حجت الاسلام احمد شاملویی، مدیر کارگروه سبک زندگی موسسه ندای فطرت در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که اصلاح سبک زندگی از طریق افزایش فضایل و کاهش رذایل اخلاقی چگونه ممکن است، اظهار کرد: مهمترین شاخص و مولفه در این راه تغییر باورها است.
وی ادامه داد: اگر ما زندگی را به یک ساختمان یا یک ماشین بزرگ تشبیه کنیم، شناخت ما می تواند عاملی برای کنترل این سازه ها باشد و با شناخت است که می توان درستی یا نادرستی یک عمل و یا رفتار اخلاقی را تشخیص داد.
عضو هیئت علمی موسسه ندای فطرت تصریح کرد: وقتی ما در پنل یک کار تغییراتی را ایجاد می کنیم در نتیجه این کار تغییرات بزرگتر، نمایان تر و عملی تری دیده می شود، شناخت ها هم در رفتار ما و در نهایت زندگی ما تاثیرات بسزایی دارند و انسان با شناخت بیشتر مسائل و پدیده های بیرونی، دیدگاه و نوع اخلاقش فرق می کند.
حجت الاسلام شاملویی اضافه کرد: باورهای درست می توانند با راستگویی، کاهش غیبت و عدم حسادت زندگی اخلاقی و شخصیت ما را بسازد و با زیست این چنینی نگرش ما تغییر می کند و زندگی همراه با امیدی را تجربه خواهیم کرد و در پایان هم به رستگاری می رسیم.
وی در ادامه ابراز کرد: ما وقتی در زندگی به شناخت درستی برسیم سختی های زندگی و تحمل آنها برایمان سهل و آسان می شوند. بطور مثال وقتی یک ورزشکار در حال تمرین برای مسابقات است و زحمت زیادی می کشد وقتی از او بپرسیم حالت چطور است؟ در پاسخ می گوید حال من بسیار خوب است زیرا امید به پیروزی دارد اما اگر همان فعالیت بدنی را فردی ورشکسته با نگاهی توام با شکست انجام دهد، سختی زیادی می کشد.
مدیر کارگروه سبک زندگی موسسه ندای فطرت افزود: در مصیبت ها نیز اینگونه است و اگر ما انسان ها از مصیبت ها درک درستی داشته باشیم، تحمل آن سبک تر می شود و می توانیم به راحتی آن را هضم کنیم.
حجت الاسلام شاملویی با اشاره به مصادیق چنین نگاهی تاکید کرد: در قضیه عاشورا هم با نگاهی که امام حسین(ع) در زندگی داشتند وقتی آن مسائل و مشکلات پیش آمد خم به ابرو نیاوردند تا آنجایی که وقتی کوچکترین فرزندشان، حضرت علی اصغر(ع) به شهادت رسیدند، فرمودند:"این مصیبت برای من آسان شد و من باور دارم که خداوند این مصیبت ها را می بینند".
وی در پاسخ به این سوال که چرا آستانه آرامش اجتماعی در جامعه پایین می آید و راهکار حل این موضوع چیست، گفت: بارها دیده ایم انسان هایی که نگاه های متوقعانه دارند و بیشتر از آنچه دارند را می خواهند زندگی هایشان به پوچی و ناکجا کشیده و آستانه تحملشان پایین می آید زیرا به آنچه که می خواسته، دست نیافته اند اما انسان هایی که قانع هستند و طلب معقولی از زندگی دارند از همان داشته ها لذت زیادی می برند.
مدیر کارگروه سبک زندگی موسسه ندای فطرت در ادامه بیان کرد: با چنین درس هایی از زندگی ائمه معصومین علیهم السلام، متقابلا تحمل سختی ها برایمان آسانتر شده و مطمئن می شویم که این مصیبت ها را خداوند می بیند و مشکلات به زودی برطرف می شوند لذا با آرامش بیشتری با آنها برخورد می کنیم و آستانه تحمل بالاتری در جامعه خواهیم داشت.
به گفته وی، باورها اگر مبتنی بر واقعیت ها بنا شوند ما را به سرمنزل مقصود می رسانند. قرآن در این زمینه کمک زیادی به ما داشته و در آیات زیادی به دیدگاه های غلط اشاره کرده تا یاد بگیریم باورهایمان را تغییر دهیم. اما متاسفانه مطالعه قرآن در جامعه ما کم است و اینها را خوب درک نمی کنیم.
حجت الاسلام شاملو بیان کرد: ریشه ای ترین باوری که انسان باید برای سبک زندگی سالم و موفق به آن بپردازد، باور به حقیقت پروردگار عالم است. خدا در زندگی انسان تنها یک مفهوم تلقی نمی شود بلکه حقیقتی موجود و تاثیرگذار است.
این عضو هیئت علمی موسسه ندای فطرت یادآور شد: سبک زندگی اسلامی برعکس مکاتب اندیشه ای غربی است و خداوند را در همه مراحل به عنوان واقعیتی انکارناپذیر باور دارد. یکی از مراحل سخت در عرفان و سلوک باور به بی نقص بودن خداوند است، گفتن این موضوع آسان ولی در عمل کمی سخت به نظر می رسد.
وی تصریح کرد: گفتن ذکر "سبحان الله" در نمازهای ما به این دلیل است که خداوند هیچگونه کاستی، کژی و ناراستی را در عالم خرج نکرده و در مدیریت عالم توانا است.
حجت الاسلام شاملویی در پایان یادآور شد: لذا قدم اول در شناخت و ایمان به خداوند، بی نقص دانستن او در قلب و قدم دوم هم دیدن و درک نعمت ها و پدیده های اوست.
نظر شما