خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فقط عربستان در برابر ایران ایستاده، توافق اولیه ایران با کره جنوبی برای ساخت کشتی و سکوی نفتی، رشد 4.4 درصدی اقتصاد ایران در سال 2016، نشست توسعه همکاری های اقتصادی ایران و جمهوری چک از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
جان کری دستور تحقیق مجدد درباره ویدئوی حذفشده «برجام» را صادر کرد
بعد از شدت گرفتن انتقادات از دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا به دلیل حذف بخشی از یک ویدئو کنفرانس خبری درباره «برجام» از آرشیو وبسایت وزارت خارجه آمریکا، جان کری، وزیر خارجه این کشور دستور انجام تحقیقات مجدد در این باره را داده است.
وزیر خارجه آمریکا هفته پیش هم وعده داده بود با انجام تحقیقات لازم نهایتاً تا روز چهارشنبه (دیروز) جوانب این موضوع را آشکار کند. بعد از آنکه تحقیقات مذکور نتیجهای به بار نیاورد، مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که جان کری خواستار ادامه تحقیقات در این باره شده است.
کری پیش از این حذف این ویدئو را نابجا و احمقانه توصیف کرده بود.
«تونر» گفت که مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا در حال انجام بررسیهای لازم برای یافتن سرنخی بر اساس ایمیلهای رد و بدل شده جهت یافتن عامل یا عاملان حذف ویدئوی مذکور است.
رسانههای آمریکایی پیش از این، از حذف ویدئویی مربوط به سال 2013 که در آن جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حال ارائه توضیحاتی درباره مذاکره محرمانه با ایران بر سر برنامه هستهای ایران بود، خبر داده بودند.
وقتی در سال 2013 مشخص شد که ایران و آمریکا مذاکرات محرمانه برای حل مناقشه هستهای داشتهاند، جن ساکی، سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا پذیرفت که دولت آمریکا برای مخفی نگهداشتن مذاکرات با ایران واقعیت را نگفته است.
در ویدئوی حذفشده جن ساکی در پاسخ به پرسش خبرنگار فاکس نیوز که پرسیده بود آیا خانم نولند درخصوص مذاکره محرمانه با ایران واقعیت را گفته، تصریح کرده بود: دیپلماسی برای این که بتواند به اهداف خود دست یابد نیازمند حریم خصوصی است.
حذف این ویدئو همزمان با جنجالهایی انجام گرفت که گزارشی از روزنامه نیویورکتایمز، دولت اوباما را به مهندسی اطلاعات و فریبکاری برای بازارگرمی درباره برجام متهم کرده بود.
موضوع اصلی گزارش مفصل و 28 صفحهای نیویورکتایمز در اصل، شرح زندگی «بن رودز»، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا و نحوه رسیدن او به یکی از اثرگذارترین مناصب کاخ سفید بود.
ماجرا از آنجا آغاز شد که «دیوید ساموئلز»، نویسنده گزارش «نیویورکتایمز» «بنرودز»، دستیار باراک اوباما را با توجه به سابقهاش در داستاننویسی، مهارتش برای استفاده بیهمتا از قابلیتهای زبانی و تسلط به شکلدهی افکار عمومی در فضای جدید رسانهای طراح اصلی روایتهای کاخ سفید در حوادث مختلف، و حتی، معمار اکثر سیاستهای دولت اوباما تصویر کرد.
«ساموئلز» بر اساس تحقیقاتش در زندگی «بنرودز» درباره او نوشت: «رودز، همانند اوباما داستاننویسی است که از ابزارهای یک نویسنده برای پیشبرد برنامههایی که در قالب سیاست بستهبندی میشوند، اما اغلب کاملاً شخصی هستند، بهره میبرد. او در ساختن پیرنگهایی (طرح داستان) فراگیر با قهرمانها و تبهکارهایی که تعارضات و انگیزههایشان را با صفات به دقت انتخابشده، نقلقولها و اظهارات مقامهای ارشد بینام و نشان و یا آشنا توصیف میکند، فردی چیرهدست است.»
در توصیف بنرودز، علاوه براین آمده است: «او قالبریز و فروشنده روایتهای سیاست خارجی اوباما، در زمانی است که موج بنیانافکن رسانههای اجتماعی، قلعههای شنی رسانههای سنتی را شسته و از میان بردهاند.»
