خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص حوزههای فشار و متعاقباً تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آن تاثیرها میباشد و در شرایط آرمانی تبدیل چنین فشارهایی به فرصت است همچنین برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید وابستگیهای خارجی کاهش یابد و بر تولید داخلی کشور و تلاش برای خوداتکایی تأکید گردد. طبق نظر دولتمردان کشورمان در تعریف اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقاومت برای رد کردن فشارها و عبور از سختیها برای رسیدن به نقاط مثبت ملی نیاز است.
در اقتصاد مقاومتی هدف استفاده از توان داخلی و مقاومت در مقابل تحریمها با ایجاد کمترین بحران است. رهبر انقلاب در ۱۳۹۲/۱۱/۳۰، سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» را به مسئولان ایرانی ابلاغ کرده است. از نظر برخی از مقامات کشور، ایجاد ایالتها و فدرالیسم و تمرکز زدایی از قدرت و واگذاری اختیارات تصمیم گیری به مناطق، از لوازم مقاومتی کردن اقتصاد ایران است. پس از آن سال نهادها و وزارتخانه های کشور درصدد تحقق سیاست های ابلاغی در این زمینه برآمدند و طرح هایی را در این حوزه اجرا کردند و در دست اجرا نیز دارند از جمله این نهادها می توان به وزارت نیرو اشاره کرد.
وزارت نیرو یکی از وزارتخانههای فعال در بیشتر کشورهاست. این وزارت به امور تولید، پخش و نگهداری انرژی الکتریکی و تأسیسات آن میپردازد. نیروگاههای برق، سدهای برقابی، شبکههای برق رسانی و غیره زیر مدیریت این وزرات خانه قرار دارند. مهمترین وظیفه وزارت نیروی ایران عبارتاند از حفاظت، نگهداری، بهرهبرداری و بهبود کمی و کیفی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی، رضایت و اقناع مردم با تامین، تصفیه و توزیع مناسب آب بهداشتی سالم و دائمی برای انواع مصارف، بالا بردن بهداشت محیط شهرها و روستاها با طراحی و اجرای شبکههای جمعآوری و تصفیه خانههای فاضلاب، تامین نیازهای انرژی با کیفیت مطلوب و تمام وقت برای انواع مصارف شهروندان و دیدگاه بلند مدت (دورنگر) به صیانت از منابع آب و انرژی و انتقال آن به نسلهای آینده.
وظایف وزارت نیرو در قانون تاسیس آن که در تاریخ ۲۸/۱۱/۱۳۵۳ به تصویب مجلس سنای وقت رسید، مشخص شده است. اما با گذشت زمان و وقوع انقلاب اسلامی ایران و سایر قوانین اصلاحیه که در تاریخچه به آنها اشاره شد؛ دچار تغییرات شده است. ولی سال ۱۳۸۶ شرح وظایف وزارت نیرو در شش محور قابل تعریف است. این وزارتخانه نیز در راستای تحقق اهداف تعیین شده در اقتصاد مقاومتی برنامه ها و طرح هایی را در دست اجرا دارد. سیدعباس جعفری، دبیر کمیته هماهنگی اقتصاد مقاومتی وزارت نیرو در این رابطه به ایرنا گفته است: "17 طرح ملی در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در این وزارتخانه در دست اجراست. بهبود راندمان نیروگاه ها، کاهش تلفات برق، اصلاح الگوی مصرف آب، واگذاری ساخت نیروگاه ها و تصفیه خانه های فاضلاب به بخش خصوصی را از جمله این طرح ها عنوان کرد. این وزارتخانه تعادل بخشی آب های زیر زمینی، مسدود کردن چاه های غیرمجاز و نصب کنتور بر روی چاه های آب برای کنترل برداشت آب را در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در دستور کار خود قرار داده است. جدول زمانی اجرای این طرح ها و اعتبارات ریالی و منابع ارزی مورد نیاز آنها در وزارت نیرو تدوین و برای معاون اول رئیس جمهوری ارسال شده است.
برای حسن اجرای این طرح ها نشست هایی با بخش خصوصی و پیمانکاران و همچنین مذاکراتی با بانک ها برای تامین مالی طرح ها برگزار شده است. وزیر نیرو به عنوان مجری طرح های اقتصاد مقاومتی این وزارتخانه، چهار نفر از مدیران عامل شرکت های مادر تخصصی وزارتخانه را برای اجرای طرح های اقتصاد مقاومتی به معاون اول رئیس جمهوری معرفی کرده است. معاون اول رئیس جمهوری طرح های اقتصاد مقاومتی را اواخر فروردین امسال به این وزارتخانه ابلاغ کرده است. نخستین گزارش اجرای اقتصاد مقاومتی این وزارتخانه به معاون اول رئیس جمهوری ارسال و مقرر شده است هر دو هفته یکبار گزارش عملکرد این طرح ها به این معاونت ارسال شود."
نظر شما