه ازدواج، رسمی و ثبت شده است، چندان شایسته نیست. بنابراین باید تدبیری برای رفع این مشکل اندیشید.
علاقه مردم به قرائت صیغه عقدشان توسط مراجع
وی گفت: مردم به دلیل نفس قدسی و شخصیت علمی و اخلاقی «مراجع تقلید» علاقمند به خواندنِ صیغه عقدشان توسط آنها هستند؛ بنابراین مسئله ثبت محضری نیز چندان مطرح نیست. اما قرائت «صیغه عقد» توسط امام جماعتی در مسجد، میتواند گرفتاریهای حقوقی و قانونی داشته باشد. اگر این موضوع برطرف شود، آنگاه میتوان در اندیشه گسترش و فرهنگسازی برگزاری «مراسم عقد» در مسجد بود.
امام جماعت مسجد هدایت درباره بحث فعالیت اقتصادی در مساجد تصریح کرد: راه اندازی برخی فعالیتهای اقتصادی در مسجد برخلاف روح عبادتِ مسجد به عنوان «عبادتگاه» است.
فعالیت اقتصادی در مساجد، حالت کاسبی نگیرد
وی افزود: انجام برخی فعالیتها مانند راهاندازی صندوق خیریه، تهیه جهیزیه برای دختران نیازمند و ... که فی نفسه «عبادت» هستند در مسجد جایز است. اما نباید امور اقتصادی، حالت «کاسبی» بگیرند که انجام آنها در مسجد، درست نیست.
نظر شما