خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سوخت هواپیما نوع خاصی از سوختهای نفتی است که برای تولید نیرو در هواپیماها، هلیکوپترها و دیگر هواگردها استفاده میشود. سوختهای هواپیما معمولاً نسبت به سوختهایی که در کاربردهای کمتر حساس مثل حملونقل جادهای یا ایجاد گرما استفاده میشوند، از کیفیت بالاتری برخوردار هستند. بیشتر سوختهای هواپیما انواع با کیفیتی از نفت سفید هستند که معمولاً افزودنیهایی برای جلوگیری از خوردگی، زنگ زدن، انجماد و اشتعال در دمای بالا، به آنها اضافه میشود.
سوختهای هواپیما به دو دسته کلی تقسیم میشوند: سوخت جت: این نوع سوختها که همگی در خانواده نفت سفید قرار میگیرند، در هواپیماهای دارای موتور توربینی (توربوجت، توربوفن و توربوپراپ) استفاده میشود. به طور کلی موتورهای توربینی (که جتها یکی از انواع آن هستند) توانایی استفاده از طیف متنوعی از سوختهای نفتی را دارند اما سوخت مناسب آنها بایستی دمای اشتعال بالایی داشته باشد، رسوب نکرده و ایجاد زنگزدگی نکند، ارزش حرارتی بالایی داشته و به بخشهای داغ توربین موتور آسیب نرساند و در هوای سرد نیز به خوبی جریان پیدا کند.
بنزین هواپیما: بنزین هواپیما تنها در هواپیماهای دارای موتور پیستونی استفاده میشود. این نوع سوخت یک نوع بنزین مرغوب و خالص با اکتان بالا است. با توجه به اینکه فقط برخی از هواپیماهای کوچک از موتورهای پیستونی استفاده میکنند، این نوع سوخت در حجم بسیار کمتری نسبت به سوخت جت تولید و به فروش میرسد. کشورمان در تولید سوخت هواپیما به توانایی رسیده که امروز آن را به سه کشور ارمنستان، تاجیکستان، افغانستان صادر می کند.
بنابراین گزارش، اسماعیل حشم فیروز، مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی که درروزهای ابتدایی خردادماه امسال بازنشسته شد، یک روز پیش از بازنشستگی به ایرنا در این باره گفته بود: "ایران، پارسال به افغانستان، ارمنستان و کردستان عراق سوخت هواپیما صادر کرده بود و امسال تاجیکستان نیز خواستار خرید سوخت هواپیما از ایران شده است. صادرات سوخت هواپیما در سال 94 نسبت به سال 93 رشد پنج برابری داشته است. پارسال، مجموع صادرات سوخت هواپیما به 15 هزار تن رسید در حالی که در سال 93 حدود سه هزار تن سوخت به کشور افغانستان صادر شده بود. به تازگی هیاتی از افغانستان به سرپرستی اتاق بازرگانی و بخش خصوصی این کشور به ایران آمد و درخواست هایی برای خرید فراورده های مختلف از جمله بنزین مطرح کرد. به دلیل کمبود بنزین در داخل کشور و نیاز به واردات، هم اکنون امکان صادرات بنزین به این کشور وجود ندارد اما در نظر داریم که از اواخر فصل پاییز با راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تقاضای آنها را پاسخ گفته و صادرات بنزین به این کشور را آغاز کنیم. بر اساس برنامه ریزی انجام شده، پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه 12 میلیون لیتر بنزین تولید خواهد کرد. کسری روزانه بنزین کشور حدود هشت میلیون لیتر است و بر این اساس، چهار میلیون لیتر بنزین مازاد خواهیم داشت که می توان آن را به سایر کشورها از جمله افغانستان صادر کرد."
یادآور می شود: بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی و افزایش تولید گاز کشور سبب شد که مصرف گاز در نیروگاه ها افزایش و مصرف انواع سوخت مایع کاهش یابد. کاهش مصرف انواع سوخت مایع در نیروگاه ها نیاز کشور به واردات گازوییل را متوقف و حتی زمینه ای را فراهم کرد تا ایران به صادرکننده گازوییل تبدیل شود. گسترش شبکه گازرسانی در کشور، نیاز به مصرف نفت سفید را نیز کاهش داده و شرایط برای صادرات این محصول را نیز مهیا کرده است. تنها فرآورده نفتی وارداتی به کشور، بنزین است که با بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس، واردات آن نیز متوقف شده و ایران را از واردکننده به صادرکننده این محصول تبدیل خواهد کرد.
نظر شما