اما بخشی از گزارش نیویورکتایمز که جنجال زیادی به پا کرد قسمتهای مربوط به نقش «رودز» در شکل دادن به روایتهای رسمی کاخ سفید از توافق هستهای ایران و نوعی زد و بند با رسانهها برای ایجاد بازارگرمی برای آن روایتها و «برجام» است.
نیویورکتایمز در بخشی از این گزارش مینویسد: «آنچه اکثر مردم درباره توافق ایران میدانند - یعنی اینکه دولت اوباما از سال 2013 در راستای بهرهگیری از واقعیت سیاسی جدید ایجاد شده در ایران پس از روی کار آمدن میانهروها در انتخابات تعامل جدی با این کشور را آغاز کرده - تا اندازه زیادی جهت ایجاد بازارگرمی برای توافق ساخته شده بود.»
نمایندگان کنگره آمریکا و منتقدان آمریکایی برجام بلافاصله بعد از انتشار این گزارش، آن را شاهدی از عدم صداقت دولت اوباما در تعامل با منتقدان این توافق هستهای دانستند.
فقط عربستان در برابر ایران ایستاده/ اعراب عراق را در دستان ایران رها کردند
«ناصر الفضاله» قانونگذار سابق بحرینی و رییس اتحادیه اسلامی «المنبر» مدعی شد که ایران سعی دارد با جلب توجه شیعیان منطقه پروژه خود را در منطقه اجرا و به موفقیت برساند.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی» الفضاله در اظهار نظر خود مدعی شد، اهالی منطقه خطر گسترش پروژه امپراتوری فارسی را متوجه شدهاند.
وی به انتقاد از رهبران برخی کشورهای عربی پرداخت و آنها را «سران فرصت طلبی» نامید که منافع شخصی را بر منافع مردم برتر میدانند، و همچنین آنها را متهم به دفاع از ایران و سیاستهای این کشور تا دفاع از مردم کشورهای خود نمود.
الفضاله در ادامه سخنان ضدایرانیش با اشاره نبود یک سیاست در جهان عرب برای جلوگیری از تحقق پروژه ایران شیعه که هدفش از بین بردن سنیها و افزایش خون ریزی است، گفت: «اکثر کشورهای عرب نگرش متغیر و دمدمی را بدون مشاهده خطر پروژه ایران دارند که هدفش نابودی هرکسی است که در مقابلش ایستادگی مینماید و تنها به تقویت اقتدار خود میاندیشد.»
این قانونگذار سابق بحرینی در ادامه سخنان تفرقه افکنانه خود گفت: «کشورهای عرب غیر از عربستان سعودی گامهای لازم را برای نبرد علیه پروژه ایران برنداشتند. دولتهای عرب عراق را رها کرده و این منطقه را برای نفوذ ایران مهیا کرده و این کشور را مبدل به تنها قدرت منطقه نمودهاند.»
قانونگذار یاد شده در حال مدعی چنین مواردی شده است که ایران بارها از آمادگی خود برای دوستی و مودت با کشورهای مسلمان منطقه خبر داده است.
در همین رابطه «حسن روحانی» روز چهارشنبه در گفتوگوی تلفنی که از سوی امیر قطر انجام پذیرفت، ضمن تبریک متقابل فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، اظهار داشت:« جمهوری اسلامی ایران و قطر دارای اهداف و منافع مشترکی هستند و می توانند با همکاری و رایزنی نزدیکتر، به اهداف خود که در راستای توسعه و ثبات منطقه است، دست یابند.»
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه مسایل منطقه باید با مشارکت و همراهی کشورهای منطقه و از طریق گفتوگو حل و فصل شود، گفت: تهران برای تقویت ثبات و امنیت منطقه ، آماده افزایش رایزنی با کشورهای دوست در منطقه از جمله قطر است.
روحانی اظهارداشت: «جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان خیر و صلاح کشورهای منطقه بوده و امیدوار است با همکاری و مشارکت کشورهای همسایه بتواند در مسیر ثبات و آرامش این منطقه که می تواند تضمین کننده منافع همه کشورها باشد، تلاش نماید.»
امیر قطر نیز در این تماس تلفنی با تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان به روحانی گفت: «قطر به روابط صمیمانه و بسیار نزدیک خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می کند و امیدوارم شاهد توسعه روزافزون این روابط باشیم.»
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی با تاکید بر نقش و جایگاه مهم و راهبردی ایران در حل و فصل مسایل منطقهای گفت که قطر خواهان ایجاد رابطهای خوب و راهبردی بین ایران و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس است.
