عباس دیلمی زاده ، مدیرعامل جمعیت خیریه تولد دوباره در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه امسال برنامه های خوبی را برای نخستین بار در کشور در راستای کاهش آسیب های اجتماعی و حوزه زنان پیش بینی کردیم، گفت: ما در سال گذشته برای نخستین بار برنامه های موبایل سنتر (مطب سیار) را برای محلات و مناطقی که سخت تر در دسترسی (حاشیه اتوبان ها) بودند را اجرا کردیم ،امسال نیز برنامه های جدید برای کاهش آسیب خواهیم داشت.
وی از آماده سازی مطلب های سیار برای معتادان در سال جاری خبر داد و بیان کرد: در این مطب ها پزشکان و بهیارانی حضور دارند که خدماتی از قبیل تست HIV در پاتوق های سیار شناوری که در مناطق مختلف شهر وجود دارند، ارایه خواهند داد.
دیلمی همچنین از یک خبر بسیار خوشایند در حوزه زنان خبر داد و افزود: به زودی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران و وزارت بهداشت یک اقدام مهم و جدید در حوزه زنان انجام خواهد شد که با انجام این عمل یکی از نیازهای موجود کشور در حوزه زنان معتاد مرتفع خواهد شد.
فعالیت چهار موبایل سنتر در شمال شهر تهران
مدیرعامل جمعیت تولد دوباره با بیان اینکه در حال حاضر 4 موبایل سنتر (مطب های سیار) در چهار نقطه جغرافیایی شمال شهر تهران راه اندازی کردیم، گفت: این مطب های سیار در مناطق اتوبان های شمالی، چمران، نیایش، همت، حکیم، کردستان و بخش زیادی از منطقه 2 واقع شده است اما پنجمین خودرویی که سال جاری به زودی راه اندازی می شود ،ارتقا یافته و خدمات سطوح تخصصی تری را برای کاهش آسیب ارایه خواهد داد.
وی با بیان اینکه با توجه به پراکنده شدن پاتوق ها در سطح شهر تهران، استفاده از موبایل سنترها برای ارائه خدمات کاهش آسیب منطقیتر است افزود: چون هم امکان دسترسی به بیماران را افزایش می دهد و هم از نظر اقتصادی نسبت به دی ای سی ها مقرون به صرفه تر است.
دیلمی زاده با بیان اینکه در 5 سال گذشته کیفیت خدمات کاهش آسیب در کشور افت کرده و تعداد زیادی از شلتر ها و دی آی سی ها به خاطر مشکلات مختلفی که ایجاد شده جابه جا شده اند. گفت: افزایش اجرای طرحهای ماده 16 باعث شده است که دسترسی گروه هدف به خدمات کاهش آسیب به شدت کاهش پیدا کند. چون مصرف کنندگان از ترس طرح های جمع آوری مجبور به جابهجایی میشوند و دی آی سی ها مشتریهای خود را از دست می دهند.
اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر یک اقدام هوشمندانه از سوی وزیر کشور بود
وی با بیان اینکه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر یک اقدام بسیار هوشمندانه، درست و متفکرانه از سوی وزیر کشور بود، تصریح کرد: اما به باور بنده، برای رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر، سازمان های غیردولتی تاثیرگذاری بیشتری در کاهش آسیب دارند و بعید به نظر می رسد که سازمان های دولتی بتوانند این برنامه ها را محقق کنند
وی ادامه اد: اما اتفاقی که الان در جامعه رخ داده این است که زمینه برای انجام فعالیت های مردمی بیشتر فراهم شده است و طرح موبایل سنتر (مطب های سیار) طرحی بود که توسط ما و بخش سازمان های غیر دولتی طرح ریزی و اجرایی شد و توانستم خدمات موثری را روزانه به چند صد نفر که در مناطق کاملا سخت و دوردست قرار داشتند، ارایه دهند البته ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان بهزیستی نیز حمایت همه جانبه در این راستا داشتند.
