حسین بهبودی، مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم درباره آسیب های آموزش قرآن در کشور، به خبرنگار شبستان گفت: نخستین آسیب در عرصه آموزش کتاب الهی به مربی و معلم باز می گردد که باید در کنار مهارت و دانش ابتدایی برای ورود به این عرصه تخصصی، توانایی روزآمد کردن دانش خود را همراه با اعتقاد به اعتقاد به تقدس این عرصه به ویژه در ارتقای فرهنگ جامعه داشته باشد.
وی با بیان این مطلب که باور به لزوم روزآمدسازی دانش و اطلاعات از ضرویات معلمان قرآن است، اظهارکرد: این ضرورت در آموزش و پرورش با جدیت بیشتری همراه است چراکه برخلاف سایر نهادهای آموزشی در مسیری نظام مند با مبدا و مقصد شخص در حرکت است و توفیق معلم در آن وضوح بیشتری دارد.
بهبودی ادامه داد: دیگر دور ه های آموزشی به دلیل عدم بهره مندی از روندی ثابت دستیابی به نتایج و موانع موجود در راه آن از وضوح چندانی برخوردار نیست در حالی که در وزارت آموزش و پرورش با وجود فعالیت بالغ بر هزاران معلم هنوز اهداف قرآنی جامعه و کم سوادی قرآنی دانش آموزان از میان نرفته است.
فقدان نیروی زبده با وجود صحت منطقی آموزش قرآن منجر به عدم خروجی مطلوب شده است
مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم برنامه های آموزش و پرورش را دارای صحت منطقی بیشتر نسبت به دیگر نهادها دانست و تصریح کرد: این صحت منطقی در برنامه های به دلیل فقدان نیروی متخصص در ارائه آموزش های قرآنی متاسفانه منجر به خروجی نامناسب و کم سواد قرآنی شده است که تنها مسیر برطرف کردن آن بکارگیری نیروی زبده و آموزش دیده در این عرصه تخصصی است.
وی در مقایسه آموزش و پرورش با جلسات قرآنی در ارائه آموزش های کتاب الهی بیان کرد: فعالیت جلسات قرآنی از روی خواست های شخصی انجام می شود و در مقابل آموزش و پرورش درپی کار تخصصی و نظام مند است، از این رو باید به تخصص معلمان و مربیان قرآن توجهی ویژه داشته باشد.
بهبودی قرآن آموز را دیگر رکن توفیق در آموزش قرآن برشمرد و ابرازکرد: بدون توجه به نیازهای مختلف فراگیر نمی توان برنامه مناسب و کارآمد را در عرصه آموزش طراحی کرد چراکه فرگیران که عمدتا در گروه های سنی کودک، نوجوان و جوان قرا دارند در کنار فراگیری آموزش های متنوع درپی دستیابی به مقبولیت اجتماعی بوده و دید اطرافیان برایشان حائز اهمیت است.
وی درباره نگاه منطقی و مثبت جامعه به فعالان قرآنی بیان کرد: سنین پایین جامعه که درپی یافتن مسیری برای توفیق در آینده هستند با تامل در اطراف خود افراد موفق از نظر اجتماعی را شناسایی کرده و برای آینده الگوبرداری می کنند، که متاسفانه در دوران کنونی به دلیل کم توجهی و در بسیاری از مواقع بی توجهی جامعه به فعالان قرآنی، این افراد کمتر به عنوان الگوی نسل های بعدی قرار می گیرند.
کارشناس قرآنی با ابراز تاسف از بی توجهی به جامعه قرآنی در همایش چهره های ماندگار عنوان کرد: اندک تامل و مقایسه فعالان قرآنی با ورزشکاران در جلیل پس از کسب مقام های بین المللی میزان اهتمام به قرآنیان را در نظام اسلامی نشان می دهد، در حالی که در دوران طاغوت با وجود فشارهای سنگین حکومت به دلیل تکریم و تشویق های مردمی نوجوانان و جوانان با اشتیاق هب فعالیت های این عرصه روی می آوردند.
مقایسه چهره های قرآنی و ورزشی میزان اهتمام جامعه به فعالان این عرصه را نشان می دهد
وی با تاکید بر لزوم تکریم هرچه بیشتر چهره های قرآنی در نظام اسلامی نسبت به دوران طاغوت گفت: نظام مبتنی بر قانون که در صدر آن رهبر معظم انقلاب بیش از هر چیز بر پرداخت به عرصه های مختلف قرآنی تاکید دارد، تحولات این عرصه باید چشمگیر باشد و در قوانین حکومتی برای اهل قرآن حقی درنظر گرفته شود.
