حجت الاسلام یزدان جهاندار لاشکی، امام جمعه کجور، درباره مفهوم تهذیب نفس و سیر و سلوک الی الله به نام جهاد اکبر در وصیت نامه امام خمینی(رحمت الله علیه)، امروز (18 خرداد) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: جهاد اکبر در روایت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده که امام راحل به دفعات متعدد، این مهم را نقل کردند.
وی افزود: پیامبر رحمت(صلی الله علیه و آله و سلم) هنگام غزوه بدر در سال دوم هجری به سمت مدینه بر می گشتند که به مجاهدان و اصحاب آن حضرت بعد از پایان غزوه، گفتند: «مرحبا! درود بر مردمانی که جهاد اصغر را پشت سر گذاشتند و جهاد اکبر بر آنها باقی ماند» که معنای جهاد اکبر همان جهاد با نفس است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی با اشاره به اینکه سه جهاد به نام های جهاد اکبر، جهاد کبیر و جهاد اصغر وجود دارد، اظهار کرد: جهاد اصغر، جهاد در میدان نبرد است.
وی بیان کرد: در آیه 52 سوره فرقان آمده که جهاد کبیر به معنای استقامت و عدم اطاعت در برابر دشمنان خدا و مقاومت در مسائل ضد فرهنگی است.
این استاد دانشگاه ابراز کرد: جهاد اکبر، مبارزه با نفس است که در روزه، نماز، خمس، زکات و ... متبلور می شود و این جهادها، باید مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی گفت: مولوی در دفتر اول خود اینگونه آورده که
پیامبر ای شهان کشتید با خصم برون
ماند خصمی زو بدتر از اندرون
کشتن این کار عقل و هوشی نیست
شیر باطن سفره خرگوشی نیست
دوزخ است این نفس و دوزخش اژدها
کو به دریاها برنگردد کم و کاست
و همچنین
هفت دریا را برآشامد درون
کم نگردد دوزخ آن خلق سوز
عالَمی را لقمه کرد و درکشید
معده اش نعره زنان حلب مزید
که مراد از حلب مزید همان نفس انسان است که در آیه 30 سوره قاف به آن، اشاره شده است.
وی اظهار کرد: با روشن کردن آتش، تمام جنگل های ایران می سوزد که موفق شدن در جهاد اصغر منوط به موفقیت در جهاد اکبر است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی تصریح کرد: کسی که به جهاد اصغر می رود بیشتر آنها در جهاد اکبر موفق بودند که به این جهاد نائل شدند و می طلبد به این مهم در تمام مراحل زندگی، توجه بیشتر شود.
وی بیان کرد: جهاد اکبر یعنی تسلط بر نفس که مرحوم بهجت در وسایل الشیعه و کتاب جهاد با نفس به مبارزه با آن، سفارش کردند که مومنین روزی یک حدیث از جهاد نفس و وسایل الشیعه را بخوانند و به آن، عمل کنند.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی درباره ارتباط ماه رمضان و هوای نفس، ابراز کرد: ماه رمضان، بهترین فرصت مبارزه با نفس همان جهاد اکبر است و نفس انسان به خوردن، آشامیدن، سخن گفتن بسیار و ابطالات روزه، نهی و به تمرین نفس و خویشتن داری، دعوت می شود.
وی با اشاره به اینکه صیام در آیه 83 سوره بقره و صبر در آیه 45 همین سوره آمده، گفت: خدا به صبر و نماز، سفارش کرده چرا که ایزد متعال با صابرین است و همچنین در آیه 153 سوره بقره به صبر تاکید دارد که از آن به روزه، تفسیر می شود.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی اظهار کرد: کلمه سائح در آیه 112 سوره توبه به مجاهدان در راه حق و اهل توبه اشاره دارد و منظور از آن، روزه است.
وی بیان کرد: صبر، صوم و سائح در قرآن به آنها اشاره شده که اهمیت روزه را می رساند و مهم ترین علت و وجوب به شمار می آید که این مهم در آیه 183 سوره بقره، آمده است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی ابراز کرد: به روزه داری و متقی بودن در آیات متعدد قرآن تاکید شده است که روزه دار با تقوا باشد چرا که تسلط بر نفس و رسیدن به تقوا از مهم ترین فواید روزه محسوب می شود.
وی با بیان اینکه تحمل گرسنگی و رجوع به خدا در شخص روزه دار مشاهده می شود، گفت: روزه، خوردن و آشامیدن و خوابیدن را کم می کند که منشا گناه های بسیار از شکم پر است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی با اشاره به اینکه ماه رمضان، ماه اولیاء الهی است که باید از فرصت های این ماه استفاده مطلوب شود، اظهار کرد: امام زین العابدین(علیه السلام)، ماه مبارک رمضان را عید اولیاء خدا دانست که سفره کریمانه آن برای کمک به مستمندان، است.
وی با تاکید بر حفظ حرمت ماه رمضان، تصریح کرد: مسافران به طور علنی به روزه خواری، مبادرت نکنند چرا که این کار از نظر قرآن، جرم و از دیدگاه شرعی، حرام و گناه است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی بیان کرد: مسافران در ماه رمضان به ویژه در سواحل، حرمت این ماه را نگه دارند و قداست ماه ضیافت الهی را حفظ کنند چرا که ماهی پر خیر و برکت است.
وی ابراز کرد: پیرجماران حضرت امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) در ماه رمضان بیشتر جلسات خویش را تعطیل می کرد و به قرائت قرآن و عبادت می پرداخت و با تلاوت این کتاب وحیانی در سه روز، 10 دوره قرآن را در این ماه صیام ختم می کرد.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی گفت: مقام معظم رهبری حضرت خامنه ای(دامت برکاته) از رمضان به عنوان قطعه ای از بهشت خدا در جهنم سوزان دنیای مادی، یاد می کند.
نظر شما