خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ریاض در محاصره راهبردهای ایران، دومین شکست قدرت بزرگ شیعه، الجبیر ایران را به صلح با همسایگان فراخواند، نگرانی آمریکا از نقش ایران در نبرد فلوجه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
انتخاب آیتالله جنتی نشان داد پیروزی متحدان روحانی در انتخابات توهم بود
«الیوت آبرامز» تحلیلگر شورای روابط خارجی آمریکا در واکنش به انتخاب آیتالله احمد جنتی به ریاست مجلس خبرگان، نوشته است که این مسئله نشان داد گزارشهایی که بعد از انتخابات منتشر و در آنها ادعا شد که متحدان حسن روحانی رئیسجمهور ایران پیروز شدهاند، نادرست بوده است.
آبرامز با مرور شماری از گزارشهایی که دو ماه قبل، یعنی پس از انتخابات منتشر شده بود، نوشته است که در آن زمان بسیاری از رسانهها از جمله وال استریت ژورنال، رادیو ملی آمریکا و فاکس نیوز مدعی شدند که متحدان روحانی پیروز انتخابات هستند.
وی نوشته است: «همان زمان شماری از تحلیلگران از جمله من مخالف این برداشت بودیم. در واقع، این برداشت که "میانهروی" پیروز شده، تخیل بود و حالا مدارک بیشتری هم در این باره وجود دارد.»
او در ادامه با تندرو خواندن آیتالله جنتی، نوشته است: «توافق هستهای چه در عملکرد داخلی و چه در عملکرد خارجی ایران، هیچ میانهرویای را منجر نشده است. این تصور که میانهروها پیروز انتخابات فوریه بودهاند، خیالپردازیای بیش نیست.»
نیویورکتایمز: آمریکا از نقش ایران در نبرد فلوجه نگران است
با آغاز عملیات آزادسازی شهر فلوجه عراق و انتشار گزارشهایی مبنی بر نقشآفرینی مستشاران ایرانی در این عملیات، بار دیگر رسانههای غربی سناریوی هراسافکنی علیه تهران را آغاز کردهاند.
روزنامه نیویورکتایمز در همین راستا گزارشی منتشر کرده و مدعی شده است که حضور ایران و بسیج مردمی در عملیات آزادسازی این پایگاه مهم گروه تروریستی داعش در عراق، میتواند به شعلهور شدن تنشهای مذهبی در عراق منجر شود.
در این گزارش که با عنوان «تلاش تحت رهبری ایران برای بازپسگیری فلوجه ایالات متحده را نگران کرده» منتشر شده، عنوان شده است که این روزها ایران و نه آمریکا در خط مقدم آزادسازی شهر فلوجه قرار دارد.
نیویورک تایمز با بیان اینکه تصاویری از حضور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در حومه فلوجه منتشر شده، نوشته است که حضور دهها هزار نیروی عراقی تحت فرماندهی ایران، نگرانیهایی را در مورد به راه افتادن «یک حمام خون طایفهای» ایجاد کرده است.
به نوشته این روزنامه، آمریکا معتقد است که حضور ایران در این نبرد میتواند به خشم اهل سنت و نهایتا تشدید درگیریها در عراق منجر شود.
نیویورک تایمز همچنین نوشته است هرچند آمریکا دولت عراق را شریک خود میداند، اما حضور پررنگ ایران در عراق، موجب شده تا فضای نقشآفرینی برای آمریکا کم شود.
در ادامه این گزارش به وضعیت داخل شهر فلوجه هم اشاره و عنوان شده است که مردم در این شهر وضعیت نامطلوبی دارند و شماری از آنها به هنگام فرار از شهر توسط داعش اعدام شدهاند. افرادی که موفق به فرار شدهاند، میگویند مردم شهر با کمبود مواد غذایی روبرو هستند.
این روزنامه نوشته است که اگر شبهنظامیان و بسیج مردمی عراق آنطور که وعده دادهاند، از ورود به داخل شهر خودداری کنند، احتمال دارد که واشنگتن بر حجم حملات هوایی خود به فلوجه بیافزاید.
نیویورک تایمز سپس اذعان کرده است که در عملیات فلوجه نیروی ویژه ارتش عراق و همچنین چند هزار نفر از نیروهای عشایری اهل سنت هم مشارکت دارند.
ارزیابی آمریکا این است که در حال حاضر بین 500 تا 1000 عضو داعش در فلوجه حضور دارند. تعداد غیرنظامیان هم بین 50 تا 100 هزار نفر برآورد شده است.
