به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، قرآن کریم نخستین منبع اندیشه سیاسی اسلام و قدرت یکی از عناصر بنیادین دانش سیاست است. انسان موجودی اجتماعی است و با حضور در اجتماع باقدرت و مظاهر آن روبرو میشود.
با توجه به بنیادین بودن این مفهوم و نوع رابطه آن با حیات سیاسی انسان، فهم چیستی، ماهیت، آسیبها و اهداف آن از دیدگاه قرآن کریم، میتواند راهگشای مسائل بسیاری در حوزه اندیشه سیاسی اسلام باشد که نشان از اهمیت و برجستگی آن دارد.
کتاب «قدرت سیاسی از منظر قرآن کریم» اثر حجتالاسلاموالمسلمین سیدکاظم سیدباقری، عضو هیئت علمی گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بوده که بهتازگی به چاپ دوم خود رسیده و شامل شش فصل به شرح زیر است:
فصل اول: کلیات، مفهومها و تمهیدات نظری
فصل دوم: ماهیت،سطوح و مؤلفههای قدرت سیاسی در قرآن کریم
فصل سوم: گونه شناسی قدرت سیاسی، خواستگاه، مبانی و شاخصهها
فصل چهارم: هدفها و کارکردهای قدرت
فصل پنجم: آسیبشناسی قدرت سیاسی از منظر قرآن کریم
فصل ششم: سازوکارهای مهار قدرت سیاسی
نویسنده در بخشی از مقدمه کتاب خود، درباره قدرت سیاسی از دیدگاه قرآن کریم مینویسد: قرآن با رویکرد جامعی که دارد، نمیتواند از کنار مسائل بنیادین اجتماع بیاعتنا گذر کرده باشد. در نتیجه در نگرش هنجاری، مفهوم قدرت را بهعنوان امر پیشینی به رسمیت میشناسد که لازمۀ ساحت اجتماعی ـ سیاسی انسان است. قدرت همانند دیگر نعمتهای الهی، دارای ارزش و اعتبار است و با توجه به شاخصهای مطلوب ابزاری است که میتواند جامعه را در مسیر صحیح هدایت کند و بستر لازم را برای رسیدن به هدفهای ارزشمند اجتماعی مثل عدالت، آزادی، رشد، توسعه، امنیت، وحدت، تعاون و دیگر ارزش های والای انسانی فراهم سازد و درصورتیکه در مسیر نامطلوب قرار گیرد، میتواند منشأ گمراهی، ظلم، استکبار، استضعاف، ناامنی، تفرقه و بردگی جوامع شود. پس قدرتی در منطق و زبان قرآن معتبر است که رویکرد سعادت محور و فضیلت اندیش دارد و تا هنگامی دارای مشروعیت است که به سمت هدفهای توحیدی و سعادت انسان حرکت کند.
چاپ دوم کتاب «قدرت سیاسی از منظر قرآن کریم» اثر حجتالاسلام والمسلمین سیدکاظم سیدباقری، با قیمت ۳۰ هزار تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چاپ و در اختیار مخاطبان قرارگرفته است.
گفتنی است، علاقهمندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب میتوانند به نشانی www.poiict.ir مراجعه کنند.
نظر شما