به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، رمضان بهرامی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادت و کشاورزی گرگان امروز (12 خرداد) در همایش بررسی ظرفیت های اینچه برون در کریدور ریلی ایران، ترکمنستان و قزاقستان گفت: حمل و نقل ریلی، قلب تپنده جریان اقتصادی در راستای توسعه پایدار است اما بخش خصوصی به عنوان یک حلقه مفقوده در این بخش است که موجب شده تا نسبت به مزیت ها و ظرفیت های این بخش، اطلاعات چندانی نداشته باشند.
وی افزود: با توجه به ویژگی ها و مزیت های گلستان، حمل و نقل ریلی ارزان ترین نوع حمل و نقل به شمار می رود که دارای مشکلات خاص به خود است.
بهرامی خاطرنشان کرد: مهم ترین مسئله اینست که بخش خصوصی با صنعت ریلی مشکلات زیادی دارد که مهم ترین آن انتقال مدیریت به بخش خصوصی است. برون سپاری تنها به معنمای انتقال املاک نیست بلکه باید مدیریت را به بخش خصوصی واگذار و این روند را تسریع کرد.
وی بیان کرد: دستگاه های دولتی و راه آهن باید سیاستگذار و ناظر باشند و میدان داری را به بخش خصوصی بسپارند. قوانین بخش حمل و نقل ریلی باید بازنگری شود و به نفع بخش خصوصی هم باشد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان با بیان اینکه قراردادی که برای استفاده از خط ریلی سراسری منعقد شده مانند عهدنامه ترکمنچای است، تصریح کرد: تعویض بوژی به طور کامل در خاک ترکمنستان انجام می شود که این هزینه های سربار برای ماست و سودی ندارد. به نظر می رسد مسئولان یا قدرت چانه زنی نداشته اند و یا اینکه نگاه آنها کارشناسی نبوده است.
بهرامی گفت: گفته می شود در بلندمدت قرار است 10 میلیون تن بار از این خط ریلی جابه جا شود اما هنوز مشخص نیست این باری که وارد استان می شود از کجا و به چه طریقی می خواهد خارج شود.
وی با بیان اینکه گلستان در زمینه شرکت های حمل و نقلی از جمله استان های پیشرو در کشور به شمار می رود، افزود: با توجه به مزیت و ظرفیتی که در بخش ریلی ایجاد شده، لازم است هرچه سریعتر شرکت های حمل و نقل ریلی نیز در استان تشکیل شوند. علاوه براین انتظار از مسئولان ایسنت که از ظرفیت صندوق توسعه ملی، برای خرید واگن های جدید استان را برخوردار نمایند.
نظر شما