سوالی که به نوشته نیویورک تایمز وجود دارد، این است که هنوز مشخص نیست واکنش داعش در برابر حمله چه خواهد بود. آیا این نیروها مقاومت خواهند کرد یا سلاح خود را بر زمین گذاشته و فرار کرده یا به مردم میپیوندند.
«استیو وارن» سخنگوی پنتاگون و ائتلاف تحت رهبری آمریکا میگوید داعش در گذشته دو رفتار متفاوت از خود نشان داده است. این گروه در رمادی با نیروهای عراقی جنگید، اما در شهرهایی چون هیت و رطبه اعضای این گروه پا به فرار گذاشتند.
نیویورک تایمز در پایان با اشاره به سابقه ذهنی منفی آمریکاییها از شهر فلوجه به واسطه درگیریهای خونبار سال 2004، نوشته است که مقامات آمریکایی ترجیح میدانند که نبرد برای بازپسگیری این شهر فعلا آغاز نشود و درگیریها فعلا بر شهر موصل در شمال عراق متمرکز باشد.
3 نگرانی اصلی سعودیها «ایران، ایران و ایران» است/ ریاض در محاصره راهبردهای ایران
وبگاه آمریکایی «سایبر برییف» در تحلیلی پیرامون «سیاست خارجی عربستان سعودی و تقابل با ایران» نوشت: سیاست خارجی عربستان سعودی چهرهای جدیدی به خود گرفته است. در سوریه، بحرین ،یمن و جاهای دیگر دخالت نظامی سعودی پیامی دال بر تغییر شدید از احتیاط سنتی به نوعی ابراز وجود خصمانه در حال ازدیاد است.
سفیر سابق آمریکا در عربستان سعودی در این زمینه معتقد است: «بیشتر تمرکز در عربستان سعودی بر مبنای ثبات رژیم آل سعود در برابر تهدیدهای بیرونی بوده است. این مورد به ویژه هنگامی درست به نظر میرسد که مداخله نظامی این کشور را در خارج شاهد هستیم .»
بر اساس این گزارش، خاندان آل سعود حوثیهای یمن را تهدید مستقیم علیه ثبات داخلی خاندان سلطنتی در نظر گرفتهاند. ریاض معتقد است حوثیها نتیجه جنگ نیابتی ایران هستند. این برداشت و درک از تهدید ایران تغییری را در سیاست خارجی عربستان موجب شده و اینک تمرکزش را بسیار بیشتر بر ایران و نفوذ جمعیت شیعه در لبنان، سوریه ، عراق و بحرین و به طور محتمل شرق عربستان معطوف کرده است . ریاض اینک در حال تلاش برای مهار نفوذ ایران در سرتاسر منطقه و به طور قابل توجهی در یمن است.
در ادامه این مطلب آمده است: البته مرگ پادشاه عربستان در ژانویه 2015 موجب تغییرات اساسی دیگر در ساختار داخلی قدرت این کشور نیز شد و متعاقب آن شاهزاده «محمد بن سلمان» در سال 2015 به سمت وزیر دفاع این کشور رسید. او به عنوان یکی از بیشترین تاکید کنندگان اعمال اقدامهای تهاجمیتر علیه نفوذ ایران است و البته محمد بن سلمان در مسئله اعدام «شیخ نمر» روحانی شیعه با نفوذ در ژانویه سال 2015 نیز دست داشت.
وبگاه فوق در ادامه نوشت: سه نگرانی اصلی سیاست خارجی عربستان «ایران، ایران و ایران» است. آنها خود را در محاصره راهبردهای ایران در منطقه میبینند. برای آنها (هرچند تا حدی اغراق نیز باشد) اما تهدید ایران بسیار واقعی است .
در انتهای این مطلب آمده است: همانطور که آینده سیاست خارجی عربستان سعودی را در نظر میگیرید، همیشه باید نگاهی به منشور ایران که ادامه اولویت نخستشان یعنی «تهدید عینی و یک نیرو » به هدف بیثبات سازی دولت عربستان سعودی است تدبر نمایید. این بخشی است که بین عربستان سعودی و آمریکا نسبت به اهداف عمومیشان در منطقه کمترین اختلاف نظر وجود دارد.
خبرگزاری «ترند نیوز » نیز در تحلیلی کوتاه نوشت، اعراب از نقطه نظر سیاسی و اقتصادی سعی دارند امتیازی به ایران ندهند.اعراب به رهبری عربستان سعودی به دلایل سیاسی و اقتصادی آماده سازش با ایران نیستند.
اندیشکده یوراسیا نیز اخیرا در مطلبی اذعان داشت که ایران با زیرکی بر مشکلات غلبه کرده و به زودی اتحاد شیعیان به رهبری ایران را شاهد خواهیم بود
یوراسیا نوشت: حمایت ایران از حکومت سوریه، حوثیهای یمن، ارتباط دیرینه با حزبالله لبنان نیات ایران را به خوبی روشن میسازد. آنچه را که به زودی شاهد خواهیم بود اعلام شکل گیری اتحادی مرکب از کشورهای شیعه متشکل از ایران، عراق، سوریه و حزبالله لبنان خواهد بود. این تشکل احتمالا سعی مینماید جمهوری آذربایجان، دومین کشور پرجمعیت شیعه در جهان و نیز بحرین را به سوی خود آورد. در واقع برخی از این کشورها و دیگر موارد ذکر شده اینک در حال تعامل و همکاری کامل چون یک ائتلاف شیعه با رهبری ایران هستند.
طرف ایرانی در مذاکرات جدیت نداشت/ دومین شکست قدرت بزرگ شیعه
مقام وزارت اطلاعات عربستان سعودی امروز (شنبه) مدعی عدم جدیت طرف ایرانی در مذاکره پیرامون حضور زائران ایرانی در مراسم حج امسال شد.
«عبدل محسن الیاس » معاون وزارت اطلاعات عربستان سعودی در گفتوگو با «رویترز» اعلام داشت: «ما شاهد عدم جدیت طرف ایرانی حاضر در مذاکرات در حصول توافق بودیم. این خود تلاش دیگر آنها برای سیاسی کردن حج است. »
خبرگزاری مزبور در تحلیلی نوشت: هئیت ایرانی مذاکره کننده بدون توافقی جهت حضور شهروندانش در مراسم حج سال جاری این کشور را ترک کرد و رسانههای سعودی آنرا دومین شکست کشور قدرتمند شیعه در حصول توافق نام نهادند.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی نیز جمعه در این زمینه نوشت: هئیت ایرانی سحرگاه جمعه از عزم خود در بازگشت به ایران بدون امضای پیش نویس توافق خبر داد.
ادعای قانونگذاران آمریکایی: آمریکا به ایران پولی بابت غرامت نمیدهد
شبکه خبری «ای. بی. سی. نیوز» آمریکا در مطلبی به نقل از قانونگذاران آمریکایی نوشت: ایران قادر نیست غرامت 50 میلیارد دلاری از امریکا دریافت کند.
بر اساس این گزارش، «بن کاردین» سناتور دموکرات ایالت مریلند و عضو کمیته فرعی روابط خارجی سنا در این زمینه گفت: «این ایران است که به آمریکا غرامت پرداخت خواهد کرد.»
«کوری گاردنر» سناتور جمهوریخواه ایالت کالرادو که او نیز عضو کمیته فرعی روابط خارجی سنای آمریکا است، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره پرداخت 50 میلیارد دلار مبلغ درخواستی ایران از آمریکا به دلایل متعدد چون حمایت واشنگتن از «صدام حسین» رییس جمهور وقت عراق در زمان نبرد این کشور علیه ایران و نابود ساختن سکوهای نفتی ایران در سی سال قبل که البته خود آمریکا نیز به انجام آن معترف است،با لبخند گفت: «آنها 50 میلیارد دلار را از آمریکا دریافت نمیکنند.»
«پل سالم» معاون اندیشکده خاورمیانه مستقر در واشنگتن دی . سی، پایتخت آمریکا نیز در این زمینه با ادعای اینکه این تقاضای غرامت ایران از آمریکا به دلیل عدم تحقق وعدههای اقتصادی رییس جمهور ایران بوده و البته گاف بزرگ و استفاده از واژه «نخست وزیر» در نظام حکومتی ایران که نشان از عدم شناخت کافی وی از سمتهای ایران دارد، گفت: «رییسجمهور و نخست وزیر ایران قول عایدیهای بزرگ اقتصادی را دادند اما واقعیت این است که پول کمی وارد ایران میشود.»
«جیمز فیلیپس» تحلیلگر ارشد اندیشکده هریتیج نیز در این زمینه با انداختن توپ به زمین ایران گفت: «دلیل انفجار سکوهای نفتی ایران مینگذاری ایران بر مسیر کشتیهای آمریکایی و غرق کردن آنها بود.»