دیلمی با تاکید بر اینکه اجرای فعالیت ها در حوزه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر بایستی در سازمان های غیردولتی انجام شود، اظهار کرد: البته بایستی دولت و سیستم های سیاست گذاری هم از آنها حمایت و پشتیبانی کنند.
وی با بیان اینکه نظارت دولت باید در جهت تقویت نهادهای غیردولتی افزایش یابد، گفت: هر سازمان غیردولتی که در این حوزه فعالیت می کند باید شفافیت و درستی عملکرد خود را به اثبات برساند، معنایش این نیست که چون برای فعالیت آمده ،نباید گزارش ارایه دهد.
دولت شفافیت سازمان های غیردولتی را مورد آزمون قرار دهد
وی با بیان اینکه از دولت انتظار داریم، شفافیت سازمان های غیردولتی را مورد آزمون قرار دهد، افزود: بایستی گزارش های مالی، مستند و دقیق مورد تایید سیستم های حسابرسی وزارت دارایی قرار بگیرد. این موضوعات حایز اهمیت است به دلیل اینکه سازمان های غیردولتی ستون اصلی برنامه ها و کاهش تقاضا بوده و نباید فضا به سمتی برود که آلوده شده و به انحراف کشیده شوند، این نکته بسیار حایز اهمیت است.
دیلمی با انتقاد از فعالیت های پیمانکارانه سازمان های غیردولتی بیان کرد: من با فعالیت سازمان های غیردولتی به صورت پیمانکاری مخالف هستم، چون پیمانکار کردن این نهادها می تواند در درازمدت آسیب زا باشد لذا سازمان های غیردولتی نباید به یک پیمانکار تبدیل شوند، بلکه می بایست از امکانات، منابع و توانمندسازی های مردمی و غیردولتی تا آنجا که می توانند استفاده کنند، گرچه امکانات مالی که دولت می تواند به آنها پرداخت کند موتور محرکی برای فعالیت های آنها محسوب می شود.
وی ادامه داد: البته فعالیت ها باید پایدار باقی بمانند، یعنی ما باید بتوانیم بر اساس مدل های توسعه پایدار، سازمان های غیردولتی را داشته باشیم که وابسته به قراردادها و پیمانکاری های دولتی نباشند چون این وابستگی برای آنها آسیب زا می باشد.من مخالف انجام فعالیت با دولت نیستم اما موضوع اصلی این است که توسعه ای که سازمان های غیردولتی انجام می دهند بایستی بتوانند به منابع پایدار دسترسی داشته باشند در صورتی که مدل های دولتی عوض شد از بین نروند.
دیلمی در ادامه خاطرنشان کرد: در حوزه اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر هم شکل دهی به این سیستم های قراردادی و پیمانکاری بسیار غلط است، ما در حوزه اجتماعی نباید از طریق مدل هایی که در بخش خصوصی و حوزه های عمرانی داریم استفاده می کنیم برای این حوزه ها استفاده کنیم، این امر می تواند برای سازمان های غیردولتی خطرناک باشد.
فعالیت دو هزار سازمان غیردولتی فعال در حوزه کاهش آسیب
وی ادامه داد: این سیاست هایی که ستاد مبارزه با مواد مخدر طی چندین سال گذشته ارایه کرده سیاست های بسیار درستی بوده و اینها هم دارند، مسیر را به سمتی پیش می برند که سازمان های غیردولتی بتوانند توسعه پایدار داشته باشند و امیدواریم بقیه بخش های دولتی و همچنین شهرداری نیز به این موضوع توجه کنند.
وی با اشاره به تعداد سازمان های غیردولتی فعال در حوزه کاهش آسیب اظهار کرد: آمارهای متنوعی وجود دارد. ستاد مبارزه با مواد مخدر آمار بیش از دو هزار سازمان غیردولتی مبارزه با مواد مخدر را ارایه کرده است اما از طرفی سازمان های غیردولتی قدیمی تر بر این باورند که باید در فعالیت سازمان های غیردولتی جدید ،حساسیت های بیشتری وجود داشته باشد تا مشخص شود که آیا واقعا این سازمان ها در حوزه فعالیتی خود موفق هستند یا خیر.
نظر شما