خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دریای خزر از نظر منابع نفت و گاز بسیار غنی است و ذخایر نفتی آن حدود ۱۷ تا ۳۵ میلیارد بشکه برآورد میشود. بخشی از نفت دریاچه که از میدان نفتی باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برداشت میشود از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیهان به سواحل مدیترانه منتقل میشود.
بنابراین گزارش، دریای خزر دارای ذخایر عظیمی از سوختهای هیدروکربنی است. کشور جمهوری آذربایجان، عمده برداشتکننده منابع انرژی این دریا میباشد. پژوهشها نشان میدهد حجم ذخایر تخمین زده شده نفتی در دریای خزر حدوداً برابر با ۵۰ میلیارد بشکه و ذخایر گاز طبیعی تایید شده هم برابر با ۲۵۷ هزار میلیارد فوت مکعب بودهاست؛ که این ارقام ۴ درصد از ذخایر گاز و نفت دنیا را تشکیل میدهد. پیش بینی میشود با ادامه فعالیتهای اکتشافی، ظرفیت بهرهبرداری نفت این منطقه ۱۸۴ میلیارد بشکه و ظرفیت برداشت گاز از آن هم ۲۹۳ هزار میلیارد فوت مکعب افزوده شود.
به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، در سال ۲۰۱۱، آذربایجان ۵۶۲ میلیارد، روسیه ۱۷ میلیارد و ترکمنستان ۱ میلیارد فوت مکعب گاز در دریای خزر استخراج کردند در حالی که ایران در دریای خزر گاز استخراج نکرد. در سال ۲۰۱۲، آذربایجان روزانه ۸۹۰ هزار بشکه، ترکمنستان ۴۶ هزار بشکه، روسیه ۶ هزار بشکه و قزاقستان ۳ هزار بشکه نفت در دریای خزر استخراج کردند در حالی که سهم جمهوری اسلامی در استخراج نفت صفر بوده است. در سالهای اخیر تحقیقاتی در این زمینه انجام شده است و در بررسی های جدید احتمال دستیابی به لایه های جدید مخزنی در خزر جنوبی کشف شده است.
این گزارش می افزاید: شرکت نفت خزر در مقاله ای با عنوان "نقش موثر روشهای ژئوفیزیکی در تعیین مکان بهینه چاههای اکتشافی حوضه خزر جنوبی" به تشریح مطالعات ژئوفیزیکی صورت گرفته در این منطقه پرداخته و اعلام کرده است: "این شرکت به منظور مکان یابی بهینه چاه در حوضه خزر جنوبی، نقشه های ساختمانی تهیه شده در افقهای مخزنی و غیرمخزنی و همچنین مخاطرات حفاری در مسیر چاه بر روی مقاطع لرزه ای را بررسی کرده است. استفاده از نشانگرهای لرزه ای جهت شناسایی هرچه بیشتر پدیده های مختلف و بررسی نتایج آنها، بررسی نقشه های بسترشناسی، بررسی نقشه های Auto Gas Risk و استفاده از گریدهای فشار از دیگر روشها و مطالعات ژئوفیزیکی صورت گرفته در شرکت نفت خزر در حوضه خزر جنوبی به شمار می رود. در شرکت نفت خزر، نتایج موفقیت آمیز حاصل از حفاری که به کشف هیدروکربن در اولین و دومین چاه حوضه خزر منجر شد، نقش موثر روشهای ژئوفیزیکی را در اتخاذ تدابیر پیشگیرانه جهت به حداقل رساندن مخاطرات حفاری و همچنین دستیابی به لایه های مخزنی، به روشنی تبیین کرد.
در تقسیم بندی حوضه های دریایی، حوضه خزر جنوبی یکی از مناطق آب عمیق است و مانند دیگر حوضه ها، با چالشهای اکتشافی آبهای عمیق مواجه است. عمق آب در حوضه خزر جنوبی به هزار متر می رسد و از این رو ضرورت داشت پیش از حفاری چاه اکتشافی، به منظور پیشگیری از اتلاف هزینه و زمان، از اطلاعاتی که شانس موفقیت را افزایش و مخاطرات را کاهش می دهد، بهره مندی شود."
یادآور می شود: شرکت نفت خزر يکي از پنج شرکت اکتشافي و توليدي در زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران است که در ديماه 1376 تاسيس شد و در شهريور ماه 1377 به ثبت رسيد. اين شركت وظايف اکتشاف، توسعه و توليد منابع هيدروکربوري در منطقه خزر شامل سه استان ساحلي گيلان، مازندران و گلستان، همچنين آبهاي ايران در درياي خزر را به عهده دارد. نظارت بر اجراي کليه قراردادهاي منعقده بين شرکت ملي نفت ايران و شرکتها يا دولتهاي خارجي جهت مطالعه وتوسعه ميادين نفتي در درياي خزر و همچنين نظارت بر مسائل زيست محيطي مرتبط با عمليات اکتشاف و توسعه ذخاير نفت و گاز در درياي خزر نيز به عهده شرکت نفت خزر مي باشد.
نظر شما