روایتی از ۱۷۵ شهید دست بسته در جشنواره تئاتر مقاومت- فتح خرمشهر

خبرگزاری شبستان: جشنواره تئاتر مقاومت –فتح خرمشهر در طول شبهای برگزاری اش، به عطر یاد ۱۷۵ عاشق مظلوم کربلای ۴ مزین شد تا دریادلان یکی از بهترین اتفاقات جشنواره امسال خرمشهر باشد.

خبرگزاری شبستان_اهواز

ایستاده ام به تماشا، دردناکترین صحنه های جنگ روبروی چشمانم رقم می خورد، روایتی از عملیات کربلای ۴ و مظلومیتی که دلم را، همه وجودم را می لرزاند. مظلومیتی دیگر که اینبار جزیره ام الرصاص شرمنده آن است. چه خوب گفت آن شاعر که بین افسانه ‌های آب و جنون، قصۀ تازه ‌ای اضافه شده، قصۀ بیست و هفت ساله ‌ای از صد و هفتاد و پنج تا غواص...

 

۳ دی ماه ١٣٦٥ و عملیات کربلای ٤ در تاریخ حک شده است وقتی که غواصان خط شکن بی پروا از مرگ و به دور از هر آنچه رنگ دنیوی دارد، کنار اروندرود به صف می شوند برای به آب زدن وقتی که آن‌ سوی مرز دشمنی ایستاده برای کشتاری بی مهابا، برای قتل‌ عام کردن!

 

۲۹سال بعد اما شهدای مظلوم گردان یاسین کربلای ۴ بازگشتند همه جا خواندیم «کشف پیکر مطهر ۱۷۵ شهید غواص دفاع مقدس با دستان بسته چشمان خفته، زنده به گورشده، مُرده» و دردها کشیدیم و اشک ها ریختیم...

 

از جنگ و حوادث آن و مظلومیت عمیق شهدا شنیده ایم و فیلم ها دیده ایم، اما حقیقت آن است که ماجرای ۱۷۵ شهید غواص درد دیگری است. حکایتی است که در باور نمی گنجد و از یاد نمی رود.

 

یک سال از آمدن غواصان دلاور جزیره ام الرصاص می گذرد، ضرورت گفتن از دفاع مقدس و ضرورت باز تعریف آن برای نسل بعد از جنگ بر کسی پوشیده نیست که هرچه گفته اند کم بوده و باز هم حرف ها هست برای شنیدن و به تصویر کشیدن. ولی حکایت غواصان دست بسته شهید که موجی از حزن و اندوه در دل ها گذاشت این ضرورت را دو چندان می کند، وعده های زیادی برای ساخت آثار سینمایی با این موضوع داده شد اما انگار غواص های کربلای ۴ حتی در سینمای جنگ هم غریبند.

 

 روایت كربلای ۴ غمبارترین روایت تاریخ جبهه و شهادت است که بی شک به تصویر کشیدنش ادای دینی به مظلومیت دلاورمردان این روایت است. در این میان دریادلان روایتی می شود از قصه غصه های ۱۷۵ غواص و با حضور در جشنواره ای که به نام مقاومت و فتح از غمبارترین شهر دوران حماسه و جنگ مزین گشته به آن افتخاری می دهد که در تاریخ نوزده دوره جشنواره بی سابقه  است و برای همیشه ماندگار.

 

دریادلان میهمان جشنواره مقاومت می شود و  شامگاه ۲۸ اردیبهشت نخستین اجرای خود را در لحظات آغازین جشنواره به روی صحنه می برد تا شاید کمی از غربت این شهدا بکاهد. نمایشی که با محوریت شهدای غواص هر شب مورد استقبال گسترده مردم قرار می گیرد.

 

مردم ایستاده اند، دور تا دور استخر هتل کاروانسرای آبادان که اروند و حکایت غواصانی که به آب زدند را روایت می کند؛ اروندی که از غیرت جوانانش. آنگاه که عزیزانش را از دل آب بیرون کشیدند و در گودالی با دست های بسته زنده به گور کردند، موجی شد.

