هند و چین همکاران ایران برای توسعه چابهار

خبرگزاری شبستان: بندر چابهار آسان‌ترین و راهبردی‌ترین راه دسترسی به آبهای آزاد برای ۶ کشور محاط در خشکی در آسیای میانه است و برای توسعه این بندر کشورهایی چون هند و چین آمادگی خود را در این زمینه اعلام کرده اند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: چابهار یکی از شهرهای جنوب خاوری استان سیستان و بلوچستان ایران و تنها بندر اقیانوسی ایران است که در کرانه دریای عمان و اقیانوس هند قرار دارد. لنگرگاه آن قابلیت پهلوگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیما را دارد و از مناطق آزاد بازرگانی ایران است. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایه‌گذاری فراوانی در آن صورت می‌گیرد؛ از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیما (در خلیج چابهار) و ساخت راه‌آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین‌المللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.

 

بنابراین گزارش، براساس پیش بینی محققان سازمان ملل در زمینه حمل و نقل بین‌المللی، حدود نیمی از حمل ونقل جهان میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام می‌شود. از مجموع ۳ کریدور حمل و نقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیش بینی کرده‌اند، ۲ کریدور ازایران می‌گذرد و چابهار نقطه عبور جنوبی‌ترین کریدور شرقی–غربی جهان خواهد بود. این کریدور از دروازه ابریشم درچین آغاز می‌شود و قلب اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده و به سرزمین آسیای جنوب شرقی می‌پیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهم‌ترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار می‌رسد.

 

بندر چابهار آسان‌ترین و راهبردی‌ترین راه دسترسی به آبهای آزاد برای ۶ کشور محاط در خشکی در آسیای میانه است. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایه‌گذاری فراوانی در آن صورت می‌گیرد؛ از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیماو ساخت راه‌آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین‌المللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.

 

منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هکتار در منتهی‌الیه جنوب شرقی ایران در ۲۵ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۶۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی در شرق خلیج چابهار و در کنار آبهای دریای عمان قرار دارد. این منطقه به‌وسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال می‌یابد. دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرارداشتن در خارج از خلیج فارس و همین‌طور عدم آسیب پذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیابی میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آورده‌است. بنا بر نظر سازمان ملل، چابهار یکی از مهمترین راه‌های کریدور شرق-غرب و جنوبی‌ترین راه این کریدور است.

 

این گزارش می افزاید: چابهار در سالهای متمادی توسعه یافته شده و امروز به کانالی برای مبادلات تجاری تبدیل شده است؛ کشورهای بسیاری هستند که تمایل دارند در طرح های توسعه این بندر شرکت داشته باشند که از آن جمله می توان به هند و ژاپن اشاره کرد. منابع مطلع در دهلی نو اعلام کردند هند و ژاپن برای ساخت یک بندر و مجتمع صنعتی در بندر چابهار همکاری می کنند. ایرنا در این رابطه نوشته است: "شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن نیز چندی پیش در سخنانی اظهار امیدواری کرده بود که در سفر امسال خود به تهران به توافقی در زمینه همکاری این کشور با هند در چابهار دست یابد. برهما چلانی، کارشناس روابط راهبردی هند نیز گفته است که همکاری هند و ژاپن در توسعه بندر چابهار و ساخت مرکز صنعتی می تواند یک پیروزی برای تمام طرف ها از جمله ایران باشد. چابهار دارای ظرفیت بالاتری از بندر گوادر در پاکستان است و این بندر می تواند به مرکز حمل و نقل تجاری در منطقه تبدیل شود. روابط هند و ژاپن تنها محدود به همکاری های اقتصادی و سیاسی نمی شود بلکه دو کشور دارای روابط راهبردی مهمی هستند."

 

یادآور می شود: تفاهمنامه همکاری برای توسعه بندر چابهار اردیبهشت ماه سال گذشته به امضای نیتین گادکاری، وزیر کشتیرانی، حمل ونقل و بزرگراههای هند و عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی کشورمان رسید. در این تفاهمنامه هندی ها برای سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری برای توسعه لنگرگاه و چند طرح مهم در چابهار اختصاص دادند.

 

کد خبر 545703

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha