خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت بزرگترین صنعت در ایران است. در سال ۲۰۰۹ ایران با ساخت ۱،۳۹۵،۴۲۱ دستگاه خودرو و ۳۵،۹۰۱ دستگاه خودروی تجاری؛ هجدهمین خودروساز بزرگ دنیا و بزرگترین خودروساز خاورمیانه شده بود. در سال ۲۰۰۹ ایران از لحاظ سرعت رشد صنعت خودرو مقام پنجم دنیا را پس از چین، تایوان، رومانی و هند کسب کرد.
در سال ۲۰۰۱، ۱۳ شرکت دولتی و خصوصی در ایران وجود داشت که در میان آنها ایران خودرو و سایپا صاحب ۹۴ درصد از کل تولیدات بومی بودند. شرکت ایران خودرو با در سال ۲۰۰۱ با تولید پیکان (که بعدها در سال ۲۰۰۵، سمند جایگزین آن شد) ۶۱ درصد بازار و سایپا در همان سال ۳۳ درصد بازار خودروی ایران را به خودشان اختصاص دادند.
تولیدات خودروی ایران در چند گونه خودروی مختلف موجود میباشد:خودروهای مسافری، چهار چرخ محرک، ون، کامیونها، اتوبوسها، مینیبوسها و وانت ها. در ایران حدود ۵۰۰،۰۰۰ نفر (تقریباً ۲٫۳ درصد تمامی نیروی کار) بطور مستقیم در صنعت خودروسازی و بسیاری دیگر در صنایع مرتبط کار با این صنعت کار میکنند. تقریباً ۷۵ درصد کل تولیدات خودروی کشور را خودروهای مسافری و ۱۵ درصد آن را خودروهای وانت دربر میگیرند.
بنابراین گزارش، در سال ۲۰۰۸، سازمان نوسازی و گسترش صنایع ایران آگهی داد که ۵۴ درصد تولیدات خودروی ایران متعلق به سایپا و ۴۶ درصد آن متعلق به ایران خودرو است. با اینکه هر دو شرکت در بورس اوراق بهادار تهران فهرست شدهاند اما هنوز دولت صاحب ۴۰ درصد هر دو شرکت است. در ژولای ۲۰۱۰، دولت ۱۸ درصد سهام ایران خودرو و سایپا را با قیمت ۲ میلیارد دلار فروخت و سهام خود را در هر دو شرکت به ۲۰ درصد رسانید.
دیگر خودروسازها مانند خودروسازی مدیران خودرو، آذهایتکس، گروه بهمن، کرمان موتورز، رخش خودرو، کیش خودرو، رانیران، تراکتورسازی، شهاب خودرو و دیگران، روی هم فقط ۶ درصد خودروهای ایران را میسازند؛ این شرکتها تنوع گوناگونی از گونههای خودرو میسازند: موتورسیکلت، خودروهای مسافری، ونها، کامیونهای کوچک، کامیونهای اندازه متوسط، کامیونهای سنگین، مینیبوسها، اتوبوسهای بزرگ و دیگر خودروهای تجاری و عمومی برای تامین نیاز کشور. در سال ۲۰۰۷ ایران حدود ۵۰۰ میلیون دلار خودرو صادر کرده است؛ تا مارس ۲۰۰۹، این رقم به ۱ میلیارد دلار رسید.
این گزارش می افزاید: کشورمان در این صنعت نسبت به سالهای ابتدایی پیشرفت قابل توجهی داشته و بسیاری از قطعات مربوط به خودرو در داخل کشور تولید می شود و در راستای توسعه کیفی این محصولات امروز ژاپن دست همکاری خود را به سوی ایران دراز کرده است در همین راستا نماینده بخش قطعه سازی خودرو سازمان تجارت خارجی ژاپن (جترو) و ناكامورا، نماینده دائم این سازمان در ایران با رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت دیداری داشته است.
روابط عمومی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در این باره نوشته است: "در این دیدار طرفین بر زمینه همكاریهای آینده و چگونگی این همكاریها در بخش قطعه سازی خودرو، جذب كمكهای كارشناسی و فنی جترو شامل آموزش و گسترش ارتباطات كارشناسان فنی در بخش قطعهسازی تاكید و پیشنهادهایی برای آموزش و اجرای روش های مدرن بهبود هزینه ها، كیفیت، تحویل و توسعه (QCDD)، مدیریت جی.آی.تی(JIT) و روش كایزن (بهبود مستمر فرایند تولید) در سطح بنگاههای منتخب قطعه سازی مطرح كردند. در این دیدار با توجه به پیشینه همكاریهای موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در بهرهگیری از خدمات جترو، زمینه ادامه این همكاریها و برگزاری جلساتی در این زمینه از سوی دوطرف مورد استقبال قرار گرفت و توافق شد در جلسه های آینده، جزئیات آن مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
ماسویوكی نماینده بخش قطعه سازی خودرو سازمان تجارت خارجی ژاپن در این دیدار از همكاری كارشناسان و مهندسان ژاپنی به صورت كوتاه و بلند مدت با دست اندكاران صنعت قطعه سازی ایران خبر داده است. همچمین محمدرضا رضوی رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی وزارت صنعت نیز ضمن ابراز رضایت از همكاری كارشناسان ژاپنی با قطعه سازان ایرانی اعلام کرده است که همكاری در این زمینه با ایران به طور عمده از طریق سرمایهگذاری و همكاری شركای اروپایی یا كرهای ها با قدمتی طولانی شكل گرفته است. تعامل و همكاری با صنعت خودرو و قطعه سازی ژاپن، سبب خارج شدن از فضای تكبعدی، افزایش بهرهوری و ارتقاء كیفی صنعت خودرو و قطعه سازی ایران خواهد شد. همكاری با شركت های قطعه سازی ژاپنی از طریق روش های مختلف سرمایه گذاری در ایران زمانی برای قطعه سازان داخلی معنا خواهد داشت كه بدانند حاصل نهایی این سرمایهگذاری، دستیابی به بازارهای بین المللی صادراتی از جمله صادرات قطعه به ژاپن خواهد بود. همانند همكاری مكزیك و ژاپن كه در نهایت منجر به حضور موفق صنعت خودرو و قطعه سازی مكزیك در بازار امریكا شد و تحت این شرایط آمادگی خود را برای همراهی و جلب همكاری مقامات داخلی مرتبط با قطعه سازی خودرو اعلام كردند."
نظر شما