عیسی رضایی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به هفته میراث فرهنگی از تاریخ 29 اردیبهشت الی 4 خرداد، عنوان کرد: استان قم از نظر دارا بودن آثار تاریخی دارای ظرفیت بالایی است، به طوری که در این استان، 340 اثر تاریخی و 10 اثر معنوی، ثبت ملی شده است.
800 اثر تاریخی در قم قابلیت ثبت شدن در سطح ملی را دارد
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم اظهار داشت: در استان قم، 800 اثر شناسایی شده است که قابلیت ثبت شدن در سطح ملی را دارد و این مسأله نشان میدهد که قم از سابقه تاریخی بالایی برخوردار است.
رضایی با اشاره به این که میراث فرهنگی برنامههای ویژه ای برای حفظ، احیا و مرمت آثار تاریخی داشته و دارد، گفت: سال گذشته علی رغم محدودیتهای بودجه ای این سازمان، پروژههای بزرگی در سطح استان قم رقم خورد.
بازسازی و مرمت آثار تاریخی استان قم در سال گذشته
وی افزود: در سال گذشته، بازسازی خانه ملاصدرا با اعتبار 65 میلیون تومان صورت گرفت، همچنین حمام عشقعلی با اعتبار 90 میلیون تومان بازسازی و مرمت شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم ادامه داد: پل روستای ورزنه در بخش خلجستان با اعتبار 90 میلیون تومان و مسجد جامع با اعتبار صد میلیون تومان مرمت و بازسازی شد.
رضایی یادآور شد: یکی از سیاستهای دولت این است که به صورت مشارکتی به مرمت و بازسازی خانههای تاریخی میپردازد، بر همین اساس مرمت خانه تاریخی شاکری، رهبری به صورت مشارکتی در دستور کار قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در سال گذشته خانه تبریزی در روستای طغرود استان قم و خانه وفایی در قاضی علیا در بخش سلفچگان مورد مرمت و احیا قرار گرفت، همچنین تپه قلی درویش با اعتبار 60 میلیون تومان مورد کاوش باستانشناسان قرار گرفته است.
12 هزار شی تاریخی در بناهای تاریخی قم نگهداری میشود/مخزن اشیای تاریخی در قم احداث میشود
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم با بیان این که 12 هزار شی تاریخی در بناهای تاریخی قم نگهداری میشود، عنوان کرد: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم در حال احداث مخزن استاندارد اشیای تاریخی است.
رضایی با بیان این که 560 میلیون تومان اعتبار برای ساخت مخزن اشیای تاریخی در نظر گرفته شده است، گفت: اشیای تاریخی به صورت استاندارد در این مخزن نگهداری میشوند.
وی با اشاره به بحث ساماندهی بناهای تاریخی اظهار داشت: برخی بناهای تاریخی مانند گذرها مورد احیا و مرمت قرار میگیرد، همچنین خانه ملاصدرا امسال نیز نیاز به اعتبار دارد.
حمامهای تاریخی نقش اساسی در جذب توریست دارند
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم بیان کرد: حمامهای تاریخی نقش اساسی در جذب توریست دارند و برای مرمت حمامهای تاریخی قم نیاز به اعتبار است.
رضایی افزود: حمام عشقعلی در سال گذشته احیا و مرمت شد، امسال نیز حمام روستای قبادبزن در کهک مورد بازسازی و مرمت قرار میگیرد.
وی با بیان این که مسجد جامع، مسجد اعظم و برخی کاروانسراهای قم مورد مرمت و احیا قرار میگیرد، گفت: برخی از آثار تاریخی در اختیار دستگاههای دولتی هستند و به صورت عمومی از آنها استفاده میشود که این دستگاهها باید در حفظ این آثار تاریخی بکوشند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم تصریح کرد: دولت در بحث آثار تاریخی دو سیاست را دنبال میکند، از جمله برخی آثار تاریخی را به بخش خصوصی واگذار میکند که در استان قم کاروانسرای پاسنگان و خانه تاریخی یزدانپناه به بخش خصوصی واگذار شد.
33 هزار اثر ثبت ملی در کشور وجود دارد
رضایی تأکید کرد: 33 هزار اثر ثبت ملی و بیش از صدهزار اثر شناسایی شده آثار تاریخی در کشور وجود دارد که نگهداری آنها نیاز به اعتبار دارد و هزینه سنگینی برای دولت ایجاد میکند، بر همین اساس دولت، برخی از آثار تاریخی را به بخش خصوصی واگذار میکند.
وی ادامه داد: کاروانسرای کوه نمک، کاروانسرای دیر گچین و همچنین کاروانسرای طرلاب از جمله کاروانسراهایی هستند قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را دارند.
دولت مالکین آثار تاریخی را به بحث مشارکت در مرمت آثار تشویق میکند
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم عنوان کرد: دومین سیاست دولت، جلب مشارکت در مورد آثار و بناهایی که در مالکیت بخش خصوصی است و دولت درصدد است که مالکین آثار تاریخی را به بحث مشارکت در مرمت آثار تشویق کند.
رضایی یادآور شد: در واگذاری آثار تاریخی، مالکیت اثر برای دولت است، اما به مدت چند سال توسط بخش خصوص مورد بهره برداری قرار میگیرد، خاصیت واگذاریها این است که دولت هیچ اعتباری برای مرمت آثار تاریخی هزینه نمی کند و بخش خصوصی نیز در طول مدت اجاره از بناهای تاریخی حفاظت و مورد بهره برداری قرار میدهد.
نظر شما