وی به روابط راهبردی تهران – دوحه اشاره کرد و گفت که این روابط بدون نقش پذیری و دخالت کشورهای ثالت، در حال توسعه و تعمیق است.
واشنگتنتایمز: همکاری ایران-هند میتواند نظم ژئوپولتیکی آسیا را تغییر دهد
روزنامه آمریکایی «واشنگتنتایمز» با اشاره به افزایش همکاریهای ایران و هند نوشت که گسترش روابط این کشور احتمالاً نظم ژئوپولتیکی آسیا را تغییر شکل میدهد.
این گزارش سپس اجرای برجام و لغو تحریمهای هستهای ایران اشاره کرد و نوشت که در هفتههای اخیر، شاهد بهبود روابط دوجانبه تهران با کشورهایی همچون کره جنوبی و ترکمنستان در تمامی زمینهها از تجارت گرفته تا همکاری امنیتی بودهایم.
این گزارش ادامه داد که این همکاریها نمایانگر آن است که با اجرای برجام، ایران هماکنون خوب است و واقعاً از جعبه تحریمها خارج شده است. از بین کشورهایی که به دنبال از سرگیری تعامل با ایران میباشد، میتوان به هند اشاره کرد.
روابط دوجانبه میان تهران و دهلی نو در حال حاضر به سرعت رو به رشد است و این روابط به شیوهای پیش میرود که میتواند نظم ژئوپولتیکی آسیا را تغییر دهد.
عمومیترین نشانه صمیمیت آشکار روابط میان دو کشور ایران و هند، دیدار دو روزه مقام عالیرتبه هند به ایران است که ماه گذشته صورت گرفت و «نارندرا مودی» نخستوزیر هند به تهران سفر کرد.
سفر مودی به ایران بستههای جدیدی در زمینه تجارت، ارتباطات راه دور و حمل و نقل به همراه داشت به طوریکه مودی و «حسن روحانی» رئیسجمهوری ایران آن را «عصر جدیدی» در روابط بین دو کشور تلقی کردند.
طبق این گزارش، یکی از توافقات کلیدی که صورت گرفت، توافق برای ساخت و راهاندازی بندر چابهار ایران توسط هند بود. این توافق 500 میلیون دلاری شامل ایجاد دو ترمینال در بندر چابهار برای کشتیهای باری هند است که عازم بازارهای خاورمیانه و آفریقا میشوند. این توافق پیشرو یک توافق سهجانبه میان ایران، هند و افغانستان برای ایجاد شبکه خطوط ریلی و جاده در سراسر جنوب غربی آسیا است که از چابهار به عنوان یک مرکز ترانزیت استفاده خواهد کرد.
این توافق برای هند نمایانگر چیزی شبیه یک کودتای استراتژیک است. هند برای مدتهای طولانی به واسطه مکان جغرافیایی خود و همچنین روابط تیره با پاکستان، دسترسی محدودی به آسیای مرکزی و افغانستان داشت.
واشنگتنتایمز ادامه داد، زمانیکه چابهار و شبکه حمل و نقل مرتبط با آن راهاندازی شود، مشکل هند در این زمینه رفع میشود و این کشور میتواند پاکستان را نادیده بگیرد و مشارکت مستقیم اقتصادی و سیاسی خود در هر دو مکان را افزایش دهد.
طبق این گزارش، این پروژه برای ایران نقش تعیینکنندهای دارد زیرا در سالهای اخیر، ایران همواره به دنبال تقویت مشارکت در آسیا بعنوان راهی برای مقابله با گسترش تحریمهای غرب بود و هماکنون توافق بندر چابهار میتواند ایران را تا حد چشمگیری به هدفش برای تبدیل شدن به یک بازیگر مهم اقتصادی در آسیا نزدیک کند.
توافق بندر چابهار، ایران را به یک مسیر کلیدی ترانزیت برای کالاهای هندی و همچنین یک ذینفع در راهبرد صادرات هند تبدیل میکند و همچنین تلاشهای ایران برای بنا کردن یک مسیر جایگزین برای انرژی که به سمت آسیا کشیده میشود، احیا میکند.
این روزنامه آمریکایی نوشت که بهبود روابط تهران و دهلی موجب میشود که این دو کشور در زمینههای دیگر نیز همکاری کنند. بعنوان مثال، پالایشگاههای هند در حال حاضر آماده میشوند تا 7 میلیارد دلار بدهی خود به ایران را بپردازند که همین مسئله به اقتصاد ایران کمک زیادی میکند.