مهر:
کویت ۴۷ زندانی را به ایران تحویل داد
وزارت کشور کویت روز شنبه از آزادی ۴۷ زندانی ایرانی در این کشور و تحویل آنها به ایران خبر داد.
بنا بر اعلام وزارت کشور کویت تحویل این زندانیان در چارچوب توافقنامه مشترک تبادل زندانیان بین دو کشور انجام شده است.
اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی امنیتی وزارت کشور کویت در بیانیه ای که در پایگاه رسمی این وزارتخانه منتشر شده اعلام کرد که ۴۷ زندانی ایرانی از طریق هوایی به کشور منتقل شده اند.
طرف کویتی پرونده این ۴۷ نفر را در خلال نشستی دوجانبه که با حضور نمایندگان دو کشور برگزار شده بود، به طرف ایرانی تحویل داده است.
الجبیر ایران را به صلح با همسایگان فراخواند!
« عادل الجبیر » وزیر امورخارجه عربستان در گفتگو با روزنامه آلمانی فرانکفورترآلگماینه با اشاره به بحران سوریه مدعی شد: از زمان آغاز بحران سوریه حدود ۲ میلیون پناهجو روانه عربستان شدند که از این تعداد هنوز ۷۰۰ هزار نفر در این کشور سکونت دارند.
وی در ادامه ادعا کرد که عربستان همچنین از پناهجویان حاضر در ترکیه، اردن و لبنان با مبلغی حدود ۱ میلیارد دلار حمایت کرده و می کند.
وزیر امورخارجه عربستان در بخش دیگری از این گفتگو در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: از ایران می خواهیم تا تمرکز خود را بر روی مسائل داخلی کشورش متمرکز کرده و در عین حال با کشورهای همسایه منشی صلح جویانه را در پیش گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
نیویورکتایمز مدعی شد: نگرانی آمریکا از نقش ایران در نبرد فلوجه
با آغاز عملیات آزادسازی شهر فلوجه عراق و انتشار گزارشهایی مبنی بر نقشآفرینی مستشاران ایرانی در این عملیات، بار دیگر رسانههای غربی سناریوی هراسافکنی علیه تهران را آغاز کردهاند.
روزنامه نیویورک تایمز در همین راستا گزارشی منتشر کرده و مدعی شده است که حضور ایران و بسیج مردمی در عملیات آزادسازی این پایگاه مهم گروه تروریستی داعش در عراق، میتواند به شعله ور شدن تنشهای مذهبی در عراق منجر شود.
در این گزارش که با عنوان «تلاش تحت رهبری ایران برای بازپسگیری فلوجه ایالات متحده را نگران کرده» منتشر شده، عنوان شده است که این روزها ایران و نه آمریکا در خط مقدم آزادسازی شهر فلوجه قرار دارد.
نیویورک تایمز با بیان اینکه تصاویری از حضور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در حومه فلوجه منتشر شده، نوشته است که حضور دهها هزار نیروی عراقی تحت فرماندهی ایران، نگرانیهایی را در مورد به راه افتادن یک حمام خون طایفهای ایجاد کرده است.
به نوشته این روزنامه، آمریکا معتقد است که حضور ایران در این نبرد میتواند به خشم اهل سنت و نهایتا تشدید درگیریها در عراق منجر شود.
نیویورک تایمز همچنین نوشته است هرچند آمریکا دولت عراق را شریک خود میداند، اما حضور پررنگ ایران در عراق، موجب شده تا فضای نقشآفرینی برای آمریکا کم شود.
در ادامه این گزارش به وضعیت داخل شهر فلوجه هم اشاره و عنوان شده است که مردم در این شهر وضعیت نامطلوبی دارند و شماری از آنها به هنگام فرار از شهر توسط داعش اعدام شدهاند. افرادی که موفق به فرار شدهاند، میگویند مردم شهر با کمبود مواد غذایی روبرو هستند.
این روزنامه نوشته است که اگر شبهنظامیان و بسیج مردمی عراق آنطور که وعده دادهاند، از ورود به داخل شهر خودداری کنند، احتمال دارد که واشینگتن بر حجم حملات هوایی خود به فلوجه بیافزاید.
نیویورک تایمز سپس اذعان کرده است که در عملیات فلوجه نیروی ویژه ارتش عراق و همچنین چند هزار نفر از نیروهای عشایری اهل سنت هم مشارکت دارند.
ادعای قانونگذاران آمریکایی: آمریکا به ایران پولی بابت غرامت نمیدهد
ای بی سی نیوز آمریکا در مطلبی به نقل از قانونگذاران آمریکایی نوشت: ایران قادر نیست غرامت 50 میلیارد دلاری از امریکا دریافت کند.
