به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که بامداد امروز (دوشنبه) به منظور انجام سفری دو روزه وارد اسلو پایتخت نروژ شد، بعدازظهر امروز در همایش برجام و فرصتهای جدید همکاری ایران و نروژ در اسلو طی سخنانی ضمن محکوم کردن حادثه شب گذشته در اورلاندای آمریکا، عنوان کرد: لازم است همه به خاطر داشته باشیم خدای بخشنده و مهربان را در این زمانهای که اتفاقات شومی همچون حادثه دیروز آمریکا که همه ما آن را محکوم میکنیم، اتفاق می افتد.
وی ضمن قدردانی از نقش نروژ در اجرای بخشی از توافق برجام و تبادل همزمان اورانیوم طبیعی و غنی شده عنوان کرد: برجام نمونه گفتوگوی سازنده به جای اقدامات مخربی است که اکنون منطقه ما درگیر آن است. عناصر زیادی در برجام هست که نه تنها در روابط ایران و نروژ که در تحولات منطقه و جهان قابل بهرهبرداری است.
ظریف ادامه داد: اولین نکته، درک درست از جهانی شدن است. امنیت و فقدان امنیت، پیشرفت و فقر همه با هم هستند. همه ما در یک کشتی به نام دنیا که در حال کوچکتر شدن است قرار داریم، یا با هم نجات مییابیم یا با هم غرق میشویم. احساسات، هم جهانی شده، سرایت بیماریها در سطح جهانی هم در کمترین زمان ممکن اتفاق میافتد و این هم نشان میدهد که امنیت غیرقابل تفکیک است.
وزیر خارجه خاطرنشان کرد: نکته بعدی این است که درک کردیم سود در برابر زیان دیگری محقق نخواهد شد، بازی با حاصل جمع صفر نداریم، یا منفی است یا مثبت. یا هر دو طرف میبازند به نسبت متفاوت، یا میبرند.
وی با طرح مثالی عنوان کرد: در سال 2002 رشد اقتصادی مثبت 7 درصد با هیچ سانتریفیوژ داشتیم. آمریکا موضع حداکثری برای غنی سازی صفر داشت، ده سال بعد 19 هزار سانتریفیوژ و منفی 7 درصد رشد داشتیم. این درس همه جا از جمله در روابط ما و نروژ قابل اعمال است.
وزیر خارجه گفت: پایداری موافقتنامهها مستلزم منفعت متقابل است. تعهد متقابل به اجرای توافق، ضامن تدوام و بازگشت ناپذیری آن است. تردید روانشناختی بانکها برای ارتباط بانکی با ایران را میدانیم و معتقدیم تلاش بیشتر آمریکا در جهت حل این مشکل ضروری است، اما مسائل به جلو میرود، اگرچه نیاز به صبر و اراده سیاسی به ویژه از طرف آمریکا است.
به گزارش فارس، ظریف ادامه داد: درس دیگر اتکا به مردم خودمان است، سالها به ما فشار عظیمی وارد آمد نامش را تحریمهای فلج کننده گذاشتند. تاریخچه تحریمها نشان میدهد برای نیل به خط مشی خاص، اعمال شده است. مردم ما به جای تسلیم در برابر تحریمها صندوقهای رای را انتخاب و آقای روحانی را انتخاب کردند. این امر به ما امکان تعامل و مذاکره با 1+5 را داد. مردم از تحریم رنج بردند اما این دلیل انتخاب تعامل از سوی مردم نبود، علت این انتخاب، رفع ایران هراسی و ارائه چهره صحیح از جامعه ایرانی بود. در شرایطی که ایدئولوژیهای نفرت افکن به نام اسلام منتشر شده و امروز تبعات آن را در جنایات داعش میبینیم.
وی با بیان اینکه قدرت مردممان را امروز در رصد فزاینده توان اقتصادی مردم میبینیم، خاطرنشان کرد: جوانان اکنون در حوزههای مختلف، پیشرفتهای شگفت انگیزی کردند. آنها جامعهای باثبات و ایمن را درست کردند، نمیخواهم بگویم جزیرهای امن در دریای بیثباتیم؛ زیرا معتقدم امنیت به هم متصل و مرتبط است.
ظریف با ذکر این نکته که ما در برابر فشار جنگ و تحریم مقاومت کردیم، اظهار داشت: ما هشت سال با صدام جنگ کردیم در جنگی که تقریبا همه به صدام کمک کردند.
وی در بخش دیگری از سخنانش ادامه داد: ما از نظر تعداد فارغ التحصیلان مهندسی، پنجمین کشور جهان هستیم. 950 هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاهی داریم، این یک مزیت بزرگ و در عین حال بار بزرگی بر دوش دولت برای تامین اشتغال آنها است.
به گزارش فارس، وزیر خارجه با بیان اینکه امنیت ما بر خلاف اعتقاد همسایگان بر اساس خوداتکایی بومی است نه تسلیحات و امکانات خریداری شده از خارج، عنوان کرد: این البته به معنای انقطاع از دنیا نیست، اقتصاد مقاومتی که برخی آن را غلط تعبیر و تفسیر میکنند؛ یعنی تکیه بر منابع قدرت داخلی و مردم خودمان؛ ولی این امتیازی برای تعامل با دنیا است.
وی در ادامه همکاری در نفت و گاز تا شیلات و صید و فناوری سبز، کشتیرانی، بیمه و بانکداری و... را از جمله زمینههای همکاری با نروژ خواند و افزود: امسال 5 درصد رشد اقتصادی داریم، تورم 45 درصدی به 10 درصد کاهش یافته و رشد اقتصادی از منفی 7 به بعلاوه سه در سال گذشته رسیده است.
ظریف افزود: همه اینها نشان دهنده وجود امکانهایی در کنار رفع تحریمها برای گسترش همکاریهای دو کشور است.
وزیر خارجه خطاب به حاضران گفت: به شما اطمینان میدهم که ایران شریک قابل اعتماد و متعهدی است.
وی در پایان به اوضاع منطقه اشاره کرد و افزود: تروریسم در خاورمیانه و سوریه مرز نمیشناسد و از این موضوع البته فردا در اسلو فروم بیشتر خواهم گفت.
نظر شما