آیت الله سید ابوالحسن مهدوی، عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت اصفهان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان با اشاره به اینکه معنای خود مقصر پنداری این نیست که به شکل ساختگی خود را مقصر بدانیم گفت: گاهی انسان به زبان میگوید مقصرم؛ اما در قلب خود معتقد است که سنگ تمام گذاشته است.
وی افزود: واقع مطلب این است که باید حقیقتاً بفهمیم نتوانستهایم خداوند را به شایستگی عبادت کنیم، امامصادق(ع) می فرمایند «ثَلَاثَةُ أَشْيَاءَ لَا تُرَى كَامِلَةً فِي وَاحِدٍ قَطُّ الْإِيمَانُ وَ الْعَقْلُ وَ الِاجْتِهَادُ»؛ سه صفت وجود دارد که در هیچ انسانی بهصورت کامل یافت نشده است، یکی عقل و دیگری ایمان و سوم اجتهاد (تلاش) است.
امام جمعه موقت اصفهان بیان داشت: این روایت از فرمایشهای بسیار زیبایی است که تکبر و عُجب را از انسان دور میکند.
وی تاکید کرد: بهراستی انسانی که تلاش و جهادش کامل نیست، چگونه میتواند عُجب پیدا کند و تلاش اندک خود را بسیار ببیند.
وی با بیان اینکه تکبر باعث ورود انسان به جهنم می شود اظهار داشت: تکبر حتی گاهی انسان را به خلود(توقف ابدی در جهنم) می کشاند.
وی با استناد به قرآن کریم آیۀ ۳۶ سورۀ اعراف که می فرماید «وَ الَّذينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا وَ اسْتَكْبَرُوا عَنْها أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فيها خالِدُونَ» (و کسانیکه آیات ما را تکذیب کنند و از پذیرش آنها تکبر ورزند، آنان اهل آتشاند که در آن جاودان خواهند ماند) تصریح کرد: در واقع، روحیۀ کبرِ حاکم در وجودشان، علت این بود که آیات الهی را تکذیب کردند.
عضو خبرگان رهبری افزود: در آیه ۴۰ اعراف میفرماید «بی تردید کسانیکه آیات و نشانههای ما را تکذیب کردند و در برابر آنها تکبر ورزیدند، درهای آسمان برای آنها گشوده نمی شود [تا دعاهای آنها در حال حیات و ارواحشان پس از مرگ بالا رود] و آنها هرگز به بهشت در نمیآیند، مگر اینکه شتر نر در سوراخ سوزن فرو رود و اینچنین ما گنهکاران را کیفر می دهیم».
آیت الله مهدوی خاطر نشان کرد: در روایات نیز به همین مطلب اشاره شده است و در روایتی، امامصادق(ع) خاطرنشان کرده اند «کبر لباس خداوند است و کسیکه با خدا در آن منازعه کند، خدای متعال او را در آتش میاندازد.»
وی تاکید کرد: شاید کشندهترین خُلق زشت، تکبر باشد؛ زیرا بر تن کردن لباسی است که فقط و فقط برازندۀ حضرت حق است و به تعبیر ساده، پاکردن در کفش خود خداست!
نظر شما