به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، پروفسور ساکس، مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار در مراسم رونمایی از کتاب اهداف توسعه پایدار و شبکه توسعه پایدار گفت: شبکه جهانی برای ترویج اهداف توسعه پایدار متشکل از صدها دانشگاه است و اهداف توسعه پایدار را بررسی می کند.
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار با بیان اینکه این شبکه جهانی کارهای بزرگی در رابطه با اهداف توسعه پایدار انجام داده است، افزود: تنظیم و تصویب اهداف توسعه پایدار یکی از این اقدامات است.
ساکس با اشاره به سخنان روحانی رییس جمهور ایران در نیویورک در حمایت از اهداف توسعه پایدار خاطرنشان کرد: این اقدام مثبتی بود که باعث شد همه رهبران جهان به توسعه پایدار توجه داشته باشند.
وی با اشاره به توافق 193 کشور در مورد اهداف توسعه پایدار اذعان داشت: توافق پاریس در ادامه توافق کشورهای دنیا در مورد اهداف توسعه پایدار بود و این موضوع خیلی سخت است که همه دنیا در مورد موضوعی به توافق برسند.
وی افزود: چهارچوب کلی توسعه پایدار و نحوه حرکت به جلو درباره تغییر اقلیم کره زمین از موضوعاتی بود که در توافق پاریس مطرح و بررسی شد که یک فرصت حیاتی برای بشریت است.
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار با بیان اینکه تمام کشورها با یک بحران مشترک مواجه هستند، تصریح کرد: بنا به گفته رییس جمهور ایران همه ما در یک کشتی قرار داریم.
همه ما از واقعیت تغییر اقلیم و گرم شدن زمین می ترسیم
وی با بیان اینکه همه ما از واقعیتی که مربوط به تغییر اقلیم و گرم شدن زمین می باشد می ترسیم، خاطرنشان کرد: در بازی پرتناقض برهه تاریخی قرار داریم یعنی از یک سو دانش فنی، فناوری و علمی جهان آنچنان گسترده است که می توانیم مسایل و مشکلات بشری نظیر امنیت غذایی و آموزش و پرورش را حل کنیم. از سوی دیگر به دلیل تمام این ظرفیت های فناوری برداشت اقتصادی که جهان در 50 سال گذشته تجربه کرده است و نحوه رسیدن به رشد اقتصادی بدون درک مخاطرات آن به وضعیتی رسیده ایم که رشد اقتصادی مدرن عمیقا تهدیدی برای بقای خودمان است.
ساکس با اشاره به تخریب خاک، آب و منابع طبیعی تاکید کرد: با اینکه در زمینه محیط زیست به بحران رسیده ایم و به این موضوع واقف هستیم اما مسیرمان تغییر نداده ایم.
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار افزود: دشمنی های بیشتری باعث شده است تا زمان و منابع را از دست بدهیم و نتوانیم راهکاری برای آنها ارایه کنیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه بخش اعظمی از منابع ما در مناقشات و دشمنی ها به جلوگیری از ارایه راهکارها از دست رفته است، تصریح کرد: باید از یک طرف به دلیل ظرفیت جهانی مان خوشحال باشیم اما از سوی دیگر این را بدانیم که حتی یک کشور نبوده است با چالش های جدی زیست محیطی مواجه نباشند. مردم بحران محیط زیست را درک می کنند.
وی با اشاره به گرم شدن زمین گفت: سال 2015 گرم ترین سال برای کره زمین بوده است و هر ماه از سال 2016 تاکنون به عنوان گرم ترین ماه های سال برآورد شده است و با این رویکرد در زمینه افزایش دمای زمین به نقطه فلج شدن رسیده ایم.
تلاش های گسترده ایران برای کاهش دمای زمین
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار با اشاره به تلاش های گسترده ایران برای کاهش دمای زمین اظهار داشت: علیرغم همه اقدامات باز هم ایران با چالش های گسترده ای در حوزه زیست محیطی مواجه است.
