«گری گشو» گرامیداشت  میلاد امام حسن(علیه السلام) به سبک بوشهری

خبرگزاری شبستان: «گری گشو» آیینی است که مردم بوشهر برای گرامیداشت جشن ولادت کریم اهل بیت(ع) برپا می کنند.

خبرگزاری شبستان- بوشهر: به نیمه ماه مبارک رمضان که می رسیم جشن های مختلفی برای عرض ارادت به کریم اهل بیت در سراسر کشور برگزار می شود.

 

هر فرد سعی می کند متناسب با توانایی خودش این روز را گرامی بدارد چرا که در این روز هم زمینی ها در جشن و سرورند و هم آسمانی ها مسرور.

 

آداب و رسوم ریشه در فرهنگ مردمان هر سرزمینی دارد و در سرزمین نخل و دریا نیمه ماه مبارک رمضان جایگاهی خاص و با اهمیت دارد و آیین های مختلفی در این روز برگزار می شود.

 

«گری گشو» سمبل نیمه برات در ماه مبارک رمضان

نیمه ماه مبارک رمضان را که مردم بوشهر به آن «نيمه برات» می گویند رنگ و بوی دیگری دارد در میان روزهای ماه مبارک رمضان.

 

در «نيمه برات» سفره های افطاری ویژه ای در مساجد، حسینیه ها و تکایا پهن می شود و مردم به افطاری دادن در این روز توجه ویژه و خاص دارند.

 

آیین «گری گشو» در نیمه ماه مبارک رمضان و در جشن میلاد کریم اهل بیت در استان بوشهر برگزار می شود.

 

این آیین سنتی همزمان با طلوع قرص ماه و افطار در استان بوشهر برگزار می شود که البته امروزه با گذشت زمان تنها در برخی نواحی و مناطق استان شاهد برگزاری «گری گشو» هستیم.

 

 

گرامیداشت ولادت کریم اهل بیت با آیین «گری گشو»

این مراسم به عنوان عید شیعیان و در شب ولادت امام حسن مجتبی (علیه السلام) برگزار می شود که به نوعی دوستداران حضرتش شادی و سرور خود را در این میلاد باسعادت جشن می گیرند.

 

در «گری گشو» دو گروه سنی خردسال و بزرگسال در آن حضور دارند که هر یک به نوعی برای حضور در این مراسم آماده می شوند که برای کودکانی که در این مراسم هستند خانواده ها لباس های ویژه تهیه می کنند و کیسه ای هم متشکل از پارچه های زیبا و نفیس و رنگی متناسب با سن کودک تدارک می بینند.

 

کودکان این کیسه ها را در این آیین به گردن خود می آویزند و در خانه ها را دق الباب می کنند تا صاحب خانه چیزی و تحفه ای به عنوان عیدی به آن ها بدهد که داخل همان کیسه می گذراند.

 

 

مردم در منازل آماده میزبانی از کودکان و بزرگسالان

منازل مختلف هم قبل از فرار رسیدن نیمه ماه مبارک رمضان در تدارک این جشن شیرینی، تنقلات و هر آنچه به عنوان عیدی قرار است که شرکت کنندگان در این جشن بدهند آماده می کنند.

 

درب منازل دو گروه بزرگسال از یک سو که سبد یا هر وسیله دیگری را در دست دارند و کودکان نیز از یک سوی دیگر آماده دریافت عیدی از صاحب خانه هستند و البته اشعاری ویژه هم قرات می کنند.

 

افرادی که کودک یک سال و کوچک تر از آن دارند که امسال اولین ماه مبارک رمضان عمرشان است نیز برای این مراسم توجه ویژه ای قائل هستند.

 

 

«گری گشو» سنتی در جنوب کشور وبرخی کشورهای حاشیه خلیج فارس

عبدالکریم مشایخ، استاد دانشگاه، با اشاره به کمرنگ شدن آیین «گری گشو» در استان بوشهر به خبرنگار ما گفت: با گذشت زمان این آیین سنتی رو به فراموشی است و تنها در برخی از نواحی استان بوشهر این آیین امروزه برپا می شود.

 

وی با اشاره به اینکه این آیین سنتی در گذشته جایگاه ویژه ای در بین مردم استان بوشهر داشته است افزود: این مراسم به طور کلی در جنوب کشور رایج است و البته در استان های مختلف این آیین را با نام های مختلف می شناند.

 

وی اظهار داشت: آیین «گری گشو» به جز استان بوشهر در استان های خوزستان و هرمزگان و همچنین برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس با نام های مختلف برگزار می شود که البته برخی از مراحل این آیین با هم تفاوت هایی دارند.

 

«گری گشو» یادگاری از تاریخ بندر بوشهر

«گری گشو» یادگاری از تاریخ بندر بوشهر است که روزگاری مردمش برای گرامیداشت کریم اهل بیت آن را انجام می دادند و به آن پایبند بودند.

 

این آیین سنتی است از گذشتگان دور که نه تنها در مناطق شیعه نشین برخی در برخی روستاهایی که اهل تسنن نیز در آن جا زندگی می کنند از جمله برخی نواحی عسلویه برگزار می شود.

 

هر چند امروزه برگزاری این آیین که از سنت های مردم سرزمین نخل و دریا است رو به فراموشی است ولی به نظر می رسد پرداختن به آن می تواند کمکی باشد برای احیا این سنت فراموش شده.

 

کد خبر 553049

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha