وضعیت مطالعه مناسب نیست/ کتابخانه‌دار کردن روستاهای کشور حتی با یک قفسه

خبرگزاری شبستان: مختارپور گفت: سعی خودمان را می کنیم که همه روستاها دارای کتابخانه یا قفسه کتاب شوند. در این راستا حتی طی دو سال گذشته کتاب هایی برای توزیع در روستاها در اختیار تعدادی از گروه های جهادی  قرار دادیم چراکه هدف ما خوانده شدن کتاب است.

«علیرضا مختارپور» دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات شبستان درباره بازدید از روستاهای دوستدار کتاب بیان کرد: البته من از کتابخانه روستایی در کاشان که البته روستای خودم است بازدید کرده ام که کتب های زیادی داشت اما محیط کتابخانه نیاز به رسیدگی داشت.

 

اشاره به مشکلات روستاهای کشور و راه اندازی کتابخانه مستقل در آنها

وی با اشاره به مشکلات زیاد کتابخانه روستاها، در این مورد توضیح داد: گاهی در برخی روستاها جمعیت پایین است و امکان احداث کتابخانه مستقل وجود ندارد، الان هم در نهاد قرار بر این است که برای روستای زیر ۱۵۰۰ نفر، کتابخانه مستقل تاسیس نشود اما نکته این است که کتابخانه لازم است و ممکن است ساختمان مستقلی ساخته نشود. البته در طرحی که در نهاد در حال انجام است، این امکان هست که چند قفسه حتی در مخابرات یا درمانگاه روستا که مراجعه مردم زیاد است، تعبیه شود تا کتاب در اختیار مردم قرار گیرد.

 

مختارپور همچنین با اشاره به مشکلات کتابخانه های سیار، گفت: تقریباً ۱۰ استان کشور هستند که به خاطر سرمای شدید در ۶ ماهه دوم سال نمی توان به روستاهای آنها رفت و آمد داشت؛ بنابراین اگر بتوانیم بسته های کتاب را قبل از شروع فصل سرما در اختیار این روستاها قرار دهیم که بین افراد روستا به اشتراک گذارده شود، کار مثبتی انجام دادیم.

 

وی در ادامه مشکلات تاسیس کتابخانه در روستاها اظهار کرد: در برخی روستاها مخابرات هنوز زیرساخت لازم برای فیبر نوری برای اینترنت قرار نداده است و اگر این سیستم راه اندازی شود، امکان سفارش کتاب و ارسال کتاب های دیجیتال برای ما وجود دارد.

 

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مورد کتاب های اختصاصی و موردی در کتابخانه ها نیز بیان کرد: البته که باید کتاب های مختص به مسائل مبتلابه را در کتابخانه ها داشته باشیم اما اینگونه هم نیست که یک کشاورز کتاب های شعر و رمان نخواند و بالاخره علایق افراد هم در میان کتاب ها باید وجود داشته باشد.

 

وی در ادامه خاطرنشان کرد: روستاهایی که دارای مدرسه هستند، امکان گسترش کتابخانه در آنها زیاد است و روستاهای دیگر نیز که متاسفانه به دلیل کم بودن جمعیت در سنین خاص و تعطیلی مدرسه، کتابخانه ای ندارند.

 

کتابخانه‌دار کردن روستاهای کشور حتی با یک قفسه

مختارپور تصریح کرد: البته ما سعی خودمان را می کنیم که همه روستاها دارای کتابخانه یا قفسه کتاب شوند. در این راستا حتی طی دو سال گذشته کتاب هایی برای توزیع در روستاها به تعدادی از گروه های جهادی در اختیار قرار دادیم چراکه هدف ما خوانده شدن کتاب است.

 

وی با بیان اینکه در روستاهای کشور جای کار زیاد وجود دارد، ابراز امیدواری کرد: امیدوارم به سهم خودمان بتوانیم در سال ۹۵ در جهت گسترش کتابخانه های روستاها قدمی برداریم.

 

مختارپور در پاسخ به سوال شبستان درباره ارائه آماری از کتابخوانی در شهرها و روستاها، گفت: آمار مراجعه به کتابخانه ها موجود است؛ به کتابخانه های ما دو نوع مراجعه وجود دارد اول اینکه کتابی را که خودشان دارند یا به امانت گرفته اند را بخوانند که از این گروه قشری کنکوری هستند. گروه دیگر کتاب را از کتابخانه به امانت گرفته و با خود می برند و می خوانند که آمارهای اینها موجود است.

 

وی ادامه داد: در کتابخانه های شهرهای کوچک معمولاً امانت گیری زیادتر است و در شهرهای بزرگ جهات فرق می کند. برای مثال برای کتابخانه های نزدیک دبیرستانها، دانشگاهها و مراکز تحصیلی، کتاب های آموزشی و کمک درسی بیشتر ارسال می شود به ویژه در زمستان و زمان های نزدیک به کنکور.

 

وضعیت مطالعه در کل کشور مناسب نیست

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با تاکید بر اینکه به دلیل شمارگان پایین کتابها و سرانه پایین مطالعه، آمار کتابخوانی پایین است، گفت: هفته گذشته معاون مطبوعاتی ارشاد اعلام کرد که کل شمارگان روزنامه های کشور ۹۰۰ هزار است و نیمی از اینها نیز برگشت می خورد! ما در کشورهای همسایه مان شاهد این هستیم که یک روزنامه با تیراژ بالای یک میلیون دارند، اما در کشور ما همه روزنامه ها با هم این تیراژ می شوند!

 

وی در پایان گفت: این موضوع در حالی است که مطالعه روزنامه بیشتر از کتاب در کشور است و بنابراین وضعیت مطالعه در کل کشور مناسب نیست و شامل روزنامه و نشریات هم می شود.

 

 

کد خبر 548700

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha