به گزارش خبرنگار شبستان، اقالیم قلم ضمیمه ادبی هنری سوره مهر شماره 48 و 49 با دبیرd حامد صلاحی است که به تازگی از سوی حوزه هنری منتشر شده است.
اقالیم قلم در هفت اقلیم «طلیعه و طلایه»،« ساحت سیاحت»، «آستان داستان» «نما نمای»«چامه و چکامه»،« طرایف و ظرایف» و «نگاره ها و نگره ها» از سوی حوزه هنری منتشر شده است.
در اقلیم اول اقالیم قلم در مطلبی با عنوان «درجستجوی آرمان شهر»،اسماعیل امینی شعر انقلاب را تفسیر می کند و درباره شناخت صحیح شعر انقلاب می گوید: برای شناخت صحیح شعر انقلاب دو راه قابل اتکا وجود دارد، یکی بررسی و دسته بندی های علمی آثار شاخص و تاثیرگذاری که تئاتر از انقلاب اسلامی و اندیشه ها و آرمان ها و رخدادهای آن سروده شده اند و دو دیگر تدوین معیارهایی برای نقد و ارزیابی اشعار این دوران به ویژه در مقایسه با تحولات شعر فارسی در صد سال اخیر، این معیارهای نقد و ارزیابی می تواند این کاستی و غفلت بزرگ را در شناخت دستاوردهای شعری دوران پس از انقلب اسلامی جبران کند که هر گونه بحث از شعر این دوران بیش از آن که معطوف به مباحث ادبی باشد دستخوش اغراض غیر هنری و غیر شعری بوده است و همواره این تمایلات در مجادلات سیاسی وجود داشته که این ثروت ملی و گنجینه ای ارزشمند فرهنگی را برای اهداف گذرا و هزینه های روزمره خویش مصرف کند.
«قصه صولت صادق» داستان عطار نیشابوری و داستانی از یاسین حجازی با عنوان «در دست یکی ابریقی سیمین در دست دیگری چندی برف»، «هم سرایی سپیدار و سپیده» از علیرضا قزوه و داستان «روزی روزگاری ایران» از محمود گلاب دره ای و « بیماری سیاسی محمدرضا پهلوی» در مطلبی از بهمن فرزانه از مباحث اقلیم دوم اقالیم قلم است.
علی رضا قزوه در «هم سرایی سپیدار و سپیده» به یاد طاهره صفارزاده در اقلیم دوم می گوید: باید چکار کنم تسلیت بنویسم، دروغ بگویم، آن زن می توانست در محافل روشنفکری آمریکا برود و با بهترین شرایط زندگی کند اما ماند و مترجم قرآن شد و دل به دعا بست و شعر آزادگی سرود در همان دیدار آخر باز با معصومیت تمام از خوابش می گفت که در خواب نوشته های قرآنی با نور ظاهر شده بود خوابی که چند بار برایم تعریف کرده بود و حالا دارم به تعبیر خواب هایش می اندیشم.
در اقلیم دوم داستانی از محمود گلاب دره ای، شاگرد جلال آل محمد با عنوان «روزی روزگاری ایران» آورده شده است و همچنین به آثار گلاب دره ای چون «لحظه های انقلاب» و« ابراهیم، ابراهیم»که به ادبیات داستانی انقلاب و دفاع مقدس می پردازد اشاره کرده است، در کتاب لحظه های انقلابی گلاب دره ای به تحسین پیشگامان انقلاب همانند شهید «محمد مفتح»،«حضرت آیت الله خامنه ای» و «سیمین دانشور» به عنوان پیش در آمد انقلاب پرداخته است.
«بیماری سیاسی محمدرضا پهلوی» عنوان مطلبی از بهمن فرزانه است که به یکی از روایت های گابریل گارسیا از بزرگترین چهره های فرهنگی و ادب جهان است در این یاداشت فرزانه از کتاب «یادداشت های پنج ساله» استفاده کرده است و مارکز در این کتاب حس و حال واپسین روزهای حیات شاه مخلوع ایران را با همان نگاه تیزبین و دقیق خود با رویکردی توصیفی و روایی باز می گوید.