 

غواص ها به درون آب رفته و به سمت خط دشمن در حرکتند، صدای گلوله و انفجار خمپاره در فضا می پیچد... دقایقی بعد غواصان بر آب شناورند و زنی با چادری مشکی میان آنان شیون کنان...

 

موج تاثر و تالم در تماشاگران دیده می شود، سمیه اشک های خود را با دستمالی پاک می کند و با صدایی بغض آلود گفت: این روایت داغ مرا تازه کرد، یاد بابای شهیدم و همه باباهای شهید که جان خود را فدای اسلام کردند، افتادم.

 

وی که از اهالی آبادان است و برای دیدن نمایش دریادلان آمده ادامه داد: از مسئولان برگزاری این جشنواره که امکان بازآفرینی صحنه های جنگ و مقاومت را فراهم کردند سپاسگزارم، این صحنه ها نیاز امروز جوانان ماست تا با دوران دفاع مقدس و رشادتی که رزمندگان داشتند تا کشورمان را از چنگال دشمنان بیرون کنند، آشنا شوند.

 

پیمان زائری از دیگر تماشاگرانی است که به همراه همسر خود در محل اکران دریادلان حاضر شده گفت: روایت جالبی بود از غواصان شهید، البته بر اساس اطلاعاتی که دارم غواصان شهید به صورت دسته جمعی زنده به گور شدند.

 

وی با اظهار تاسف از نحوه شهادت رزمندگان افزود: زنده به گور کردن سربازانی که برای حراست از میهن خود به مقابله با دشمن می پردازند از شنیع ترین روش های جنگی بوده که استفاده از آن همواره منفور و در همه تاریخ از آن به بدی یاد می شود.

 

زائری تاکید کرد: تاریخ گواهی است بر فرو افتادن زانوی ظالمین در مقابل مظلومینی که ساکت شدند ولی خدا آنها فراموش نمی کند و سرنوشتی شوم برای آنها رقم زده است در حالیکه یاد شهدا تا ابد در خاطر ما خواهد ماند.

 

دریادلان انتظار مادر شهیدی را روایت می کند که سال‌ ها در جست و جوی فرزند خود است، دریادلان روایتگر بی بها شدن جان در بازار عشق و راه وصال است.

 

امیرحسین شفیعی،‌ نویسنده و کارگردان، روح الله زندی فر، مجری طرح، علی براتی، طراح حرکت و حسین پناهی، طراحی و دوخت این نمایش را برعهده دارند. همچنین رضا راد، روح‌الله سنایی، سروش کریمی نژاد، مهرداد آبجار، مجید فاطمی، میلاد محمدزاده، محمدرضا ابراهیمی، محسن لطیفی، آصف جاودان‌فر، یونس حمزه‌لویی، سیدمهدی باقری، محمدعلی شهریاری دوست، پیمان گنجی، سامان توحیدی، علی آبسالان، محمد گل‌گزی، علی گل‌گزی، اشکان پناهی علی باقری و رستا رضوی بازیگران نمایش «دریادلان» هستند.

 

نویسنده و کارگردان این نمایش اظهار کرد: با توجه به مظلومتی که شهدای غواص دارند، سعی کردیم به عنوان عضوی از جامعه هنری ایران، در حوزه تئاتر مقاومت و ارزشی واقعه شهدای غواص را روایت کنیم.

 

وی با بیان اینکه دریادلان تئاتری بی‌کلام و فیزیکال است، افزود: در این تئاتر قصه و اجرا را به صورت کارگاهی پیش بردیم چراکه معتقدیم تئاتر محیطی که دارای ویژگی نوین در اجرا باشد و صورتی خلاقه به خود گیرد بخاطر برخورد مستقیم و خارج از مناسبات سالن می‌تواند مخاطبان زیادی جذب کند.

 

شفیعی با اشاره به اینکه در این نمایش از جذابیت‌ های بصری آب، استفاده شده، ادامه داد: سعی شده نمایشی آبرومند و در شان شهدا تولید شود و از هرگونه سطحی ‌نگری و ساده‌ا نگاری دوری و نمایش را صادقانه پیش ببریم.

