به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، «مهدی آذریزدی» نویسنده ای که با نگارش بیش از بیست عنوان کتاب برای بچه ها به عنوان یکی از پرتیراژترین نویسنده های کودکان محسوب می شد در سال۱۳۰۵ در خرمشاه ، حومه یزد متولد شد. آذریزدی که از كودكی همراه پدرش كشاورزی و باغبانی میكرد و تحصیلاتش بیشتر در حوزه های علمی و دینی قدیم انجام شده بود کار نویسندگی را با نگارش «قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» آغاز کرد.
آذریزدی از دهه 1330 نگاشتن مجموعه ی «قصه های خوب برای بچه های خوب» را شروع کرد و بعدها برای نوشتن این مجموعه موفق به دریافت جایزه ای از سازمان یونسکو گردید. وی همچنین در طول دوران نویسندگی اش برای نگارش کتابهای «قصههای خوب برای بچههای خوب» و «قصههای تازه از کتابهای کهن» از سوی «بنیاد پهلوی»، جایزه سلطنتی کتاب سال را به خود اختصاص داد. کتابهای وی از طرف «شورای کتاب کودک» نیز کتاب برگزیده سال شدهاند. وی همچنین در سال ۱۳۷۹ به سبب نگاشتن داستانهای قرآنی و دینی، «خادم قرآن» شناخته شد.
درمجموعه ی « قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» داستان های آثار بزرگی چون کلیله و دمنه ، مثنوی مولوی ، مرزبان نامه و... به زبانی ساده و در خور فهم بچه ها تحریرشده است تا کودکان با خواندن آن ها ، نکات آموزنده و نتایج خوبی را که این قصه ها با خود دارند به راحتی درک و دریافت کنند.
نخستین جلد از این مجموعه مشتمل بیست و پنج قصه از کتاب کلیله و دمنه است که به زبان و انشایی ساده تر بازنویسی شده اند. برخی قصه هایی که در این مجموعه گرد آمده ، عبارت اند از: شکارچی دانش اموز، خرگوش باهوش ، کبوتر جهانگرد ، روباه حیله گر ، نیش عقرب ، دوستی کبک و شاهین و...
در قسمتی از داستان «خرگوش باهوش» کتاب حاضر می خوانیم:
«در میان حیواناتی که در ان صحرا بودند یک خرگوش باهوش بود که برای علاج ناراحتی و ترس حیوانات نقشه ای طرح کرده بود و با چندتا از حیوانات دیگر نقشه ی خود را شرح داد و همه پسندیدند و چون دیدند فکر خوبی کرده یک روز تمام حیوانات جنگل را دعوت کردند و همه دسته جمعی رفتند منزل شیر و خرگوش را به نمایندگی انتخاب کردند که با شیر حرف بزند....»
جلد دوم مجموعه ی « قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» قصه های برگزیده از کتاب مرزبان نامه است. کتاب مرزبان نامه مشتمل بر حدود هفتاد حکایت اصلی و فرعی است که برخی از ان ها را افسانه ها و داستان های تاریخی تشکیل داده اند و برخی از حکایات نیزاز زبان حیوانات بیان شده اند که در کتاب حاضر بیست و یک عنوان از داستان های آموزنده ی مرزبان نامه به انتخاب مهدی اذریزدی به زبان ساده تر و برای کودکان بازنویسی شده است.
برخی از داستان هایی که در دومین جلد از مجموعه ی « قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» فراهم امده ، عبارت اند از: آواز بزغاله ، گربه و موش ، شغال خرسوار ، زشت و زیبا ، خرس حسود، سه دزد حریص ، پند خرگوش و....