اقلیم سوم با عنوان« آستان داستان» ابتدا به داستان های کوتاه می پردازد و سپس داستان«باد باد، مهرگان» نادر ابراهیمی،«وظیفه شناسی» اسلام کاظمیه، داستان «بیداری» مصطفی جمشیدی،«آرد آمریکایی»هدایت الله بهبودی،« چیزی که از بین نمی رود» غسان کنفانی-غلامرضا امامی، «خورشید بر شانه ی راستشان می تابید»جواد افهمی و «پیشنهاد خجسته!» سید هاشم حسینی را با معرفی نویسندگان آنها آورده است.
در این اقلیم به داستان« وظیفه شناسی» اسلام کاظمیه پرداخته شده است. اسلام کاظمیه از نویسندگان بزرگی است که تا سال های آغازین دهه هفتاد خورشیدی در قید حیات بود او که از شهرت ادبی و حسن قبول به سزایی در روزگار پهلوی دوم بهره می برد از اعتبار خود در هجو شرایط رژیم گذشته سود می جست و فی المثل اثر دلکش و رندانه ای چون «منیجه خانم» را می آفرید داستانی کوتاه و البته دراز دامن که سیاست حاکمیت در دامن زدن به ولنگاری زنان را به سخره می گیرد،«وظیفه شناس» نیز همانند منیجه خانم از چاشنی طنز بی بهره نمانده است و با این حربه «اکبر آژان» را که نماد خفقان و اختناق آن دوران شمرده می شود به چالش کشیده است.
اقلیم چهارم اقالیم قلم به نمایشنامه ها می پردازد، در این اقلیم به نمایشنامه های «محمد رسول الله» توفیق الحکیم و ترجمه ریحانه سردار، «رسالت» مصطفی عقاد، «ابوذر تنها» صادق عاشور پور و «سلطان صاحبقران» علی حاتمی آمده است.
نمایش نامه «ابوذر تنها» صادق عاشور پور نمایش نامه ای است که با نگاه ترویج هنر مکتبی و در همان آغازین ایام انقلاب اسلامی نگاشته شده است.
اقلیم پنجم به شاعران انقلاب، مرحوم طاهره صفارزاده، سید حسن حسینی، علی محمد مودب، سعید بیابانکی، محمد علی بهمن، یسید عبدالله حسینی، احمد عزیزی و به دو شاعر خارجی محمد عیسی الماغوط و ملیتوس ساختوریس پرداخته است.
در این اقلیم «نجواهای نیلوفری» نوسروده ای انتشار نیافته از زنده یاد دکتر سید حسن حسینی است این شعر که به آغازین دم نزول وحی بر دل پرنیانی پیامبر اشارت دارد به اهتمام خانه شاعران در کنار دیگر اشعار آیینی آن آیینه سیرت نیک آیین منتشز می شود.
شعر نجواهای نیلوفری دکتر سید حسن حسینی
دهان در غار گشودی و بلور دلی سترگ از تکرار تو لرزید
زیرا دندان تو راز شگفتی نهان است و جهان از زبان تو می روید
تکرار، تکرار، تکرار و شگفتا بکری به هزار زبان!
دهان در غار گشودی و زبان زیانبارگان بسته شد!
می بوسم واژه هایت را و زندگی ام معنی آسمانی می گیرد!
اقلیم ششم اقالیم قلم با عنوان « ظرایف و طرایف» به ادبیات طنز می پردازد« طرز تهیه کمونیسم» از علی رضا لبش «چکمه های پدرش» از میر شمس الدین فلاح هاشمی از مباحث ارزنده این بخش است.
اقلیم هفتم با عنوان« نگاره ها و نگره ها» به نقاشی های همرا ه با داستان مربوط به آن آورده شده است و در این بخش به اثری از رافائل سانتسیو، نقاش و معمار ایتالیایی پیرو مکتب آتن همراه با مطلبی با عنوان «آسمان شهر اندیشه» از کتاب دنیای سوفی؛یوستاین گاردر آمده است و همچنین در نوستالوژی خیابان هفدهم اثر کاظم چلیپا، نقاش و طراح ایرانی با داستانی«بی بال پریدن» از قیصر امین پور آمده است.
پایان پیام/
نظر شما