ساکس با بیان اینکه موضوع تحریم سخت ترین چالشی است که ایران با آن مواجه بوده است، خاطرنشان کرد: حتی بدون برداشتن تحریم ها باید کارهایی انجام دهیم تا بحران های زیست محیطی در ایران به پایان برسد چرا که این بحران ها کاملا جدی است.
ایران در منطقه خشک دنیا قرار دارد و متوسط بارندگی اش کمی بیش از 250 میلی متر است
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار افزود: ایران در منطقه خشک دنیا قرار دارد و متوسط بارندگی اش کمی بیش از 250 میلی متر است البته کشورهای همسایه ایران نیز وضعیت بهتری ندارد بنابراین کسب آب بحران هایی را ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در شروع قرن بیستم جمعیت جهان یک و نیم میلیارد نفر بوده و امروز به 1/7 میلیارد نفر افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: جمعیت ایران که 10 میلیون نفر بوده است اکنون 8 برابر شده بنابراین تنش بر روی منابع آبی، خاکی، اسکان بشر و تنوع زیست محیطی نیز هشت برابر شده است.
بارندگی در ایران ۲۰ درصد کاهش یافته است
ساکس با بیان اینکه وضعیت اقلیم و محیط زیست ایران بحرانی تر شده است، تاکید کرد: به نظر من بارندگی در ایران نسبت به 3-4 دهه اخیر و با توجه به افزایش جمعیت 20 درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه تمام پیش بینی ها بر تنش آبی گسترده با وخامت بیشتر تاکید دارند، اذعان داشت: نه تنها ایران بلکه تمام کشورهایی که در طول این عرض جغرافیایی قرار دارند بحران و تنش آب بیشتری را تجربه خواهند کرد.
مشاور ویژه دبیر کل سازمان ملل تصریح کرد: استفاده بی رویه از منابع آب زیرزمینی، کاهش بارندگی توام با افزایش نرخ تبخیر آب باعث می شود تا چالش ها و بحران آب جدی تر شود.
ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی هیدروکربن در دنیا
وی با بیان اینکه ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی هیدروکربن در دنیاست، خاطرنشان کرد: تولید هیدروکربن یکی از چالش های بزرگ پیش روی ایران است.
ساکس افزود: در بازه ای که تلاش می کنیم هیدروکربن را از چرخه محیط زیست حذف کنیم و موضوع اصلی و مورد تاکید در توافق پاریس است، تولید هیدروکربن چالش جدی برای کشورهای تولیدکننده انرژی مخصوصا ایران است.
وی با بیان اینکه تولید و انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2070 باید به صفر برسد، اظهار داشت: صنعت نفتی آمریکا خیلی قدرتمند است به طوری که حتی سیاستمداران به حرف کارشناسان زیست محیطی توجه نمی کنند و این در حالی است که دولت ایران این موضوع و واقعیت بسیار تلخ را درک کرده است.
تولید انتشار گازهای گلخانه ای بحران زیست محیطی را تشدید می کند
ساکس با بیان اینکه تولید انتشار گازهای گلخانه ای بحران زیست محیطی را تشدید می کند، افزود: ایران با چالش های تلخ بیشتری مواجه است که باید از اقتصاد با کربن زیاد به اقتصاد کم کربن برسد که برای فاصله گرفتن از اقتصاد کربنی راه زیادی داریم.
وی ادامه داد: نه فقط مسئله آب و کشاورزی پایدار بلکه مسئله تحول در بخش انرژی نیز برای کشور ایران مطرح است. ایران گزینه هایی از نظر انرژی های تجدیدپذیر و انرژی های نو و شاید گزینه ترسیب کربن هم مطرح باشد.
مشاور دبیر کل سازمان ملل متحد یادآور شد: شبکه راهکارهای توسعه پایدار کمک می کند تا رویکرد عملیاتی برای مسایل زیست محیطی پیدا کنیم تا اقتصاد جهانی در راستای توسعه پایدار ارتقا یابد.
نظر شما