خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پل ریلی آستارا – آستارا؛ 8 کیلومتر از مسیر ریلی در آذربایجان تا مرز آستارا و 2 کیلومتر از مرز آستارا تا بارانداز در نظر گرفته شده است و اتمام این عملیات تا پایان سال 2016 میلادی در سند توافقنامه ایران و آذربایجان وجود دارد. با ساخت این پل و پس از اتصال خطوط ریلی میان ایران و آذربایجان؛ شاهد رشد جابجایی کالا و ترانزیت ریلی در منطقه خواهیم بود.
بنابراین گزارش، سند توافقنامه اتصال راه آهن جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان در مهرماه سال گذشته در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان در آستارا نهایی شد. بر اساس توافقات حاصل شده در كمیسیون دو روزه همكاری های اقتصادی ایران و آذربایجان احداث هشت كیلومتر عملیات ریلی تا پل مذكور جزو تعهدات دولت آذربایجان است و احداث دو كیلومتر خط ریلی و نیز ایجاد ترمینال بار نیز در تعهد دولت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
این گزارش می افزاید: با امتداد این خط ریلی حمل بارهای مربوط به جمهوری آذربایجان، قفقاز و روسیه از طریق شبكه سراسری جمهوری آذربایجان وارد ایران شده و از داخل ایران در قالب حمل و نقل تركیبی به نقاط مختلف جهان ترانزیت خواهد شد. ایرنا به نقل از شاهین مصطفی اف، وزیر اقتصاد آذربایجان در گزارشی بعنوان "ابعاد مهم اصلاحات اقتصادی جدید رییس جمهوری آذربایجان" که در روزنامه رسمی 'آذربایجان' منتشر شد، نوشته است: "راه اندازی این پل ریلی علاوه بر اتصال خطوط آهن دو کشور، همچنین موجب توسعه همکاری های فیمابین در حوزه های اقتصادی، بازرگانی و حمل و نقل می شود و نیز سود بزرگی برای بخش خصوصی خواهد داشت." در این گزارش همچنین اقدامات دولت آذربایجان در راستای افزایش ظرفیت های ترانزیتی این کشور از جمله تاسیس شورای هماهنگی حمل و نقل ترانزیتی، به کارگیری تعرفه واحد و ایجاد شفافیت بیشتر در زمینه حمل و نقل ترانزیتی از طریق راه آهن، جاده ها و بنادر دریایی مورد اشاره قرار گرفت و ساخت پل ریلی آستارا – آستارا در مرز آذربایجان و ایران از بخش های مهم دالان حمل و نقل شمال – جنوب عنوان شده است.
یادآور می شود: كمیسیون همكاری های اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در روزهای 17 و 18 مهرماه سال گذشته در آستاراهای دو كشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برگزار و پیرامون مسایل مختلف اقتصادی از جمله اتصال راه آهن سراسری آذربایجان به ایران و در آینده به رشت و قزوین بحث و تبادل نظر شد. سند توافقنامه اتصال راه آهن جمهوری آذربایجان به ایران، روز 18 مهرماه سال 94 در نشست كمیسیون همكاری های اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در فرمانداری شهرستان آستارا امضا شد.
سند مذكور با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران ، وزیر اقتصاد و صنعت جمهوری آذربایجان ، رئیس شركت راه آهن جمهوری آذربایجان و مدیرعامل شركت راه آهن ایران به امضا رسید و تعیین شد تا طرف آذری، هشت كیلومتر راه آهن را تا نقطه صفر مرزی ادامه دهد و طرف ایرانی نیز در قالب این توافقنامه، تا دو كیلومتر خط راه آهن را ادامه خواهد داد تا این خط ریلی در نهایت به پایانه متصل شود. شهرستان آستارا در منتهی الیه غرب مركز استان گیلان و در نوار مرزی جمهوری آذربایجان واقع شده است. پس از بهره برداری از راه آهن بین المللی آستارا – آستارا، علاوه بر حمل و نقل زمینی و دریایی، «آستارا» تنها منطقه در کشور خواهد بود که به شکل توأمان از سه نوع حمل و نقل زمینی، دریایی و ریلی برخوردار خواهد بود.
نظر شما