در قسمتی از داستان «آواز بزغاله» از این مجموعه می خوانیم :
«بزغاله گفت می خواستم پیغام چوپان را برایت بیاورم. چوپان سلام رسانیده و و می گوید چون امروز هیچ اذیت و ازاری از جانب تو به گله ی گوسفندان نرسیده و معلوم می شود گرگ خوبی هستی ما باید قدر تو را بدانیم و اینک چوپان من را که بزغاله ی ظریف خوش اوازی هستم پیش تو فرستاده تا اگر مایل باشی آواز خوبی برایت بخوانم که در موقع خوردن گوشت من بیشتر از خوراک خود لذت ببری....»
جلد سوم از محموعه قصه های خوب برای بچه های خوب ، مشتمل بر داستان از کتاب های «سند بادنامه» و «قابوسنامه» می باشد.
کتاب های قابوسنامه و سندبادنامه دارای انشای قدیمی و بسیار دشوار می باشند که برای کودکان غیرقابل درک می باشند لذا نویسنده با تکیه بر مفید و پند اموز بودن قصه های منتخب ، تعدادی از داستان های این دو کتاب را برگزیده و با بهره گیری از تجربه ی خویش و با نثری شیوا که برای مخاطبین به راحتی قبل درک باشد بازنویسی کرده است.
جلد چهارم «مجموعه ی قصه های خوب برای بچه های خوب»، نوساخته و برگزیده ای از کتاب مثنوی معنوی است. در این مجلد بیست و چهار داستان از کتاب مثنوی معنوی فراهم آمده که عناوین برخی از آن ها عبارت اند از: حکم ناحق ، موسی و شبان ، مریض خیالی ، زبان حیوانات ، دشمن در لباس دوست ، دو غلام ، بقال و طوطی و .......
در قسمتی از داستان«بقال طوطی» از این مجموعه می خوانیم :
«بقال از حرف زدن طوطی خوشحال شد و گفت؛ این حرف طوطی درس خوبی هم به ما می دهد ، ما هم گاهی در کارها قیاس به نفس می کنیم. مثلا یکی کار بدی کرده و گرفتار شده و بعد خیال می کند هرکس گرفتار است گناهی دارد یا برعکس یکی بی گناه گرفتار شده تصور می کند هرکس گرفتار است بی گناه است در حالی که کار هرکسی را با هرکسی قیاس نمی توان کرد....»
جلد پنجم مجموعه ی حاضر دربردارنده ی قصه های مشهور قرانی است. قرآن کتاب آسمانی و راهنمای انسان ها و سرچشمه ی تمامی دانش ها و دستورهایی است که برای سعادت بشر لازم است. قرآن کتاب قصه نیست ولی چون برخی از احوال پیغمبران و سرگذشت دیگران از خوبان و بدان در ضمن آیات قران امده، وقتی این داستان ها را جمع اوری می کنند ان را قصه های قرانی می نامند. در کتاب حاضرنیز تعدادی از مشهورترین این قصه های قرآنی گرداوری و بازنویسی شده اند که عناوین برخی از ان ها عبارت است از: حضرت نوح ، حضرت آدم ، حضرت موسی ، لقمان حکیم ، اصحاب فیل و...
ششمین مجلد از مجموعه « قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» به قصه های از آثار شیخ عطار اختصاص یافته است. در این مجموعه ، قصه هایی از میان حکایت های سه کتاب، منطق الطیر ، مصیبت نامه و الهی نامه انتخاب و بازنویسی شده است.
در جلد هفتم این مجموعه تحت عنوان قصه های گلستان و ملستان ، داستان هایی از گلستان سعدی و آثاری شبیه به گلستان فراهم آمده و علت نامگذاری ملستان به این دلیل بوده که نویسنده در گرداوری داستان ها از کتبی شبیه به گلستان سعدی نیز بهره جسته و قصه هایی از این کتاب ها نیز بازنویسی کرده است. و درنهایت جلد هشتم از مجموعه نیز به قصه هایی از چهارده معصوم اختصاص یافته است.
گفتنی است کتاب های « قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» را انتشارات امیرکبیر تجدید چاپ کرده و به بازار کتاب فرستاده است.
نظر شما