بهبودی حمایت مسئولان را تنها به بعد مادی منحصر ندانست و اظهارکرد: مسولان باید با حضور در میان اهالی قرآن شوری خاص را در جامعه ایجاد می کنند اما متاسفانه شاهد آن هستیم که حتی برای توجیه فعالیت های دینی از فعالان دیگر عرصه ها استفاده می شود و قدرت فعالان قرآنی که نمونه بارز آن تغییر تفکر مسلمانان نسبت به شیعیان در دوران حج است، نادیده گرفته می شود.
وی با اشاره به قدرت تبلیغات در جامعه تاکید کرد: این قدرت در دوران امیرالمونین کار را به جایی کشاند که مسلمانان در نمازهای خود به امام عصر ناسزا می گفتند، بنابراین باید با اتکا به قدرت این ابزار اثرگذار اقشار مختلف فراگیران را به فعالیت های قرآنی و آموزش مصحف شریف جذب کرد.
بهبودی عدم شناخت اهداف در مجموعه های قرآنی را از مهمترین موانع فراگیری کتاب الهی دانست و بیان کرد: اگر هدف را انس و عمل به قرآن بدانیم آنگاه نگاه ها به آموزش تغییر می کند در غیر اینصورت روخوانی و روانخوانی هدف قرآن آموز می شود، که رفع این مشکل نیازمند بازنگری مبانی و اصول آموزش و نهادهای ارائه دهنده آموزه های قرآنی است.
آموزش قرآن باید در کنار نیت قرب از اصول و استانداردهای لازم برخوردار باشد
مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم با بیان این مطلب که آموزش قرآن دارای اهداف و اصول ناشناخته ای است، اعلام کرد: جزئی ترین کارها برای انجام نیازمند اصول و استانداردهایی است در حالیکه این عرصه مهم فاقد اصول بوده و در بیشتر موارد بدون اتکا به مبانی کارآمد تنها با نیت قرب الهی انجام می شود در حالی که باید دانست این نیت برای دستیابی به اهداف کافی نیست.
وی توجه به ویژگی های شخصیتی فراگیر را از ضرورت های آموزش قرآن برشمرد و تصریح کرد: گاهی محتوا فراتر از درک مخاطب است، شیوه های آموزشی به ویژه در سنین پایین آسیب رسان بوده و یا رفتار معلم به تخریب شخصیتی قرآن آموز می انجامد که برای جلوگیری از وقوع این موارد معلمان و مربیان قرآن باید با مطالعه مناسب و آگاهی از مبانی روانشناسی آموزش وارد میدان عمل شوند چراکه صرف حضور در دوره های آموزشی به قرآن آموزی منتهی نمی شود.
کاربرد شیوه سنتی فارغ از سطح بندی دوره های آموزش قرآن را تسهیل می کند
بهبودی در مقایسه آموزش قرآن به شیوه سنتی با آموزش های امروزی ابرازکرد: دوره بندی کردن دوره های آموزشی قرآن در بسیاری از موارد منجر به کاهش انگیزه در قرآن آموز می شود برخلاف دوره های سنتی که از ابتدا قرآن آموز را در وسط میدان آموزش قرار می دهد، البته شیوه سطح بندی آموش ها در صورتی که از استانداردهای لازم برخوردار باشد می تواند همچون دوره های آموزش سنتی و مکتب خانه ای نتایج مثبتی درپی داشته باشد.
وی با تاکید بر لزوم کیفیت بخشی به جلسات آموزش قرآن گفت: گرچه در بسیاری از موارد مشارکت های مردمی در بقا و استمرار یک حرکت نقش اصلی را ایفا می کند اما در حمایت و مشوق های دولتی در تعمیق فعالیت های بسیار موثر است و باید در ابعاد مادی و معنوی وجهه همت و رویکرد اصلی قرار گیرد.
بهبودی برخورداری موسسات قرآنی از برخی امتیازات را ضروری دانست و بیان کرد: کاهش عوارض شهردای، تعرفه های آب، برق و گاز، معافیت مالیاتی و پوشش بیمه ای از اقداماتی است که انجام آنها در توسعه و ارتقای آموزش قرآن در جامعه بسیار موثر است که به امور دیگر همچون موسسات آموزش موسیقی با بهانه نیاز روز جامعه می شود.
کارشناس قرآن خاطرنشان کرد: متاسفانه نگاه جامعه و انتظار بالای آن از جامعه قرآنی نیز کار در این عرصه را مشکل ساخته و باعث شده تا حمایت ها صرف قهرمان سازی در دیگر عرصه ها برای فخر فروشی شود در صورتی که با اهتمام به فضاهای کارآمد قرآنی و حواشی آن می توان شاهد درخشش نوجوانان و جوانان متناسب با شان نظام اسلامی در عرصه های مختلف شد.
پایان پیام/
نظر شما