به گزارش خبرنگار سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، دکتر سیدمحسن میرباقری در نشست راه های امر به معروف و نهی از منکر مسئولان که به همت موسسه فرهنگی مخلصین در دومین روز بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد ، اظهارداشت : در نهی از منکر نباید به تخریب افراد و نگاه مغرضانه و جناحی پرداخت بلکه باید براساس اصول به تذکر و نقد سازنده از مسئولان بپردازیم.
وی با اشاره به اینکه برای امر به معروف و نهی از منکر مسئولان چندین شاخصه باید مدنظر قرار گیرد ، افزود : قرآن کریم مسئله نصیحت را مطرح می کند و حتی آن را برای رسول اکرم (ص) و ائمه معصومین نیز طرح می کند و معنای آن را خیرخواهی ذکر می کند.
میرباقری با اشاره به اینکه در نهی از منکر مسئولان باید نگاه خیرخواهی و اصلاح داشت ، افزود : البته اگر در جایی اقدامی صورت می گرفت که برای نظام و اسلام آسیب رسان و مضر بود باید حساس شد و در حد توان به امر به معروف و نهی از منکر پرداخت.
این استاد قرآن با بیان اینکه نصیحت باید اولا از روی خیرخواهی و ثانیا از روی دلسوزی باشد، تصریح کرد : اگر مسئولی اشتباهی داشت باید دلسوزانه نسبت به آن واکنش نشان داد و همانند پزشکی که نسبت به بیمار بدون نگاه مغرضانه یا عقده ای رفتار می کند و به معالجه می پردازد ، همان گونه عمل کرد و در نظر گرفت که انسان خطا و اشتباه دارد.
وی با اشاره به اینکه مسئولان نظام از فیلترهای خاصی عبور می کنند ، گفت : اگر مسئولی از لحاظ فکری و جناحی همسو با یک فرد نبود نباید با نگاهی غیردلسوزانه و جناحی به عملکرد وی پرداخت مگر در اموری که آن مسئول خطر و صدمه جدی به نظام وارد می کد که باید با نقد صالح به نهی از منکر وی پرداخت.
میرباقری با بیان اینکه اگر مسئولی خطایی داشت باید دلسوزانه و خیرخواهانه با آن برخورد کرد ، گفت : ملاک بعدی انصاف است و نباید در قضاوت ها افراط و تفریط داشت.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه نگاه جناحی آفت امر به معروف و نهی از منکر است ، افزود : برخی با گرایش به یک جناح بر این باورند که هرچه برخلاف نظر آنها بود غلط است در حالی که نباید متعصب به جناح بود و باید در امر به معروف و نهی از منکر از مسائل جناحی دوری کرد.
وی با اشاره به اینکه در این امور باید از منافع شخصی دوری کرد ، افزود : امروزه اکثر افرادی که نظام جمهوری اسلامی را نقد می کنند ، افراد مرفه کشور هستند که در تعاملات خود با غرب به مشکل برخورده اند که این نگاهی شخصی به امور است.
میرباقری در رابطه با رفتار مسئولان با این نقدها و امر به معروف و نهی از منکر مردم نیز تصریح کرد: مسئولان در گام اول باید نقدها را بشنوند و پس از آن دقت کنند و اگر صحیح بود به اصلاح بپردازند و اگر نادرست بود با توضیحات خود، افراد را قانع کنند.
این استاد قرآن اقدام عملی را سومین واکنش مسئولان برشمرد و گفت: باید راهکار مناسب با این امر به معروف و نهی از منکر را بیابند که الته در این زمینه نیازمند تدوین مجموعه ای علمی هستیم تا الگوی رفتاری مردم و مسئولان باشد.
وی با اشاره به لزوم ساده زیستی مسئولان کشور گفت : قرآن به پیامبر اسلام (ص) توصیه دارد که از زرق و برق دنیا که در اختیار متمولان است دوری کند.
میرباقری با اشاره به توجه به محرومان و ضعفا در سیره ائمه اطهار (ع) گفت : امامان معصوم (ع) شبانه به درب خانه فقرا می رفتند و به آنها غذا می دادند و البته توجه به فقرا امتحانی برای اغنیا در دنیا محسوب می شود.
این کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به اینکه در کشوری که این میزان فقیر و مستمند وجود دارد، خرید و فروش این خودروهای لوکس و گران قیمت چه ضرورتی دارد، افزود: هزینه یک دستگاه این خودروها که با فرهنگ اسلامی حتی انسانی نیز قابل توجیه نیست می توانند بسیاری از فقرای جامعه را نجات دهد.
وی ادامه داد: براساس دستورات دین اسلام برای رفع محرومیت و فقر انسان باید اول به خانواده خود، بعد به اقوام خود و سپس به همسایگان خود بپردازد، تصریح کرد: در هرکاری باید نیت را خدایی و خالص قرار داد و بدون دغدغه به پیش رفت زیرا براساس آیات قرآن خداوند حامی این امور خواهد بود.
میرباقری با اشاره به اینکه هر قدمی که انسان بنا به برداشتن آن دارد باید بررسی کند رضایت خدا را در پی خواهد داشت ، گفت : بعد از آن نیز باید جستجو کند که چگونه انجام دادن این نیت نیز مورد رضایت خداوند واقع خواهد شد.
نظر شما