فروش آب سنگین به آمریکا در مراحل نهایی/ ایران خط واصل هند و افغانستان

خبرگزاری شبستان:مساله فلسطین جدا از بحرانهای موجود در غرب آسیا، فروش آب سنگین به آمریکا در مراحل نهایی، ایران خط واصل هند و افغانستان برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مساله فلسطین جدا از بحرانهای موجود در غرب آسیا، فروش آب سنگین به آمریکا در مراحل نهایی، ایران خط واصل هند و افغانستان برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

مساله فلسطین جدا از بحرانهای موجود در غرب آسیاست

حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان راجع به اینکه هفته گذشته 68 امین سال روز اشغال فلسطین (نکبت) بود و ایران با توجه به قدرتی که برای حل بحران موجود در غرب آسیا به دست آورده و با این قدرت برای حل بحران فلسطین می تواند بهره ببرد گفت: مساله فلسطین متمایز از مسایل موجود در غرب آسیا است.

وی افزود: این مسایل در مورد مسایل داخلی موجود در بین ملتها و جریانهای سیاسی منوط به حل سیاسی این بحرانهاست که کمک کشورهای مختلف را در مسیر ایجاد صلح ثبات و ایجاد آرامش می طلبد اما مساله فلسطین مساله ای است که نتیجه اشغال سرزمین فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی و شکل گیری یک هویت جمعی در سرزمین فلسطین و نقض حقوق پایه ای این ملت است.

وی تاکید کرد: در روند گفتگوهای صلحی که در یکی دو دهه گذشته هم صورت گرفته اقدامات حقوقی لازم انجام نشده و به دلیل اشغال تبعیض نژادی صورت گرفته از سوی رژیم صهیونیستی گفتگوهای صلح با بن بست مواجه شده است و چیزی از این مذاکرات باقی نمانده است.

جابری انصاری تصریح کرد: حل این مشکلات با اشغال و به رسمیت نشناختن حقوق ملت فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی دچار مشکل شده و به نظر می رسد در یک دهه اخیر این موضوع مورد توجه افکار عمومی جهانی قرار گرفته که منشاء تاریخی ناامنی در این منطقه و تروریسم نهادینه رژیم صهیونیستی است و حرکتهایی درخصوص حل این بحران حتی در پارلمانهای کشورهای مختلف نیز با صدور قوانینی مانند تحریم کالاهای اسراییلی انجام شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: ما به طور اساسی از حقوق ملت فلسطین برای تعیین سرنوشت خود استفاده می کنیم و در اجرای قانونهای مشروع برای ایجاد امنیت و استیفای حقوق انها نیز کوتاهی نخواهیم کرد و این سیاست ثابت جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب است.

بنا نيست ايران در زمين عربستان بازي كند

حسين جابري انصاري، سخنگوي وزير امور خارجه كشورمان در نشست هفتگي خود در واكنش به اظهارات اخير مقامات عربستاني گفت: اولويت سياست خارجي عربستان تشديد بحران منطقه است و قرار نيست ايران در زمين عربستان بازي کند.

انصاري ادامه داد: عربستان با همين مواضع تا كنون سد راه حجاج ايراني شده است.

وي در مورد افزايش مبادلات تجاري ايران با كشورهاي مختلف گفت: ما در مسير درست در حال حركت هستيم و اين گونه اقدامات زمان بر است.

وي با اشاره به پرداخت بدهي هاي نفتي هند به ايران اظهارداشت: اين اقدامات از اثرات برجام است.

وی در واکنش به رزمایش نظامی 11 کشور در ازمیر ترکیه گفت: ما موضع خاصی نسبت به این اتفاق نداریم اما موضع ثابت جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تحولات امنیتی منطقه به این عنوان است که امنیت منطقه بر عهده کشورهای منطقه است و بدون مبارزه با تروریسم امکان فراهم کردن امنیت وجود ندارد.

وی تاکید کرد: هرگونه اقدام در جهت ایجاد امنیت منطقه منوط به ایجاد توافق مابین کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی باید صورت بگیرد.

سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان درخصوص کشته شدن مولا اختر رهبر طالبان اظهار داشت: در ارتباط با این حادثه جمهوری اسلامی ایران از هرگونه اقدامی در جهت صلح و ثبات در افغانستان استقبال می کند.