بر اساس این گزارش، «بن کاردین» سناتور دموکرات ایالت مریلند و عضو کمیته فرعی روابط خارجی سنا در این زمینه گفت: این ایران است که به آمریکا غرامت پرداخت خواهد کرد.
«کوری گاردنر» سناتور جمهوری خواه ایالت کلرادو که او نیز عضو کمیته فرعی روابط خارجی سنای آمریکا است، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره پرداخت 50 میلیارد دلار مبلغ درخواستی ایران از آمریکا به دلایل متعدد چون حمایت واشنگتن از «صدام حسین» رییس جمهور وقت عراق در زمان نبرد این کشور علیه ایران و نابود ساختن سکوهای نفتی ایران در سی سال قبل که البته خود آمریکا نیز به انجام آن معترف است،با لبخند گفت: آنها 50 میلیارد دلار را از آمریکا دریافت نمیکنند.
«پل سالم» معاون اندیشکده خاورمیانه مستقر در واشنگتن دی . سی، پایتخت آمریکا نیز در این زمینه با ادعای اینکه این تقاضای غرامت ایران از آمریکا به دلیل عدم تحقق وعدههای اقتصادی رییس جمهور ایران بوده و البته گاف بزرگ و استفاده از واژه «نخست وزیر» در نظام حکومتی ایران که نشان از عدم شناخت کافی وی از سمتهای ایران دارد، گفت: رییسجمهور و نخست وزیر ایران قول عایدیهای بزرگ اقتصادی را دادند اما واقعیت این است که پول کمی وارد ایران میشود.
«جیمز فیلیپس» تحلیلگر ارشد اندیشکده هریتیج نیز در این زمینه با انداختن توپ به زمین ایران گفت: دلیل انفجار سکوهای نفتی ایران مینگذاری ایران بر مسیر کشتیهای آمریکایی و غرق کردن آنها بود.
ایرنا:
اتاق های بازرگانی مازندران و سن پترزبورگ روسیه به توافق تجاری رسیدند
در نشست هیات های اتاق بازرگانی استان مازندران و سن پترزبورگ روسیه، دو طرف توافق کردند در زمینه فعالیت های تجاری، شناسایی فرصت های اقتصادی در حوزه صادرات کالا و نیازسنجی بازار همکاری کنند.
در این نشست که عصر امروز (شنبه) در سن پترزبورگ روسیه برگزار شد، عبدالله مهاجر دارابی مزیت های همکاری بین استان مازندران و سن پترزبورگ را برای هیات روسی تشریح کرد و مهمترین امتیاز این همکاری ها را هزینه کمتر حمل و نقل کالا از ایران به روسیه نسبت به مسیرهای وارداتی از کشورهای دیگر خواند.
وی همچنین به کیفیت بالای تولیدات واحدهای صنعتی و غذایی این استان برای تامین نیاز بازار مصرف اشاره کرد که می تواند رضایت مصرف کنندگان را درپی داشته باشد.
ولادیمیر ایوانوویچ کاتنف رییس اتاق بازرگانی سن پترزبورگ روسیه نیز ضمن استقبال از برنامه ریزی برای همکاری های اقتصادی با استان مازندران، زمینه فعالیت های تجاری را گسترده خواند و تاکید کرد که دو طرف باید ارزیابی لازم از بازار مصرف را داشته باشند.
در این مذاکرات همچنین برای ارسال یک محموله صادراتی از مازندران به سن پترزبورگ توافق شد تا براساس ارزیابی کارشناسان اتاق بازرگانی این شهر و ارائه به بازار مصرف، دستور کار واردات در این زمینه تدوین شود.
برنامه سفر هیات اتاق بازرگانی سن پترزبورگ به مازندران، برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در این شهر، بررسی مطالعاتی بازاریابی کالاهای ایرانی در بازار مصرف سن پترزبورگ و همچنین آماده سازی پروتکل همکاری بین دو اتاق بازرگانی از دیگر توافق ها در این مذاکرات بود.
ایران و روسیه افزون بر برنامه ریزی کلان برای افزایش ارزش روابط تجاری بین دو کشور، برنامه های همکاری های بیشتر اقتصادی بین استانی را نیز در نقشه راه توسعه مناسبات گنجانده اند تا براساس آن حجم روابط تجاری از سالانه دو میلیار دلار کنونی در آینده ای نزدیک به 10 میلیارد دلار افزایش یابد.
نظر شما