مهر:
دیدار سفیر ایران در آنکارا با معاون وزیر خارجه ترکیه
ابراهیم طاهریان سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه با «فریدون سینرلی» اغلو قائم مقام وزیر امور خارجه جمهوری ترکیه دیدار و گفتگو نمود.
طرفین در این ملاقات مهمترین مسائل مورد علاقه دوجانبه، منطقه ای و بین المللی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به وقوع انفجار استانبول در دومین روز از ماه مبارک رمضان در ترکیه و ابراز تاسف از وقوع چنین حوادث غیر انسانی که منجر به کشته و زخمی شدن انسانهای بیگناه در ابتدای این ماه مبارک گردید، با دولت و ملت جمهوری ترکیه و به ویژه خانواده قربانیان این حادثه ابراز همدردی نمود.
توافق اولیه ایران با کره جنوبی برای ساخت کشتی و سکوی نفتی
برخی از منابع آگاه خبر از حصول توافق اولیه میان خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت نفت فراساحل با شرکتهای کشتی سازی کره جنوبی در خصوص ساخت کشتی و سکوهای نفتی بهارزش حدود ۲.۴ میلیارد دلار داده اند.
این در حالیست که بهگفته منابع آگاه، تکمیل فرآیند این سفارشات ثبتشده، بستگی به تأمین مالی طرف ایرانی خواهد داشت که ایرانیها هنوز نتوانستهاند آن را تضمین نمایند.
وال استریت ژورنال، این توافق را بخشی از تلاشهای ایران برای بازگشت به صنعت کشتیرانی بین المللی پس از لغو تحریمهای غرب دانسته است.
یک منبع مطلع گفت: ایرانیها در تلاش هستند تا ۲۰ درصد رقم قرارداد را از طریق قراردادهای نفتی بین دولتی به شرکت های کشتی سازی کره ای بپردازند تا سفارشات نهایی شود.
اگر قراردادهای نفتی با سئول به سرانجام برسد، دولت کره میتواند تضمینهای لازم را برای پرداخت پول به شرکتهای کشتی سازی بدهد.
یک منبع دیگر در همین رابطه گفته که گزینههای دیگر برای پرداخت پول این سفارشات در حال بحث است و انتظار می رود تا این سفارشات تا پایان تابستان تکمیل شود.
خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در ناوگان کشتیرانی خود از کشتیهای کانتینری، کشتیهای فلهبر و تانکر استفاده میکند. این شرکت همچنین یادداشت تفاهمی با شرکت «هیوندای میپو داک یارد» برای ساخت ۱۰ تانکر حمل فرآوردههای نفتی و دست کم ۶ کشتی فلهبر امضا کرده است.
لازم به ذکر است، قیمت هر تانکر حمل فرآوردههای نفتی حدود ۳۰ میلیون دلار و کشتیهای فلهبر حدود ۲۰ میلیون دلار برآورد میشود.
بهگفته منابع آگاه، خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران همچنین در حال مذاکره با شرکت هیوندای برای شش کشتی کانتینری ۱۴۵۰۰ هرکدام به قیمت حدود ۱۱۵ میلیون دلار است. شرکت کشتیرانی دالیان چین نیز در رقابت برای ثبت سفارش ساخت کشتی از طرف ایرانی است.
گفتنی است شرکت نفت فراساحل ایران نیز که یکی از شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت ایران است در حال مذاکره برای سفارش ساخت حداقل پنج سکوی جک آپ با «شرکت کشتی سازی و مهندسی دریایی دوو» هرکدام بهارزش حدوداً ۲۰۵ میلیون دلار است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
بانک جهانی پیشبینی کرد: رشد 4.4 درصدی اقتصاد ایران در سال 2016
بانک جهانی در تازهترین گزارش خود که روز گذشته (19 خرداد) منتشر شد، پیشبینی کرد رشد اقتصادی ایران در سالهای 2016، 2017 و 2018 بهترتیب 4.4، 4.9 و 4.7 درصد خواهد بود. این در حالی است که دورنمای رشد اقتصادی ایران در گزارش پیشین آژانس بالاتر از نرخ اعلام شده اخیر بود.
در گزارش اخیر بانک جهانی، نرخ رشد اقتصادی ایران برای سال جاری میلادی 1.4 درصد نسبت به رقم پیشبینی شده در گزارش ژانویه گذشته کاهش داشته است. همچنین دورنمای رشد اقتصادی کشورمان برای سالهای 2017 و 2018 نیز به ترتیب 1.8 و 1.3 درصد تنزل یافته است. طبق این گزارش، دو عامل پایین بودن بهای جهانی نفتخام و همچنین ابهامات درخصوص تاریخ دقیق لغو تحریمها، در کاهش رشد اقتصادی ایران نقش مؤثری داشتهاند.
بانک جهانی همچنین پیشبینی نرخ رشد اقتصاد جهانی را در سال 2016 از رقم اعلام شده 2.9 درصدی در گزارش ژانویه به 2.4 درصد کاهش داد. در این گزارش، دورنمای رشد اقتصادی جهان در سال 2017 نیز از 3.1 درصد به 2.8 کاهش یافته است.
پیشبینی رشد اقتصادی برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نیز از با 1.1 درصد به 2.9 درصد کاهش یافت.
در این گزارش همچنین آمده است لغو تحریمهای ایران راه را برای ورود این کشور با بازار تجارت و سرمایهگذاری جهانی هموار کرده است. تولید نفت خام ایران در آوریل 2016 (30 روز منتهی به 11 اردیبهشت) 3.6 میلیون بشکه در روز بود بود که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش، 25 درصد رشد داشت.
از آنجایی که افزایش تولید نفتخام از سوی ایران باعث کاهش بهای جهانی آن خواهد شد، احتمال میرود بازگشت این کشور به صحنه اقتصاد جهانی برای دیگر تولیدکنندگان طلای سیاه از جمله کشورهای صادرکننده نفت در منطقه خاورمیانه تأثیرات منفی به همراه داشته باشد.
پیشبینی میشود میزان صادرات اتحادیه اروپا به ایران با افزایش 100 درصدی به سطح سال 2012 و پیش از اعمال تحریمهای هستهای علیه این کشور برسد.
در این گزارش همچنین آمده است احتمال میرود بازگشت ایران به صحنه مبادلات جهانی باعث رشد اقتصادی کشورهای همسایه این کشور شود. افزایش سفرها و سطح تجارت این کشورها با دومین اقتصاد بزرگ منطقه از جمله دلایل این امر برشمرده شده است.
ایرنا:
نشست توسعه همکاری های اقتصادی ایران و جمهوری چک / پراگ و تهران بر گسترش همکاری ها تاکید کردند
نشست توسعه همکاری اقتصادی ایران و جمهوری چک روز چهارشنبه با حضور شماری از مسوولان دولتی، مدیران اتاق بازرگانی و بانک ها و کاردار تهران در پراگ پایتخت این کشور برگزار شد.
با حضور فعالان اقتصادی و مدیران شرکت های جمهوری چک و سخنرانی مارتین تلاپا معاون وزیر اقتصادی جمهوری چک ، علی اکبر جوکار کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در پراگ، پتر کولوانی معاون رئیس بخش سیاست اقتصادی خارجی وزارت صنعت و تجارت جمهوری چک، یان کاوان، رئیس اتاق بازرگانی مشترک چک - اسلواکی و ایران، کارل بورش مدیر کل بانک صادرات چک و خانم هانا هیکلووا رئیس بخش روابط عمومی اگاپبرگزار شد.
در این نشست یک روزه معاون وزیرخارجه جمهوری چک با تبین تحولات مثبت اخیر روابط دو کشور و این که سیاست خارجی کشورش اهمیت زیادی برای ایران قائل است، اظهار کرد : روند توسعه روابط ایران و چک مسیر درست خود را طی می کند و باید این روند با شتاب بیشتری ادامه یابد .
وی با تاکید بر اهمیت موقعیت ایران در خاورمیانه و نقش مهم آن در حل مسائل منطقه ای گفت : جمهوری چک براهمیت نقش ایران در معادلات منطقه ای واقف بوده و بر آن تاکید می نماید .
علی اکبرجوکار کاردار ایران نیز که سخنران دیگر این نشست بود ، با اشاره به اراده مسئولان دو کشور برای گسترش همکاری های دو جانبه بویژه در بخش اقتصادی گفت : خوشبختانه زمینه های سیاسی و حقوقی لازم برای امضا اسناد پایه مانند اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و همکاری اقتصادی فراهم شده و با توجه به آمادگی برخی بانک ها برای حمایت از این همکاری ها لازم است شرکت های جمهوری چک از این فرصت، بیشترین بهره برداری را نمایند.
نظر شما