جابری انصاری در واکنش به خبر منتشر شده مبنی بر اینکه روادید ایران در گذرنامه فردی که در بلوچستان پاکستان کشته شده وجود دارد اظهار داشت: مراجع ذیربط جمهوری اسلامی ایران این ادعا را رد می کنند که چنین فردی در چنین تاریخی از سمت مرز ایران وارد پاکستان نشده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی راجع به کمک نظامی ایران به عراق به منظور آزادسازی فلوجه توضیح داد: ایران در جهت مبارزه با تروریست به عراق و سوریه بنا به درخواست این دو کشور از هیچ کمکی قصور نخواهد کرد اما درخصوص این مورد خاص اگر درخواست کمک شود براساس آن تصمیم گیری خواهد شد.

جابری انصاری در مورد سفر نخست وزیر هند به تهران نیز گفت: این سفر در حوزه‌های مختلف به ویژه انرژی حائز اهمیت است و در جریان آن 14 سند همکاری امضا شده که امیدواریم این سفر شامل برکات باشد.

وی به سفر همزمان رئیس جمهور افغانستان به تهران نیز اشاره کرد و گفت: در جریان این سفر قرار است اجلاس سه جانبه رئیس جمهور ایران رئیس جمهور افغانستان و نخست وزیر هند با محوریت بندر چابهار به عنوان محل ترانزیت مشترک کشورها برگزار می شود.

وی همچنین راجع به پرداخت بدهی نفتی هند به ایران نیز گفت: مقداری از این پرداخت صورت گرفته و مابقی آن نیز به زودی پرداخت خواهد شد.

جابری انصاری در واکنش به پیشنهاد روسیه به منظور نشست صلح افغانستان با حضور کشورهای مهم و احتمال حضور ایران در این نشست گفت: ایران از هرگونه اقدامی در جهت صلح و ثبات و گسترش امنیت در افغانستان استقبال می کند و در صورتی که چنین پیشنهادی از سوی روسیه مورد توجه افغانستان باشد طبیعتاً ایران نیز استقبال خواهد کرد.

وی در مورد نشست تماس سوریه که در وین برگزار شد نیز اظهار داشت: اجلاس وین در مورد تلاشهای بین المللی حل سیاسی بحران سوریه برگزار شد که ایران هم هیئتی به ریاست ظریف در این نشست داشت و بخش عمده این اجلاس به تکرار مواضع گذشته کشورها گذشت و مشکل اساسی که همچنان درخصوص حل بحران سوریه وجود دارد عدم وجود اجماع و تعریف مشترک از مشکلات موجود در سوریه و اولویت قرار دادن حل این مشکلات است.

فروش آب سنگین به آمریکا در مراحل نهایی

ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده روز چهارشنبه در نشست سیاست‌گذاری به میزبانی پولیتکو در واشنگتن گفت: ما هنوز در حال اجرای آن نخستین معامله هستیم.

وزیر انرژی ایالات متحده اضافه کرد که دلیل اینکه ایالات متحده این آب سنگین را می‌خرد به دلیل محدودیت‌های بر روی مواد هسته‌ای تحت این توافق نامه است. با گرفتن این آب سنگین از ایران و متعاقبا استفاده از آن در ایالات متحده این اقدام در جهت برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای این کشور عمل می‌کند.

طبق اظهارات مونیز کابینه اوباما در جهت نهایی کردن توافق ۸/۶ میلیون دلاری خرید ذخایر آب سنگین مورد استفاده در برنامه هسته‌ای این کشور حرکت می‌کند.

این در حالی است که مقامات کشورمان با اشاره به بلوکه شدن ۲ میلیار دلار از اموال کشورمان در آمریکا تاکید دارند که به منظور تکرار نشدن این اتفاق پس از وصول تمام ۸/۶ میلیون دلار این قرار داد آب سنگین را در اختیار آمریکا قرار خواهند داد.

ایران خط واصل هند و افغانستان/حضور همزمان مقامات دو کشور در تهران

روز دوشنبه سوم خرداد و مصادف با سالروز آزادی خرمشهر مقامات دو کشور هند و افغانستان به صورت همزمان در تهران حضور می یابند.

بنابراین گزارش، همزمان با حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان و ناریندرا مودی نخست وزیر هند در تهران سند توافق ترانزیتی بین ایران و این دو کشور به امضا خواهد رسید.

ایران با توجه به جایگاه ژئوپلتیکی که دارد در امر ترانزیتی نقش مهمی دارد و می‌تواند دیگر کشورها این منطقه را به آسیای میانه، قفقاز، روسیه و اروپا متصل کند.

گفتنی است،‌ "ناریندرا مودی" نخست وزیر هند در پاسخ به دعوت رسمی حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان دوم خرداد مصادف با نیمه شعبان وارد تهران می شود.

وی را در این سفر دو روزه، یک هیات بلندپایه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی همراهی می کند.

در جریان این سفر، چندین سند همکاری میان تهران – دهلی نو به امضا خواهد رسید.

اسناد و موافقتنامه هایی که قرار است در جریان سفر نخست وزیر هند به تهران امضا شود، عمدتا در بخش های اقتصادی، سرمایه گذاری، تجاری، حمل و نقل و توسعه بنادر، فرهنگی، علمی و دانشگاهی است.

سفر آقای "ناریندرا مودی" به تهران و امضای این اسناد همکاری، فصل نوینی از روند رو به رشد همکاری های تهران - دهلی نو را در ابعاد مختلف رقم خواهد زد.

دیدار و گفت وگو با رییس جمهوری و مقامات ارشد نظام در برنامه سفر رسمی نخست وزیر هند به تهران گنجانده شده است.

همچنین، محمد اشرف غنی برای حضور در مراسم امضای توافق نامه ترانزیت بندر چابهار در 23 مه از ایران دیدار خواهد کرد.

دواخان مناپال سخنگوی دفتر رئیس‌جمهور افغانستان در گفت‌وگو با خبرگزاری ترند آذربایجان با بیان اینکه چابهار نزدیکترین بندر به افغانستان است، اظهار امیدواری کرد که همکاری سه جانبه بین ایران، هند و افغانستان چشم انداز خوبی را در برابر کابل قرار دهد.

وی گفت: یادداشت تفاهمی بین ایران، هند و افغانستان به امضا خواهد رسید.

این دومین سفر محمد اشرف غنی رئیس‌جمهور افغانستان به ایران است.

امریکا باید اقدامات بیشتری انجام دهد

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست خبری مشترک با موری مک کالی وزیر خارجه نیوزیلند گفت: ما در هفته‌ها و ماه‌های گذشته توفیق‌های قابل توجهی در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور در نتیجه اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی با شرایط ایجادشده در دوران پس از برجام داشتیم.

 

وی ادامه داد: گرایش بنگاه‌های اقتصادی به همکاری با جمهوری اسلامی ایران بسیار قابل توجه بوده است و حضور گسترده بنگاه‌های بزرگ اقتصادی به همراه هیات‌های سیاسی از کشورهای مختلف نشان‌دهنده علاقه جامعه بین‌الملل به همکاری با ایران است.

وزیر امور خارجه یادآور شد:‌ موانعی که در دهه گذشته در مسیر همکاری اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورها ایجاد شده، قسمت عمده‌ای از آن به دلیل سیاست‌های خصمانه آمریکا و تحریم‌های این کشور و جامعه بین‌المللی بوده که به تدریج در حال کنار رفتن است.

ظریف گفت: البته قسمتی از این تحریم‌ها با تعهداتی که به برجام داشته‌اند، به طور رسمی کنار گذاشته شده است اما ما اعتقاد داریم اقدامات عملی هم در کنار بیانیه‌ها باید صورت بگیرد.

وی اضافه کرد: هم بیانیه‌ای که در حاشیه دیدار بنده و آقای کری در نیویورک مطرح شد و هم بیانیه جدید از طرف وزرای خارجه ایالات متحده آمریکا و سه کشور اروپایی اتحادیه اروپا صادر شد،‌ نشان‌دهنده فضای سیاسی است که مجموعه این کشورها احساس می‌کنند لازم است تعهد خود را به اجرای برجام نشان دهند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: گفت‌وگوهایی برای اقدامات عملی هم در نیویورک و وین با آقای کری داشتیم و هم با آقای هاموند و خانم موگرینی داشتیم. در این گفت‌وگوها توافق کردیم اقدامات عملی برای رفع موانع صورت بگیرد و ما اینها را پیگیری می‌کنیم.

وزیر امور خارجه گفت: همکاری گسترده‌تر بین بانک‌های مرکزی و موسسات مالی و پولی با ایران که هم اکنون در حال انجام است .همچنین اقدام به تشویق بانک‌ها برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران از محورهای گفت‌وگوهای خود با این مقامات بود.

به گفته ظریف، قسمتی از این توافقات انجام شده و قسمتی هنوز در حال انجام است اما این یک قدم است و هنوز به‌صورت کافی به آنچه که باید می‌رسیدیم، نرسیدیم و باید اقدامات بیشتری از سوی آمریکا صورت بگیرد.

 

کد خبر 546448

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha