الجزایر؛ همکار اقتصادی تازه ایران

خبرگزاری شبستان:ایران و الجزایر گسترش فعالیت های اقتصادی را در دستور کار خود قرار دادند و امروز در راستای تلاش های دو کشور وزیر نفت نسبت به گسترش همکاری های اقتصادی میان دو کشور ابراز امیدواری کرده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: الجزایر از کشورهای مهم در شمال قاره آفریقاست که از نظر وسعت جغرافیایی بزرگ‌ترین کشور در سواحل جنوبی مدیترانه و دومین کشور بزرگ آفریقا بعد از سودان است و با کشورهای تونس، لیبی، نیجر، مالی، موریتانی، مغرب و جمهوری صحرای غربی همسایه است و در شمال نیز، مرزهای این کشور به دریای مدیترانه ختم می‌شود.

 

بعد از استقلال الجزایر از فرانسه در سال 1341 دولت ایران استقلال این کشور را به رسمیت شناخت و هیأتی برای شرکت در جشن استقلال آن کشور به الجزیره فرستاد و سپس در مهر ماه 1343 اقدام به تاسیس نمایندگی و اعزام سفیر به این کشور کرد و گام اول برای برقراری روابط دیپلماتیک میان 2 کشور از طرف ایران برداشته شد، الجزایر نیز در سال 1345 سفیر اکردیته راهی تهران کرد و در نهایت در سال 1353 سفارت الجزایر در تهران تاسیس شد.

 

در این بین در کنار آغاز روابط سیاسی، همکاری‌های فنی و اقتصادی، ازجمله در تعیین سیاست‌های نفتی در اوپک برای قیمت‌گذاری نفت و یا کاهش یا افزایش سهمیه تولیدی نفت کشورها و همکاری‌های فنی و علمی در زمینه صنایع نفتی بین دوطرف به‌وجود آمد و موافقت‌نامه‌هایی در این زمینه بین 2 کشور امضا شد. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، نه‌تنها روابط تهران با آن کشور سرد نشد بلکه تضادهای پیشین بین 2 کشور در عرصه سیاست خارجی تا حدودی برطرف شد.

 

در سال‌های پایانی دهه 60 به‌دلیل مسائل داخلی در الجزایر و متهم شدن ایران به دخالت در امور داخلی الجزایر، سطح روابط سیاسی و دیپلماتیک و بعد از آن سطح روابط در همه زمینه‌ها بین 2 کشور کاهش‌یافت و خاموشی روابط آغاز شد. این امر در حالی صورت می‌گرفت که انتخابات سراسری شهرداری که در سال 1990 در الجزایر برگزار شد و عدم‌قبول پیروزی اسلامگرایان را درپی داشت، مقامات الجزایر برای توجیه رفتار غیرقانونی خود، ایران را به حمایت غیرقانونی از گروه‌های اسلامی الجزایر و ارتباط با آنها متهم و به‌طور یکجانبه روابط دیپلماتیک را قطع کردند و سطح روابط به کاردار کاهش یافت و در سال 1371 رابطه 2 کشور به‌طور کامل قطع شد.

 

دیدار روسای جمهور ایران و الجزایر در اجلاس هزاره سازمان ملل متحد در سال 1379، منجر به از سرگیری روابط دیرینه 2 کشور در سطح بالای دیپلماتیک شد و روابط 2 کشور وارد دورانی جدید شد و همچنین سفر‌هایی از سوی مقامات 2 کشور به کشور‌های یکدیگر انجام گرفت؛ در این بین هرچند روابط سیاسی بین 2کشور به‌حالت عادی درآمد اما روابط اقتصادی همچنان کم‌دامنه دنبال شد. دو کشور پس از آن گسترش فعالیت های اقتصادی را در دستور کار خود قرار دادند و امروز در راستای تلاش های دو کشور وزیر نفت نسبت به گسترش همکاری های اقتصادی میان دو کشور ابراز امیدواری کرده است.

 

وزارت نفت به نقل از بیژه زنگنه، وزیر نفت در دیدار عبدالسلام بوشوارب، وزیر صنعت الجزایر نوشته است: "فضا برای گسترش همکاریهای تهران و الجزیره مهیاست. ایران و الجزایر در سال های گذشته به دلیل کاهش قیمت نفت شرایط سختی را گذرانده اند اما در حال سپری کردن این شرایط سخت هستیم. تهران و الجزیره در همه بحران ها و شرایط سخت مواضع مشابه ای داشته اند و همدیگر را پشتیبانی کردند. سفر معاون اول رئیس جمهوری به الجزایر و حضور نخست وزیر این کشور در نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی. یی سی اف) در تهران سبب تحکیم روابط دو کشور شد. از نظر اراده سیاسی فضا برای گسترش همکاری میان دو کشور آماده است. امیدواریم همکاری اقتصادی دو کشور گسترش یابد."

 

یادآور می شود: حجم مناسبات اقتصادی ایران و الجزایر در سه ماه نخست پارسال 769 هزار دلار بود که کل این رقم شامل صادرات ایران به الجزایر می شود. به گفته رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، سهم ایران از بازار الجزایر فقط پنج میلیون و 90 هزار دلار معادل حدود 9 هزارم درصد از کل واردات این کشور است. با توجه به ظرفیت های موجود ایران، این مقدار قابلیت افزایش 1.5 درصدی معادل 830 میلیون دلار را دارد و با توجه به توافق های انجام شده، تا سطح حداقل یک میلیارد دلار قابل افزایش است.

کد خبر 546308

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha