خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در روابط ایران و ژاپن از بدو تأسیس تا به امروز، همواره جنبههای اقتصادی دارای اهمیت ویژه بودهاست. از یک طرف ژاپن به نفت و بازار ایران نیازمند میباشد و از طرف دیگر ایران نیز ژاپن را همواره بازار عمده برای فروش نفت و تأمین کالاهای صنعتی و فناوری قلمداد کرده است. روابط بازرگانی بین دو کشور به ویژه از هنگام نخستین مرحله افزیش قیمت نفت خام در سال ۱۹۷۳، افزایش شدیدی نشان میدهد به عنوان مثال در سال ۱۹۶۷، حجم روابط تجاری دو کشور فقط ۸/۶۰۵ میلیون دلار بود که ۷۷ میلیون دلار آن مربوط به صادرات ژاپن به ایران و ۸/۵۲۸ میلیون دلار آن به واردات از ایران اختصاص داشت.
بنابراین گزارش، در سال ۱۹۷۷، ژاپن کالاهایی به ارزش ۹۳/۱ میلیارد دلار به ایران صادر کرد و ۲۴/۴ میلیارد دلار از ایران واردات داشت که بدین ترتیب، حجم روابط تجاری در مقایسه با سال ۱۹۶۷، یعنی حدوداً ده سال قبل از آن، ۱۰ برابر افزیش یافت. در راستای افزایش تعاملات ایران و ژاپن به تازگی مذاکرات با شرکت ماروبنی ژاپن برای احداث یک مجتمع پالایش گاز در جزیره کیش در حال انجام است.
ماروبنی، شرکت بازرگانی ژاپنی است، که در زمینه تجارت و مبادلات فلزات و فولاد، ماشینآلات صنعتی و تجهیزات کارخانجات، وسایل نقلیه، کشتی و شناور، محصولات نساجی، مواد شیمیایی و کاغذ، مواد غذایی، همچنین ارائه خدمات لجستیکی و خدمات مالی فعالیت میکند. شرکت ماروبنی در سال ۱۹۱۸ بعنوان شرکت تابعهای از کمپانی ایتاچو تاسیس شد و در سال ۱۹۴۹ از این شرکت تفکیک شد و بعنوان یک شرکت مستقل ثبت گردید. این شرکت توسعه خود را از سال ۱۹۵۵ و در پی ادغام با بخش فروشگاههای زنجیرهای کمپانی تاکاشیمایا آغاز نمود. ماروبنی در حال حاضر بعنوان پنجمین شرکت بازرگانی ژاپن محسوب میشود. دفتر مرکزی این شرکت در محله اوتهماچی، شهر چیودا، توکیو، ژاپن قرار دارد و سهام آن در بازارهای بورس توکیو، بورس اوساکا و بورس ناگویا معامله میشود. شرکت ماروبنی در سال ۲۰۱۱ در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰، رتبه ۱۹۹ از بزرگترین شرکتهای جهان را به خود اختصاص داد.
این گزارش می افزاید: عبدالرضا حاجی حسین نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در این باره به مهر گفته است: " برای توسعه میدان گازی کیش در خلیج فارس سه فاز توسعه ای تعریف شده است. هدف از توسعه فاز اول میدان کیش تولید روزانه حدود یک میلیارد فوت مکعب (معادل ۲۵ میلیون متر مکعب) گاز طبیعی و بیش از ۱۱ هزار بشکه میعانات گازی است. بر این اساس حفاری حدود ۱۴ حلقه چاه در این بخش ساحلی این میدان گازی در دستور کار قرار گرفته است. هم اکنون حفاری چاهای فاز اول میدان گازی کیش از پیشرفتی بالغ بر ۷۵ درصد برخوردار است.
بر اساس برنامه زمانبندی تعریف شده پیش بینی می شود حفاری چاههای ساحلی میدان گازی کیش تا پایان سال جاری به پایان برسد. اخیرا قرارداد ساخت نیروگاه این میدان گازی هم امضا شده و سایر تاسیسات ساحلی آن تا پایان امسال آماده راه اندازی خواهند شد. تاکنون ۹ گروه شامل شرکت های ایرانی و جوینت های خارجی آن در این مناقصه حضور یافته است. در کنار شرکت های داخلی، شرکت های بزرگ نفتی از کره جنوبی یا ژاپن، فرانسه و چین به عنوان جوینت شرکت های ایرانی در مناقصه حضور یافته اند. ارزش این مناقصه گازی به منظور ساخت مجتمع فرآورش گاز میدان کیش حدود ۸۰۰ میلیون دلار است. یکی از شرکت های معتبر حاضردر این مناقصه ماروبنی ژاپن بوده که مذاکرات با این شرکت آسیایی برای حضور در مناقصه آغاز شده است."
یادآور می شود: میدان گازی کیش یکی از میدانهای گازی ایران است که در خلیج فارس قرار دارد. این میدان که در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق جزیره لاوان قرار دارد، طی لرزهنگاری دو بعدی در سال ۱۹۶۸ مشخص شد. اولین چاه این میدان گازی در ۲۶ می ۱۹۶۸ توسط شرکت اسکو برای ارزیابی پتانسیل هیدروکربوری افق آسماری، گروه بنگستان، خامی و دهرم حفاری شد. حجم گاز درجای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۴۸ تریلیون فوت مکعب با ضریب بازیافت ۷۵ درصد و حجم میعانات گازی در جای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۵۱۴ میلیون بشکه تخمین زده شده است.
نظر شما