به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، مقام معظم رهبری (مدظله العالی) چندی پیش به مناسبت آغاز به کار دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در بیانات خود در دیدار با رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مساله فرهنگ و ولنگاری فرهنگی اشاره و عنوان کردند: «... مساله فرهنگ یک مساله مستمری است و بسیار مهم است، حتی در قضیه اقتصاد هم مهم است. برادران عزیز، خواهران عزیز! در مساله فرهنگ، بنده احساس یک ولنگاری می کنم، در دستگاه های فرهنگی-اعم از دستگاه های دولتی و غیردولتی- یک نوع ولنگاری و بی اهتمامی در امر فرهنگ وجود دارد، چه در تولید کالای فرهنگی مفید که کوتاهی می کنیم، چه در جلوگیری از تولید کالای فرهنگی مضر که کوتاهی می کنیم. اهمیت کالای فرهنگی از کالای مصرفی جسمانی کمتر نیست، بیشتر است... » .
در راستای بررسی مساله فرهنگ و همچنین مساله ولنگاری فرهنگی با حجت الاسلام یحیی سهروردی جهانگیری به گفت و گو نشسته ایم، وی از مبلغان بین المللی است و تاکنون با فرهنگی های متعدد از جوامع مختلف رو به رو شده و به خوبی با مفهوم ولنگاری و فرهنگ وارداتی و صرفا مقلدانه آشناست. آنچه در ادامه می آید حاصل این گفت و گو است:
حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی با اشاره به وضعیت فرهنگی جامعه و شرایطی که مقام معظم رهبری از آن به ولنگاری فرهنگی یاد کردند، اظهار کرد: از نظر فرهنگی جامعه به وضعیتی دچار شده است که رهبری این عبارت (ولنگاری فرهنگی) را به کار بردند و این جای تامل دارد که چرا و چگونه وضعیت فرهنگ در جامعه به چنین نقطه ای رسیده است.
وی ادامه داد: البته قبل از بررسی این مسئله، اهمیت دارد که برخی عبارات مقام معظم رهبری را بررسی و تبیین کنیم؛ چراکه برخی عبارات معظم له را با دید تسویه حساب سیاسی نگاه می کنند، حال آنکه چنین نیست و ایشان موضوع فرهنگ را همواره ذیل سخنانشان مورد توجه قرار دادند. بنابراین، مخاطب رهبری در این مورد صرفا یک گروه یا یک دولت نیست بلکه ایشان مقصودشان همه دولت هایی است که تاکنون در کشور روی کار بوده اند. ایشان در دوره های قبل و دولت های گذشته نیز از مظلومیت فرهنگ، تهاجم فرهنگی استفاده کردند و این امر نشان می دهد که فرهنگ همواره دغدغه معظم له بوده و است.
این مبلغ بین المللی با بیان اینکه در این میان برخی نیز از این تعبیر سوء استفاده کرده و به آمارهای مربوط به مسائل فرهنگی دامن زدند، افزود: ما نباید در حوزه فرهنگی سیاه نمایی کنیم، بعد از انقلاب فعالیت های خوبی را در حوزه فرهنگ داشتیم، دغدغه رهبری آن است که در حوزه فرهنگ با نقطه ایده آل فاصله داریم نه به آن معنا که برخی در مورد وضعیت فرهنگ جامعه سیاه نمایی و نکاتی را بیان می کنند که گویی از اول انقلاب تاکنون هیچ اقدام فرهنگی ای نداشته ایم.
حجت الاسلام جهانگیری سهروردی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در مورد مساله فرهنگ تعابیری چون شبیخون فرهنگی و تهاجم فرهنگی را به کار بردند، ما اگر می خواهیم در مورد حرف های ایشان صحبت کنیم باید پازل فکری و منظومه فکری ایشان را بدانیم، وظیفه ما این است که این کلیدواژه ها را بدانیم و هرکدام را در جای خود قرار دهیم، از نظر من هر کدام این کلیدواژه ها پازلی را تولید می کنند که باید در جای خودش قرار دهیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر این سوال مطرح است که چرا مقام معظم رهبری، در این برهه در مورد مساله فرهنگ از ولنگاری فرهنگی یاد کردند، ایشان مدتی بود که در مورد مباحث اقتصادی نکات متعددی را بیان کردند اما به ناگه نهیبی بر مساله فرهنگ زدند، این مساله جای تدبر دارد.
حجت الاسلام جهانگیری سهروردی گفت: وقتی جامعه از نیاز خود بی خبر است باید نهیب زد، رهبری به عنوان دیده بان جامعه شاهد مغفول واقع شدن مساله فرهنگ هستند و در نتیجه به جامعه نهیب می زنند و این چنین تعبیری را بیان می کنند. اکنون در جامعه از آمارهای سقط جنین گرفته تا ازدواج های زودرس و ازدواج سفید، از پدیده های شوم فرهنگی است که بیداد می کند. این ولنگاری فرهنگی که رهبری از آن یاد کردند در واقع یک نهیب بود تا در زمانی که فرهنگ رو به زوال می رفت، همه بیدار شوند و نسبت به آن توجه داشته باشند.
وی با اشاره به مشکلات موجود در سطح وزارتخانه ها، ادارات و نهادهای فرهنگی بیان کرد: مساله ما این است که در حوزه فرهنگ چندمتولی داریم، همین چندمتولی داشتن فرهنگ سبب شده است تا کارها تکراری یا موازی با هم باشند.
این پژوهشگر ادامه داد: نهادهای موازی و تکراری در حوزه فرهنگ فراوان است و همین امر سبب می شود تا این نهادها صرفا دنبال کارهایی باشند که نمود بیرونی دارد نه کارهایی که بر زمین مانده و فراموش شده اند، برای مثال تا اتفاقی می افتد همه نهادها به میدان می آیند و می گویند ما هستیم که نمونه بارز آن پدیده راهپیمایی عظیم و چندمیلیونی اربعین است.
حجت الاسلام جهانگیری سهروردی در پایان خاطرنشان کرد: ای کاش مشکلات فقط در موازی کاری ها خلاصه می شد، گاهی عملکرد این متولیان با یکدیگر در تناقض شدید است و می توانم بگویم کار از تکرار گذشته و به خودشکنی رسیده ایم.
نظر شما