مهدویت   گفتمان نجات جهان است نه پایان تاریخ و برخورد تمدن ها

خبرگزاری شبستان: امروز جهان منتظر یک ایدئولوژی جایگزین و تجربه جدید است، تجربه ای غیر از سکولاریسم، لیبرالیسم و کاپیتالیسم و سرمایه داری. تجربه ای که مردم جهان در سطح جهانی با آن روبرو می شوند و آن تجربه نجات جهانی است.

آیت‌الله اسماعیل گندمکار، عضو گروه مطالعات تطبیقی دانشگاه جورج آگوست گوتینگن آلمان در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با موضوع «مهدویت در نگاه جهانی» تصریح کرد: جامعه شناسان جدید غرب در یک تقسیم بندی، قائل به دوران «سنت»، «مدرن» و «پسامدرن» شده اند و برای هر یک نیز مولفه هایی از قبیل ساختارگرایی، کلیت گرایی و ... ذکر کرده اند.  در این نوع نگاه جامعه شناسی، بحث کنش و واکنش متقابل اجتماعی و ارتباطات اجتماعی و سیر تاریخی جوامع مطرح است.

 

وی افزود: در آثار افرادی همچون افلاطون، ژان ژاک روسو، مونتس کیو و ... نیز توجه ویژه ای به جامعه شده است. بحث سیر حرکت تاریخی جامعه توسط جامعه شناس مسلمان ابن خلدون نیز مطرح شده و به نحوی در فلسفه تاریخ بحث از حرکت قانونمند تاریخ و جامعه مورد نظر است. در همین راستا استاد شهید مرتضی مطهری نیز به این مباحث از دیدگاه اسلامی پرداخته است و جامعه شناسان مسلمان نیز به این عرصه ها ورود داشته اند.

 

گندمکار تصریح کرد: امروز در عرصه سیاست، فرهنگ، معرفت و «چالش پارادایم تئوری ها» در عرصه اجتماعی دوران تاریخی جوامع، مخصوصا در تقسیم بندی بلوک شرق و غرب نگاه جهانی، بحث  «نظریه ی پایان تاریخ» و یا موضوع «برخورد تمدن ها» مطرح می شود و افرادی مانند ساموئل هانتینگتون نظریه برخورد تمدن ها و فوکویاما بحث پایان تاریخ را مطرح می کنند. در واقع بحث بر سر این است که در نوع نگاه جامعه شناسیِ لیبرالیستی و غربی، جامعه در یک تقسیم بندی به «جامعه مدنی» و « جامعه بدوی» تقسیم می شود و آنها ادعا می کنند که در جامعه مدنی، بهترین مدل و الگو و برترین شاخص رشد، ترقی و توسعه در حوزه تمدنی؛ از آن جامعه ی آنگلوساکسون آمریکایی است و این جامعه را به عنوان یک نمونه ی موفق و کارآمد معرفی می کنند.

 

عضو گروه مطالعات تطبیقی دانشگاه جورج آگوست تصریح کرد: این نوع نگاه به دنبال این است که این الگو را با بحث تئوری جهانی سازی و نظم نوین جهانی که معادل «آمریکایی سازی» تعریف شده، بر جهان حاکم کند. یعنی فرهنگ آمریکایی، اقتصاد آمریکایی، جامعه آمریکایی و حتی در بحث هنر و سایر عرصه ها، آن مدل آمریکایی را به عنوان الگو به پارادایم قالب در جهان تبدیل کند هم در غرب و هم در شرق.

 

وی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: این نظریه پردازان در این سیر به این نتیجه رسیدند که برای این جهانی سازی موانعی وجود دارد از جمله وجود کشورهایی  مانند چین، ژاپن، هند و ... که قائل به بودیسم، هندوییسم، کنفسیوس و عارفانی از چین، ژاپن و هند هستند. مانع بعدی نیز مسئله اسلام در کشورهای اسلامی است. آنها برای رفع مانع اول به این نتیجه رسیدند که آمریکا و غرب را به عنوان بازار خرید کالاهای این کشورها قرار داده و از طریق اقتصادی این مانع را حذف کنند.

