به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، کتاب «ایران و جهان عرب، تحولات عربی و ژئوپلیتیک ایران» نوشته «محمد مسجدجامعی» توسط مؤسسه معالعات راهبردی اسلام معاصر به چاپ رسید.
کتاب «ایران و جهان عرب؛ تحولات عربی و ژئوپلیتیک» مجموعه ای است از مقالات و مصاحبههایی درباره جهان عرب و ویژگیها و نسبت آن با ایران است که در سالهای پس از انقلاب اسلامی و برخی مربوط به سالیان قبل از آن منتشر شده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد مسجدجامعی، نویسنده کتاب «ایران و جهان عرب؛ تحولات عربی و ژئوپلیتیک» در مقدمه این کتاب به مطالبی درباره دنیای عرب و سطوح مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی کشورهای عربی بیان کرده است و تصریح میکند که علی رغم این تفاوت ها، همه کشورهای عربی از نوعی هویت و عواطف مشترک و احساس همگونی و هم سرشتی نیرومند برخوردارند.
نویسنده این کتاب اظهار میدارد که قلمرو وسیع دنیای عرب، همسایگان فراوان و بسیار متنوعی دارد، اما حساسیت نسبت به ایران به دلایل تاریخی و دینی و سیاسی بیش از دیگران است و عملا سیاست آنها در قبال ما را در آنجا که به غیر متحدان ایران مربوط میشود، تحت تأثیر قرار میدهد.
حجت الاسلام و المسلمین مسجدجامعی تأکید میکند که این مسائل ایجاب میکند که اولا کشورهای عربی را به درستی بشناسیم و تحولات عمیق و گسترده سالها و بلکه دهههای اخیر را لحاظ کنیم و پیشداوریهای مثبت و یا منفی را به یک سوی نهیم و ثانیاً فهم آنان نسبت به کشورمان و نیز حساسیتهایشان را دریابیم و اینکه این درک و حساسیت پس از آغاز انقلابهای عربی عمیقاً دگرگون شده و افزایش یافته است، در این صورت میتوان روابط پایداری را در زمینههای مختلف تعریف و تنظیم کنیم.
وی در مقدمه این کتاب اشاره میکند که تفاوت بزرگ این منطقه با مناطق دیگر جهان امروز این است که در آنجا میکوشند به ابعاد مثبت تاکید کنند و عناصر منفی را حتی تعمدا به فراموشی بسپارند و بر مشترکات فرهنگی و تاریخی و دینی تاکید کنند، اما در اینجا دقیقا برضد چنان رویکردی عمل کرده و بدان افتخار میکنند و آن را نشانهی حمیت و غیرت قومی و دینی میشمارند.
نویسنده کتاب «ایران و جهان عرب؛ تحولات عربی و ژئوپلیتیک ایران» در پایان مقدمه کتاب عنوان میکند که منطقه ما در مقایسه با مناطق دیگر جهان امروز دارای ظرفیتها و امکانات فراوان توسعه ای است، اما شرایط به گونه ای درآمده که گویی پیشرفت و همکاری منطقه ای به کلی فراموش شده است و حتی شاهد نوعی عقبگرد هستیم که امید است رابطه ایران با جهان عرب بتواند باعث منافع همگانی و مصالح منطقه شود.
این کتاب شامل سه بخش «مقالات»، «کنفرانس ها» و «مصاحبه ها» بوده که هر یک از بخشها به چند فصل تقسیم بندی میشود.
بخش «مقالات» به «فصل اول: ژئوپلیتیک ایران»، «فصل دوم: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران»، «فصل سوم: تحولات خاورمیانه» و همچنین «فصل چهارم: مقالات متفرّقه» تقسیم بندی میشود.
بخش دوم کتاب که مربوط به کنفرانس هاست که دارای فصلهایی با عنوان «فصل اوّل: مسیحیان خاورمیانه: ضرورت حضور» و همچنین «فصل دوم: سیاست و فرهنگ: رابطه متقابل» است.
بخش سوم کتاب، بخش مصاحبه هاست که به «فصل اوّل: ایران و اعراب»، «فصل دوم: تحولات عربی»، «فصل سوم: کشورهای عرب منطقه» و همچنین «فصل چهارم: داعش و جریانهای افراطی» تقسیم میشود.
کتاب «ایران و جهان عرب؛ تحولات عربی و ژئوپلیتیک ایران» حاوی 480 صفحه در قطع وزیری است که با شمارگان 1050 توسط موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر به چاپ رسیده است.
نظر شما