 

وی با اشاره به تاثیرات این نمایش بر مخاطب اذعان داشت: معمولا در روایات و خاطرات دوران مقاومت عملیات های پیروز شده بازگو می شود و کمتر از عملیات هایی که شکست خورده اطلاع داریم. اما در این نمایش یکی از عملیات هایی که منجر به شکست شده اما در درون خود پر از پیروزی است به نمایش گذاشته می شود.

 

حسین مسافرآستانه، دبیر نوزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت نیز در این باره گفت: دریادلان با طراحی ویژه در موسیقی و حرکت توام با یک نمایش محیطی ترکیبی است که اجرای متفاوت از تئاتر می باشد.

 

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه این اثر می تواند مفاهیم ارزشی در خود متبلور کند برای بخش میهمان جشنواره تئاتر مقاومت- فتح خرمشهر انتخاب شد.

 

مسافر آستانه ادامه داد: ۲۱۹ اثر به این جشنواره ارسال شد که از این تعداد ۱۳۰ اثر در بخش مسابقه صحنه ای بوده و از بین آنها ۹ نمایش در بخش مسابقه ای و جنبی انتخاب شدند.

 

وی ادامه داد: ۸۵ اثر در بخش خیابانی به دبیرخانه ارسال شد که از این تعداد هشت اثر در بخش مسابقه و سه نمایش برای بخش جنبی انتخاب شد و همچنین چهار نمایش میهمان به صورت محیطی و صحنه ای برای اجرا انتخاب شدند.

 

دبیر جشنواره تئاتر مقاومت – فتح خرمشهر با تاکید بر ضرورت ثبت هنری دستاوردهای فرهنگی هشت سال دفاع مقدس، بیان کرد: جشنواره تلاشی برای رسیدن به این هدف است تلاشی برای ادای دین به فرهنگ دفاع مقدس و آشنایی مخاطبان با این فرهنگ عمیق می باشد.

 

همایون قنواتی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان نیز در این رابطه گفت: ارج نهادن به شهدا و قهرمانان ملی از طریق هنر از اهداف والای جشنواره تئاتر مقاومت- فتح خرمشهر است.

 

وی تصریح کرد: جشنواره تئاتر مقاومت- فتح خرمشهر، جشنواره‌ای کیفی است که پیوند عمیق و گسترده ‌ای با خرمشهر و مردمی دارد که در این شهر جانفشانی ‌های بسیاری کرده و خون ‌های خود را برای این نظام فدا کرده‌ اند.

 

قنواتی اظهار امیدواری کرد: این جشنواره همواره خالق آثار هنری و مروج فرهنگ ایثار و شهادت، انقلاب اسلامی، انسانیت، اخلاق ‌مداری، توجه به مسائل مردم محروم و ایجادگر روحیه مهر، الفت و محبت در میان مردم باشد.

 

 وی ادامه داد: جشنواره تئاتر فتح خرمشهر پاسداشت یاد اسطوره‌هایی است که خونین شهر را با نثار خون پاک خویش از نو خرمشهر کردند.

 

مدیرکل فرهنگ و  ارشاد اسلامی خوزستان افزود: با روشن نگه داشتن چراغ صحنه‌ی تئاتر خرمشهر می‌خواهیم بگوییم جهان آرا راه تو اندیشه تو در روح و روان جامعه ایرانی جای دارد. یاد تو و یارانت را روی صحنه مقدس تئاتر گرامی می‌داریم. همواره باد نام و نشان شهیدان و روشن باد چراغ صحنه نمایش با یاد این شیر مردان.

 

در تک تک نمایش های جشنواره که جنگ و روزهای جنگ را روایت می کند، آسمان دلت بارانی می شود، دیدگانت به اشک می نشیند و بغضی سنگین راه گلویت را می گیرد. موج تأثیر، تحسین و تألم را در همه تماشاگران نمایش های مختلف این جشنواره می توان شاهد بود.

 

و ایستاده‌ام به پریشانی‌ های آب نگاه می‌ کنم، به تن غواصانی که روی آب شناورند، به زنی که تمام نمایش را با چادر خیس وسط آب است و ذهنم به سمت مادرانی که پاره تن خود را دادند و نگرفتند و سال ها انتظار سهم آنان شد و به مردمی که ایستاده اند و اشک به چشم دارند... روایت تلخی است؛ عشق.

 

کد خبر 545605

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha