خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت از صنایع کلیدی کشورمان به حساب می آید؛ در پایان سال ۲۰۰۸ میزان تولید نفت ایران ۴٬۳۲۵٬۰۰۰ بشکه برآورد شدهاست. همچنین تولید گاز ایران در همین زمان میزان تولید گاز نیز ۱۱۶٫۳ میلیارد متر مکعب میباشد. در سال ۱۳۸۹ تولید نفت و گاز در ایران ارزشی بالغ بر ۲۱۷ میلیارد دلار در بر داشتهاست. ایران دارای دومین ذخایر گاز دنیا است و همچنین سومین مصرفکننده گاز در دنیا است. به گزارش شرکت بریتیش پترولیوم ایران در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۶۰٫۵ میلیارد متر مکعب گاز تولید میکرده و ۱۵۰ میلیارد مترمکعب مصرف داشتهاست. بر اساس گزارشهای جدیدتر مصرف گاز ایران به ۱۶۰ میلیارد مترمکعب رسیدهاست. در سال ۲۰۱۲ روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه در روز صادرات نفت داشت. در سال ۲۰۱۱ صادرات نفت از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به ۸۵۰ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر کاهش یافت. و تولید نفت نیز با افت ۱ میلیون بشکهای به ۲٫۵ میلیون بشکه در روز رسید. هماکنون حدود 80 درصد از میادین نفت ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند. و بر اساس اداره اطلاعات انرژی آمریکا، چاههای ایران سالانه ۸ تا ۱۳ درصد از توان تولید نفت خود را از دست میدهند.
بنابراین گزارش، در سالهای اخیر کشورمان توانسته است در حوزه نفت و گاز به جایگاه خود در منطقه و جهان برگردد؛ جایگاهی که به واسطه تحریم ها از آن دور شده بود. بر همین اساس کشورهای اروپایی و آسیایی بیشماری در لیست مشتریان نفتی کشورمان قرار گرفته اند که ازان جمله می توان به هندوستان اشاره کرد.
این گزارش می افزاید: روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان به نقل از خالد خان، سرپرست هیات تجاری هند در نشست بررسی فرصت های تجاری و سرمایه گذاری در اصفهان و هند نوشته است: "توسعه بندر چابهار و فاز چهار پارس جنوبی از جمله طرح های سرمایه گذاری هند در ایران است. هند در دوران تحریم یکی از مشتریان نفت ایران بود و در زمینه های مختلف تلاش کرد نیازهای این کشور را برطرف کند. کشور هند برای سرمایه گذاری در صنایع نفتی و پایین دستی در ایران آمادگی دارد."
بنابراین گزارش، بخش پایین دستی، اصطلاحی است که برای اشاره به عملیاتی از قبیل: فروش و توزیع گاز طبیعی و محصولات مشتق شده از نفت خام، مورد استفاده قرار میگیرد. محصولات مشتق شده از نفت خام، عبارتند از گاز مایع (ال پی جی)، بنزین، سوخت جت، گازوئیل ، روغنها و آسفالت و...از مسئولیتهای دیگری که به بخش پایین دستی این صنعت مربوط میشود، توزیع محصولات بیشمار نفتی و پخش گاز طبیعی میباشد.
برخلاف بخش بالا دستی صنعت نفت، صنعت پایین دستی نفت، بصورت مستقیم با مصرف کنندگان در ارتباط است که برقراری این رابطه از طریق هزاران محصول مانند: بنزین، گازوئیل، نفت گرمایش، گریس، لاستیک، پلاستیک، کود، ضد یخ، آفت کش، گاز طبیعی، پروپان و غیره میباشد. نفت خام، مخلوطی از انواع بسیاری از هیدروکربنها میباشد و غالبأ حاوی ترکیبات گوگرد است. فرایندهای تصفیه که در پالایشگاههای نفت انجام میشود، در بیشتر موارد، پس از تولید و فرآورش محصول اصلی، در پی بدست آوردن سولفید هیدروژن (هیدروژن سولفوره) بوده، که طی فرایندی، سولفور یا همان گوگرد از آن مشتق خواهد شد. همچنین در پالایشگاههای گاز نیز ممکن است گاز سولفید هیدروژن در گاز تصفیه نشده موجود باشد، که در اینصورت، گوگرد حاوی آن، قبل از اینکه گاز به مصرف کنندگان توزیع شود، استخراج میگردد. سولفید هیدروژن در پالایش و فرآوری نفت خام و گاز طبیعی برداشت شده و پس از آن، به گوگرد تبدیل میشود. در سال ۲۰۰۵ در حدود ۶۴،۰۰۰،۰۰۰ تن گوگرد تولید شده در سراسر جهان، از طریق پالایشگاههای نفت و گاز تولید شدهاست.
یادآور می شود: هند با یک میلیارد و 210 میلیون نفر جمعیت، کشوری در جنوب آسیاست که پایتخت آن دهلی نو است. هند با رشد اقتصادی متوسط بالاتر از 8 درصد در چند سال گذشته به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شده است. هند با اقتصادی بزرگ و نیروی انسانی انبوه خود، یکی از بهترین و مطلوبترین مقصدها برای سرمایهگذاری مستقیم خارجی محسوب میشود. هند در فناوری اطلاعات و دیگر حوزهها از قبیل قطعات خودکار، مواد شیمیایی، پوشاک، داروسازی و جواهرات توان بالایی دارد.
نظر شما