به گزارش خبرنگار شهری شبستان، محمدتقی کرهای، رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با حضور در صحن شورای شهر با ارائه گزارشی از مخاطرات زمینشناسی و تدقیق پهنههای گسلی شهر تهران، درخصوص مخاطرات زمین پایتخت هشدار داد.
وی با بیان اینکه در بررسی مخاطرات زمینشناختی در جهان میبینیم که با وجود افزایش مخاطرات، تعداد کشتهها رو به کاهش است، گفت: از ۴۲ مخاطره شناخته شده در جهان ۳۲ پدیده در ایران رخ داده است.
کره ای با بیان اینکه 97 درصد شهرهای ایران در معرض زلزله قرار دارند، گفت: همه شهرهای کشور در معرض سیلاب و زلزله قرار دارند و 300 دشت نیز در معرض نشست زمین قرار دارد. همچنین خطر زلزله ۱۰ درصد از جمعیت ایران را تهدید می کند.
وی با بیان اینکه ایران پرخطرترین کشور در زمینه مخاطرات زمینشناسی در دنیا است که باید این مساله مورد توجه جدی قرار گیرد، اذعان داشت: در سال 2010 نقشه مخاطرات جهانشناختی زمین استخراج شد و ایران در وضعیت پرخطر قرار دارد.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه از بین 10 کشور پرخطر، ایران در رتبه سوم قرار دارد، تصریح کرد: از سال 63 تلاش شده است که گسلهای زلزله شهر تهران را شناسایی کنیم.
کرهای با بیان اینکه نقشه لغزشهای زمینی تهران احصا شده است، گفت: پیرامون تهران محلاتی وجود دارد که دقیقا روی زمین لغزشها بنا شدهاند و هر کجا شما دیدید سنگهای ریز و درشت روی یکدیگر انباشته شدهاند، مطمئن باشید که پدیده بهمن سنگی رخ داده که میتوان به عنوان مثال محل ساخت بیمارستان محک را نام برد که دقیقا بر روی پدیده بهمن سنگی ساخته شده است.
وی با انتقاد از شیوه ساخت و ساز در تهران گفت: نحوه شهرسازی در تهران به گونهای است که درههای بزرگ را قطع میکند و در زمان سیلاب، آب از کانالهایی که طراحی شده است عبور نکرده و برای تهران خطرات جبرانناپذیری در پیش خواهد داشت.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه اتوبان همت روی خط روددره به عرض 400 متر طراحی شده است، گفت: اگر سیلابی در تهران رخ دهد، امکان عبور از این خط را ندارد و تهران قطعا با مشکلاتی مواجه میشود.
وی با بیان اینکه اگر در زمان وقوع سیلاب، رودخانه کن طغیان کند به معدن خلیج و حتی فرودگاه مهرآباد خسارت وارد میکند، گفت: نشست زمین بسیار در شرایط فعلی باید مورد توجه قرار گیرد؛ به گونهای که در جنوب تهران نرخ نشست زمین به یک میلیمتر در روز رسیده است و این در حالی است که بالاترین نرخ در مکزیکو سیتی که سالانه 32 سانت است، ثبت شده و تهران در جهان دارای رکورددار نشست زمین با نشست سالانه 36 سانت است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در مورد وضعیت گردوغبار تهران اظهارداشت: ذرات یک و دو میکرون نه تنها وارد ریه میشوند، بلکه به راحتی وارد خون شده و زمینهساز سرطان میشوند. عمده گرد و غبار تهران نیز ناشی از این ذرات است.
وی با اشاره به وضعیت آب های زیرزمینی پایتخت، گفت: وقتی آبهای زیرزمینی کم میشود، آب باقی مانده با مواد معدنی زمینی آلوده شده و میتواند سمی و سرطانزا باشد.
نظر شما