حجت الاسلام جلال صدر در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به نامگذاری نهمین روز دهه تکریم و غبارروبی مساجد با عنوان «مسجد، مرکز بصیرت بخشی و روشنگری» گفت: در مسجد ابزارهایی وجود دارد که اگر از آن ها به خوبی استفاده شود در مجموع باعث بصیرت افزایی در مخاطبان خواهند شد.
وی ادامه داد: چهارچوب کلی یک مسجد عبارت است از امام جماعت و هیات امنا که آنان نیز زیرمجموعه ای دارند از جمله پایگاه بسیج برادران و خواهران، کانون فرهنگی، بخش های خدماتی برخی از مساجد مثل موسسات خیریه، درمانگاه، صندوق قرض الحسنه، مشاوره رایگان و ... که هر کدام جایگاه مهمی در اداره مساجد دارند.
امام جماعت مسجد «پیامبر اعظم» شهرک مخابرات تهران، افزود: همه این موارد باید دست به دست هم دهند و زمینه های بصیرت افزایی مردم را فراهم کنند و لازمه این امر آن است که میان امام جماعت و هیات امنای یک مسجد تعامل و ارتباط درستی برقرار باشد.
صدر گفت: اگر ما به شاخصه های یک مسجد تراز اسلامی نگاه کنیم متوجه می شویم که در زمان صدر اسلام فلسفه تشکیل مسجد بصیرت افزایی بود، یعنی وقتی وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) وارد مدینه شده و مسجدی را بنا کردند این مسجد در واقع مرکز امور مختلف در آن زمان بود و در کنار عبادت، فعالیت هایی نظیر اطلاع رسانی پیرامون مسایل دینی، اجتماعی و سیاسی نیز در آن صورت می گرفت، به تعبیر دیگر یکی از کارکردهای اصلی مسجد در آن زمان افزایش بصیرت دینی، سیاسی و اجتماعی در میان افراد جامعه بود.
وی گفت: کسی که به مسجد می آید علاوه بر شرکت در نماز جماعت باید بوسیله تریبون آن از مسایل جاری کشور و جهان اسلام و در یک نگاه کلی از همه عالم اطلاع یابد، یعنی یک مسجد باید این رشد را به مخاطب ارائه کند و لازمه این مهم آن است که ائمه جماعات مساجد مطالعه و تحقیق داشته باشند زیرا تا خود امام جماعت بصیرت لازم را نداشته باشد نمی تواند این بصیرت را در مخاطب خود نیز ایجاد کند.
امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) بیان کرد: یکی از راه های تحقق این بصیرت باید ارایه سخنرانی های محتوایی و برگزاری نشست های تخصصی با محوریت سخنرانی امام جماعت یا شخصیت های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دینی باشد که به مسجد می آیند که البته آنان باید شخصیت هایی باشند که با مردم ارتباط برقرار کنند.
صدر در ادامه ارایه جزوات، روزنامه دیواری و ارایه تابلوی اعلانات در مسجد را ابزار ایجاد آگاهی در مسجد عنوان کرد و افزود: این فعالیت ها باید به گونه ای باشد که وقتی یک نمازگزار وارد مسجد می شود با نگاه به تابلو اعلانات متوجه ارایه مطالب جدید در آن شود.
یادآور می شود؛ از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد دهه پایانی ماه شعبان هر سال به عنوان «دهه تکریم و غبار روبی مساجد» نامگذاری شده است و از سوی این مرکز عناوین مختلفی منطبق بر موضوعات روز در هر سال برای روزهای این دهه اعلام می شوند.
نظر شما