 

پروفسور گندمکار ابراز کرد: مانع بعدی برای جهانی سازی، اسلام در کشورهای اسلامی بود. بخصوص اندیشه انقلاب اسلامی و قرائت شیعی و اهل بیتی از اسلام که نوع اصیل اسلام است و اسلام ناب محمدی متبلور در اندیشه اهل بیتی است. آنها برای حل این موضوع، بحث اسلام هراسی، موضوع 11 سپتامبر و انفجار برج های دوقلو، توهین به پیامبر (ص)، قرآن سوزی و کتاب آیات شیطانی سلمان رشدی و ... را با هدف تخریب چهره فرهنگی اسلام در دستور کار قرار دادند تا چهره واقعی اسلام را مخدوش کنند که امروز نیز این جریان همچنان ادامه دارد.

 

این محقق و پژوهشگر مباحث اسلامی در ادامه گفت: بحث اسلام و تفکر و فرهنگ اسلامی با قرائت انقلاب اسلامی و اهل بیتی با انقلاب اسلامی امام خمینی و آیت الله خامنه ای در جهان اسلام یک موج جدید ایجاد کرد که این موج جدید برای غرب غیرقابل تحمل است.  چرا که این موج را مانعی برای جهانی سازی و آمریکایی سازی جهان می دانند. انقلاب ایران هرچه جلوتر می رود دشمنان بیشتر تلاش می کنند تا چهره وحشتناکی از اسلام، ایران، تشیع و مهدویت معرفی کنند. ساموئل هانتینگتون در یکی از سخنرانی های خود در اسراییل می گوید: «انقلاب ایران با دو بال عاشورا و مهدویت حرکت می کند که به وسیله عاشورا شور و حرارت می گیرد یعنی منبع و موتور حرکت آن است و به وسیله مهدویت پرواز می کند چون امید به آینده است و نگاه به آینده دارد.»

 

وی افزود: امروز در مراکز آکادمیک و دانشگاهی جهان در مراکز بزرگ استراتژیک جهان، بحث آینده پژوهی و آینده شناسی مطرح است. آینده امروز در جهان منتظر یک ایدئولوژی جایگزین و تجربه جدید است تجربه ای غیر از سکولاریزم، غیر از لیبرالیزم، غیر از کاپیتالیسم و سرمایه داری. تجربه ای که مردم جهان در سطح جهانی به آن روبرو می شوند و آن تجربه نجات جهانی است امروز جهان بشریت با بحران های سهمگینی چون بحران معنویت، بحران هویت، بحران حقیقت و بحران مشروعیت مواجه است. امروز ازدواج همجنس با همجنس نشانگر بحران هویت در جوامع است و مهدویت جوابگوی همه بحران های انسان مدرن و جوامع مدرن است.

 

پروفسور گندمکار تاکید کرد: امروز مهدویت یک گفتمان جدید منطقی و انسانی را در جهان مطرح می کند. چرا که اصولا مهدویت یک «گفت تمدنی» است. برخلاف نظر برخی افراد که قائل به «گفت وگوی تمدن ها» هستند که اصل این نظریه از میخائیل گوگ تین یهودی روسی گرفته شده، ما قائل به «گفت تمدنی» هستیم. ما در مهدویت قائل به گفت تمدنی هستیم؛ یعنی یک گفت جدید به جهان عرضه می کنیم که برای جهان تازه است. چرا که ما در مقابل «آمریکایی سازی» جهان، قائل به «الهی سازی» جهان هستیم. آمریکایی سازی جهان یعنی شیطانی سازی جهان.

 

وی در ادامه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: به فرمایش مقام معظم رهبری ما یک «مهندسی شیطانی» و یک «مهندسی الهی» داریم و المان و نماد اصلی مهندسی الهی جهان، در نظریه مهدویت مطرح می شود. ما در اینجا چون جهانی نگاه می کنیم و نگاه حکومت الهی با مهندسی الهی توسط امام مهدی علیه السلام را مطرح می کنیم این برای جهان یک گفتمان جدید است.

 

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: یعنی امام مهدی علیه السلام وقتی تشریف آوردند یک حقوق بین المللی جدید، یک سیاست جدید جهانی و یک اقتصاد جدید جهانی تعریف می کنند. البته قراردادهای اجتماعی و مجالس جهان به شکل طبیعی وجود خواهد داشت اما چهارچوب های قانونی که در جهان خواهد بود، چهارچوب های الهی است و مسئله توجه به نیاز واقعی انسان مطرح است. امروز شعاری که غرب در بحث دموکراسی و در بحث پیشرفت و آزادی و تمدن بشری سر می دهد شعاری است که در واقعیت منجر به بحران معنویت، بحران حقیقت، بحران هویت و بحران مشروعیت شده است.               

کد خبر 545761

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha