مساجد،  توانایی  بیشتری در آشنا ساختن  جوانان با دین دارند

خبرگزاری شبستان: یک کارشناس دینی با اشاره به این که «مساجد» نسبت به وضعیت فعلی، توانایی بیشتری در آشنا ساختن جوانان با دین دارند، گفت: در این زمینه باید ائمه جماعات و دیگر مسوولان مساجد در جهت افزایش ظرفیت های آن ها تلاش کنند.

حجت الاسلام مجتبی فرهنگیان در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به نامگذاری دومین روز دهه تکریم و غبار روبی مساجد سال ۹۵ با عنوان «مسجد؛ مامن کودکان، نوجوانان و جوانان» به خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: «مسجد» یکی از محل هایی است که در آشنا کردن کودکان و نوجوانان با معنویت تاثیرگذار است.

 

وی با بیان اینکه یکی از ثمرات رفت ‌و آمد به مسجد انس پیدا کردن با این خانه خدا است، افزود: برای مثال اگر یک کودک مشاهده کند که جمعی از افراد در یک صف به ‌سوی یک جهت و هدف، نماز می‌خوانند این تصویر تأثیرات مثبتی بر شخصیت او می‌گذارد.

 

نویسنده کتاب «خانواده، مسجد و نماز» با اشاره به کارکرد تربیتی مساجد، بیان کرد: این کارکرد از حیث آموزه های دینی و حدیثی از طریق مساجد بازخوانی می شود و رعایت آن منجر به تربیت پذیری و نهادینه شدن آموزه های دینی در شخصیت کودکان می شود. این تاثیر به خاطر کالبد و فضای مسجد است که همانند یک مرکز کارکرد تخصصی برای کودک و نوجوان دارد.

 

فرهنگیان گفت: علاوه بر این، کودکان و نوجوانان در این سن پرسش های بسیاری در ذهنشان است که صبغه مذهبی دارند، بنابراین مساجد می توانند، مهم ترین مکان برای پاسخگویی به این پرسش ها و سیراب کردن نیازهای فطری  آنان باشند.

 

وی با اشاره به اینکه از بدو تأسیس حکومت اسلامی، مهم ‌ترین مراکز تجمع، عبادت، آموزش معارف دینی و علمی، تصمیم‌ گیری و سایر مسائل مهم مسلمانان، مساجد بوده اند، ادامه داد: «مساجد»، این ظرفیت را دارند که شخصیت کودک و نوجوان را مطابق آموزه‌ های دینی، بارور کنند و مفاهیم مربوط به آن ها را در اعماق وجود آنان ریشه ‌دار سازند. پس لازم است راهکارهای جذب و هدایت کودکان و نوجوانان به مساجد، شناسایی قرار گیرد تا آرام آرام زمینه حضور آنان در مساجد فراهم شود.

 

وی به راهکارهای جذب کودکان و نوجوانان در مساجد اشاره کرد و گفت: از آنجایی ‌که طبع کودک و نوجوان پاک، زیبادوست و پر نشاط است، از این رو به مکان ‌های پاکیزه، زیبا، جذاب و دلپذیر بیشتر گرایش پیدا می ‌کنند. بنابراین برای جذب آنان به مساجد باید به معماری مسجد توجه کرد و این مکان ‌ها را آراسته و پاکیزه ساخت و فرش‌ های آ ن ها را هم تمیز و پاکیزه کرد، روشنایی مساجد هم باید در حد مطلوب بوده و محیط آن همواره معطر و خوشبو باشد و نمازگزاران هم با لباس پاکیزه و بوی خوش به آن وارد شوند.

 

این نویسنده در حوزه مسجد، اظهار کرد: نوجوانان دوست دارند در اجتماع ایفای نقش کنند و دیگران به نظرات آنان توجه داشته باشند و مساجد اگر کانون توجه به این قشر باشد، شاهد حضور فعال و گرم آنان در مساجد خواهیم بود رسول اکرم (ص) می فرمایند: «علیکم بالاحداث» یعنی باید به نسل نو توجه کنید، در این زمینه ائمه جماعات مساجد به عنوان گروه های مرجع که نقش هدایتی دارند، می توانند تاثیر مهمی داشته باشند.

 

نقش امام جماعت در نهادینه کردن آموزه های دینی در جوانان

وی اظهار کرد: بر مبنای مدل های روان شناختی، برنامه ریزی برای کودکان و نوجوانان با ظرافت و پیچیدگی هایی همراه است بر این اساس ائمه جماعات مساجد باید علاوه بر آگاهی های دینی، شناخت تربیتی و معلومات حوزوی که در این زمینه دارد، باید در این زمینه نیز اطلاعاتی را کسب کند تا بتواند به عنوان یک الگو، آموزه های دینی را  در این گروه سنی تبدیل به یک آموزه رفتاری کند.

 

نویسنده کتاب «خانواده، مسجد و نماز» گفت: نوجوانی که مسئولیتی در مسجد به او داده می شود، خود را متعلق به مسجد و مسجد را متعلق به خود می داند و تمام تلاش خود را برای انجام وظیفه ای که به او سپرده شده به کار می بندد، از این رو اگر برخی فعالیت های مساجد به دست نوجوانان سپرده شوند و هیأت امناء و ائمه جماعت مساجد نظارت و رهبری بر آنان را بر عهده گیرند، شاهد تحولات مثبتی در مساجد خواهیم بود.


یاد آور می شود؛ از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد دهه پایانی ماه شعبان هر سال به عنوان «دهه تکریم و غبار روبی مساجد» نامگذاری شده است و از سوی این مرکز عناوین مختلفی منطبق بر موضوعات روز در هر سال برای روزهای این دهه اعلام می شوند.

 

 

 

 

کد خبر 546843

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha